Οι σεισμικές δονήσεις που κλόνισαν χθες τη ρωσική οικονομία και τις αγορές γίνονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αισθητές. Αυτή τη φορά οι ανησυχίες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων και ολιγαρχών «χτυπάνε» το ρούβλι και τα ρωσικά ομόλογα.
Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της Ρωσίας που έχουν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο έχουν μετατραπεί σε ωρολογιακές βόμβες. Ο... ομφάλιος λώρος με το καθεστώς Πούτιν αποτελούσε εδώ και χρόνια το μεγάλο πλεονέκτημα εταιρειών όπως η Rusal. όχι όμως πια. Ο κολοσσός του αλουμινίου και ναυαρχίδα του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος ήταν μεταξύ των ολιγαρχών που έπληξαν οι κυρώσεις, συνεχίζει την κατρακύλα.
Οποιαδήποτε εταιρεία ανήκει ή σχετίζεται με Ρώσο ολιγάρχη που θεωρείται ότι βρίσκεται στον στενό κύκλο του Πούτιν βρίσκεται σε κλοιό αβεβαιότητας καθώς ενδεχόμενες κυρώσεις από τον Τραμπ θα μπορούσαν να σπείρουν γενικευμένο πανικό.
Το παράδειγμα της Rusal και του Νταριπάσκα είναι απόλυτα ενδεικτικό. Η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο, υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σε ποσοστό 8,70% την Τρίτη, μετά το εντυπωσιακό -50,23% της Δευτέρας. Ο ιδρυτής της αντιμετωπίζεται πλέον ως «μαύρο πρόβατο» με το όνομά του να περιλαμβάνεται σε μία λίστα που συνήθως έχει τρομοκράτες και πολέμαρχους.
Συνολικά, μέσα σε δύο συνεδριάσεις έχει χάσει το 55% της χρηματιστηριακής της αξίας. Ταυτόχρονα, το τσουνάμι των εξελίξεων παρέσυρε και τον διευθύνων σύμβουλο της Rusal, Ivan Glasenberg, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για «οικονομικό φόνο»και προειδοποιούν για νέα επεισόδια.
Οι δραματικές εξελίξεις ανάγκασαν τον παγκόσμιο γίγαντα των μεταλλευμάτων και συνέταιρο της Rusal, Glencore, να... χαλαρώνει τους δεσμούς με τη ρωσική εταιρεία. Η Glencore αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη ανταλλαγή του 8,75% που της ανήκει στην Rusal με μετοχές της En+ Group, η οποία επίσης ανήκει στον Ντεριπάσκα. Μάλιστα, η Glencore ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις επιλογές της αναφορικά και με άλλα συμβόλαια που έχει με την Rusal. Σημειώνεται ότι ο Αγγλοελβετικός κολοσσός έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία για να αγοράζει μέταλλα από την Rusal αξίας 2,4 δισ. δολαρίων.
Το ρούβλι καταρρέει, αναγκάζοντας τη ρωσική κυβέρνηση να αναβάλει την προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη έκδοση κρατικού ομολόγου. Είναι η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2015 που το ρωσικό δημόσιο ακυρώνει δημοπρασία ομολόγου.
Το ρωσικό νόμισμα δείχνει να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην κατηφόρα και μάλιστα με σπασμένα φρένα να πλησιάζει στον γκρεμό. Χθες, Δευτέρα, υποχώρησε άνω του 2,3% και σήμερα καταγράφει απώλειες έως και άνω του 4% έναντι του δολαρίου.
Αυτή την ώρα το ρούβλι χάνει 4,48% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 63,37 ρούβλια ανά δολάριο. Σύμφωνα με τον Πιότρ Μάτις, αναλυτή της Rabobank, το sell off στο ρωσικό νόμισμα οφείλεται στην ενίσχυση της γεωπολιτικής έντασης και στην ταχεία κλιμάκωση των ανησυχιών των επενδυτών ότι πολλές ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν γίνουν στόχος των ΗΠΑ.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (CBR), Elvira Nabiullina, αναγνώρισε σήμερα ότι οι κυρώσεις ευθύνονται για την έντονη μεταβλητότητα, τονίζοντας πως η αγορά χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσεις τα μέτρα. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η CBR διαθέτει αρκετά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, ωστόσο «αυτή τη στιγμή δεν απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ρωσίας».
Κ. Μαριόλης