Με τις αγορές να εκμεταλλεύονται την ηρεμία της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και εν αναμονής της «νεκρώσιμης ακολουθίας» του Πάπα, οι διαθέσεις των αγορών κινούνται με χαμηλότερους όγκους προς το τέλος της εβδομάδας. Τα αποτελέσματα των «επτά υπέροχων» θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ οι αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης παραμένουν στη μόδα, καθώς το Ουκρανικό ζήτημα παραμένει ενεργό και χωρίς να αναμένεται άμεσα μια επίλυση του θέματος. Για τους δασμούς και τα ήξεις-αφίξεις του προέδρου δεν έχουμε ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ η Κίνα δείχνει ότι είναι αρκετά δύσκολος παίκτης. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που κυριαρχεί θα εξετάσουμε στα διαγράμματα που θα ακολουθήσουν και πλέον θα μας δείξουν τον δρόμο για τη συνέχεια.
Death Cross σε ισχύ
Σε πλήρη ισχύ ο Death Cross στους αμερικάνικους δείκτες και τις περισσότερες μετοχές με αλλεπάλληλα gaps που ενισχύουν την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα. Αν και οι προθέσεις του προέδρου Τραμπ είναι πιο χαλαρές σχετικά με τους δασμούς μια σημαντική ζημία έχει γίνει η οποία ανέδειξε τη φούσκα των επτά υπέροχων. Πάρα ταύτα οι ανακοινώσεις και τα τουίτς ενισχύουν την καθημερινή μεταβλητότητα στις αγορές.
Η ελπίδα μιας πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, μετά την προχθεσινή δήλωση του Τραμπ για τους δασμούς, οδήγησε σε άνοδο τα χρηματιστήρια της Ασίας χθες, και επέτρεψε στο δολάριο να ανακάμψει. Η προοπτική των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ενίσχυσε περισσότερο το κλίμα στη Wall Street, ειδικά μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος ανέφερε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθούν σε ποσοστό περίπου 50%. Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι διέψευσαν σήμερα ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στο θέμα. Το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον «να ακυρώσει πλήρως όλα τα μονομερή δασμολογικά μέτρα», αν θέλει εμπορικές συνομιλίες. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, το Πεκίνο ανέφερε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν οικονομικές και εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», παρά τα πρόσφατα σημάδια ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει πιο ήπια στάση.
Οι επτά υπέροχες στο επίκεντρο
Με την τεχνική εικόνα των υπέροχων να συμβαδίζει με τους δείκτες, καθώς ήταν οι «πρωτεργάτες» της ανόδου, (με τα στατιστικά να δείχνουν ότι επέδρασαν περισσότερο από κάθε άλλη άνοδο τόσες λίγες μετοχές με τόσο υψηλή επίδραση στους δείκτες), η συνέχεια θα κριθεί από τις προβλέψεις τους για το 2025 και τις μελλοντικές προσδοκίες. Οι περισσότερες τεχνικά βρίσκονται σε δημιουργία Death Cross με εξαίρεση τη Meta, όπως φαίνεται στο κάτωθι γράφημα, με τα ημερήσια gap σε κέφια.
Οι αμυντικές της Ευρώπης
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρωτεργάτες της ανόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τις αμυντικές να υπεραποδίδουν αναμένοντας το 1 τρισ. της στήριξης για να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω της συνέχειας των πολεμικών συρράξεων στην Ουκρανία και των μελλοντικών πιθανών κινδύνων. Η εικόνα της πολυδιαφημιζόμενης γερμανικής Rheinmetall που μέχρι τον Νοέμβριο δεν την ήξερε ουδείς, καθώς είχε τρία χρόνια μια ευθεία χρηματιστηριακή πορεία κοντά στα 400 ευρώ, δείχνει μια τοπική κορύφωση με διπλή κορυφή, ενώ απέχει πολύ μακριά από τους κινητούς μέσους.
Ο δείκτης DAX συμφωνεί διαγραμματικά με την υπέροχη αμυντική και βλέπουμε στο γράφημα τα αλλεπάλληλα gap, την τριπλή κορυφή και την κίνηση ανάμεσα στους κινητούς, που τεχνικά ο Death Cross απέχει πολύ από το να δημιουργηθεί.
Η ανισορροπία διόρθωσε εν μέρει
Συγκρίνοντας τις υπέροχες αμυντικές με τις επτά υπέροχες, βλέπουμε ότι οι επτά υπέροχες κορύφωσαν πολύ νωρίτερα, ενώ οι αμυντικές μέσα σε πολύ μικρότερο διάστημα έπιασαν τη διόρθωση, καθώς η υπερβολή ήταν εμφανής. Την ημέρα της αντίδρασης των αμερικάνικων αγορών εκτινάχθηκε ο όγκος συναλλαγών, χαρακτηριστικό των πολλών πωλήσεων σε κλίμα πανικού και της αντιστροφής που έδωσε μια ανακούφιση.
Ωστόσο, η συνέχεια μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς το «ράλι ανακούφισης» των τελευταίων ημερών μπορεί να εξελιχθεί σε «bull trap», καθώς τα «γρήγορα κέρδη γρήγορα χάνονται». Οι επενδυτές πρέπει να ακολουθήσουν και άλλους δρόμους, όπως αυτούς της απεξάρτησης εν μέρει ενός μέρους του κεφαλαίου τους μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Όπως λέγαμε και παλαιότερα «να ζεσταθεί λίγο και η τσέπη μας». Δεν χρειάζεται ούτε ο χρυσός ούτε τα ασημικά για να διατηρηθούν τα υπερκέρδη της τελευταίας τριετίας. Απλώς κάθεσαι και τα απολαμβάνεις. Και όταν έρθει η ώρα «χτυπάς και πάλι». Συντήρηση δυνάμεων και απόλαυση τρώγοντας pizza Domino (που αγόρασε ο Μπάφετ) και πίνοντας φυσικά την αγαπημένη του Coca-Cola! Εξάλλου «ο σοφός της Ομάχα» δεν αγόρασε ακόμα!