Η πτώση των αποδόσεων στις ΗΠΑ από τις πρόσφατες κορυφές γύρω στο 1,20% (8 Φεβρουαρίου) σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη αισιοδοξία των αγορών έχουν περιορίσει τη ζήτηση δολαρίων, με συνέπεια το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να συνεχίζει την ανοδική του αντίδραση βρισκόμενο ήδη πάνω από τα επίπεδα του 1,21.
Μετά την υποχώρηση των αποδόσεων στους μακροπρόθεσμους τίτλους χρέους του αμερικανικού δημοσίου, οι traders άρχισαν να «παίζουν» εκ νέου το γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια συνεχίζουν να είναι υπέρ του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Το ευρώ βρήκε στήριξη και από τα βελτιωμένα μεγέθη σχετικά με το εμπορικό πλεόνασμα της γερμανικής οικονομίας, το οποίο έδειξε βελτίωση στα 16,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε αναφορά που έκανε χτες Δευτέρα, επανέλαβε την στάση της Τράπεζας σχετικά με το ευαίσθητο θέμα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, ο Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ (DXY), που παρακολουθεί το δολάριο έναντι των κύριων αντιπάλων του, υποχωρεί κάτω από την περιοχή των 91 μονάδων.
Μετά από τις πρόσφατες νέες ετήσιες κορυφές στην περιοχή 91,60 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο δείκτης διόρθωσε και τώρα δοκιμάζει ξανά την περιοχή 90,70 στην οποία συμπίπτουν οι κινητοί μέσοι όροι των 21 και 55 ημερών.
Η επαναφορά της ανοδικής τάσης του δολαρίου αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτηματικά, εν μέσω της εύθραυστης προοπτικής του νομίσματος μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα, με φόντο το τρέχον τεράστιο νομισματικό/δημοσιονομικό κίνητρο στην οικονομία των ΗΠΑ και τις προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε επιπλέον όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία άρα και περιορισμό της ανάγκης αγοράς δολαρίων ως νόμισμα «καταφύγιο».
Από την άλλη όμως, το κλίμα στις χρηματαγορές παραμένει εύθραυστο με την πιθανότητα διορθώσεων να διατηρείται στο προσκήνιο, καθώς η καθυστέρηση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υψηλές τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές είναι λόγοι ανησυχίας που μπορεί να στηρίξουν εκ νέου το δολάριο.
Καθώς λοιπόν συντρέχουν λόγοι ώστε η ισοτιμία να κινηθεί και προς τις δύο πλευρές, το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε κάποια έντονη διακύμανση της ισοτιμίας χωρίς όμως υπερβολές επί του παρόντος, με τα χαμηλά και τα υψηλά της ισοτιμίας (1,2350 - 1,1950) των τελευταίων δύο μηνών να θεωρούνται επί του παρόντος δύσκολο να διασπασθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ισοτιμία EUR/USD έχει επανέλθει άνω του 1,21 και ένα σπάσιμο πάνω από τα 1,2124 (κινητός μέσος όρος 55 ημερών) θα στοχεύσει στα 1,2173 (23,6% Fibo του ράλι Νοεμβρίου-Ιανουαρίου) και καθ' οδόν προς τα 1,2189 (εβδομαδιαίο υψηλό - 2 Ιανουαρίου). Από την άλλη, η άμεση υποστήριξη εμφανίζεται στα 1,20, εκ νέου ψυχολογικό επίπεδο στο 1,1952 (χαμηλό 2021 - 5 Φεβρουαρίου ) και στη συνέχεια στο 1,1887 (61,8% Fibo του ράλι Νοεμβρίου-Ιανουαρίου).