Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα αναγκάσει όλους τους παραγωγούς να παγώσουν την παραγωγή και δεν μπορεί να υπάρξει συνεδρίαση του ΟΠΕΚ νωρίτερα από την προγραμματισμένη χωρίς να έχει προηγηθεί μια τέτοια κίνηση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα ο Σουχάιλ Αλ Μαζρουέι στο Αμπού Ντάμπι. «Οι τρέχουσες τιμές θα τους αναγκάσουν όλους να παγώσουν την παραγωγή. Δεν έχει νόημα το πείσμα».
Η Σαουδική Αραβία – ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας αργού – η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Κατάρ έχουν προτείνει το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι τιμές που έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 70% εδώ και δύο χρόνια. Το Ιράν, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ και που αυξάνει την παραγωγή του μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος του τον Ιανουάριο, έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο αυτό «γελοίο» και ότι περιλαμβάνει «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».
Η Βενεζουέλα περιλαμβάνεται στα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) που ζητούν συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου αυτόν τον μήνα, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι έχει πει πως ελπίζει σε μια τέτοια συνάντηση. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για τον Ιούνιο.
Ο Μαζρουέι δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για μια συνεδρίαση νωρίτερα της προγραμματισμένης και ότι δεν θα χρειαστεί μια σύνοδος εάν οι παραγωγοί δεν συμφωνήσουν προκαταβολικά σε πάγωμα της παραγωγής.
Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC
Μείωση κατέγραψε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC το Φεβρουάριο λόγω παγώματος των βόρειων εξαγωγών του Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Η Σαουδική Αραβία διατήρησε σταθερή την παραγωγή της, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως τηρεί τη δέσμευσή της για πάγωμα της παραγωγής, όπως είχε συμφωνήσει στις 16 Φεβρουαρίου με τη Βενεζουέλα, το Κατάρ και τη Ρωσία (μη μέλος OPEC).
Η παραγωγή του OPEC συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο στα 32,37 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον αναθεωρημένο αριθμό των 32,65 εκατ. βαρελιών ημερησίως που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης της παραγωγής του Φεβρουαρίου δεν έγινε από επιλογή των εν λόγω χωρών. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Ιράκ, στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον OPEC το 2015, λόγω της διακοπής της ροής κατά μήκος του αγωγού που μεταφέρει το αργό πετρέλαιο από την κουρδική περιοχή.
Ο αγωγός μετέφερε περίπου 600.000 βαρέλια τη μέρα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο δε λειτουργεί από τις 17 Φεβρουάριου και μπορεί να παραμείνει κλειστός έως τα μέσα Μαρτίου. Η παραγωγή μειώθηκε επίσης στη Νιγηρία, όπου η Royal Dutch Shell ανέστειλε τη ροή του αργού.
Παρά τις παραπάνω μειώσεις, η παραγωγή του Ιράν αυξήθηκε κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα από το Δεκέμβριο μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα. Το Ιράν θέλει να αναπληρώσει το χαμένο μερίδιο της αγοράς – λόγω των κυρώσεων – που του αναλογεί και επικρίνει τη συμφωνία παγώματος παραγωγής.
Η επιπλέον παραγωγή του OPEC συνέβαλε στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα προσφοράς στην ιστορία, ενώ το πάγωμα της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τα τρία μέλη του OPEC και τη Ρωσία αποτελεί την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την παραγωγή από το 2001.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ