Σε συνεδρίαση για γερά νευρά εξελίχθηκε η τελευταία ημέρα της εβδομάδας, με ακραίες διακυμάνσεις σε δείκτες, μετοχές και εμπορεύματα.
Η μητέρα των αγορών ο S&P500 αποχαιρέτισε και επισήμως το τεχνικό μοτίβο των τελευταίων πέντε μηνών, όχι απλά επιστρέφοντας στην επικίνδυνη ζώνη των 5166-5193 μονάδων-σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ- αλλά δίνοντας εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από αυτή, ενώ ενδοσυνεδριακά τέσταρε ήδη την επόμενη στήριξη, στις 5106 μονάδες.
Αν την επόμενη εβδομάδα διαρρήξει τον μέσο κινητό των 50 ημερών, το παρακάτω διάγραμμα είναι αποκαλυπτικό για το επόμενο σημείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν στήριξη.
Βλέπετε δεν είναι μόνο η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων που προβληματίζει τη Wall.(σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
To πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε ενδείξεις ότι οι μακροοικονομικοί πονοκέφαλοι έχουν αρχίσει να μεταγγίζονται και στο μικροοικονομικό περιβάλλον.
Χθες λοιπόν κατά την έναρξη των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου με τις ανακοινώσεις τριών τραπεζικών κολοσσών, της JPMorgan Chase, της Wells Fargo και της Citigroup και του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων της BlackRock, έγινε κατανοητό ότι η πίεση στο καθαρό εισόδημα από τόκους είτε έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα τριμηνιαία αποτελέσματα, είτε θα εμφανιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Τα υψηλά επιτόκια υποχρεώνουν τις αμερικανικές τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα για να κρατήσουν τους καταθέτες τους και να μην αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις αλλού για τα χρήματα τους, ενώ την ίδια στιγμή οι σφικτές νομισματικές συνθήκες πλήττουν τη ζήτηση για δάνεια και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα έσοδα από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.
Πέραν όμως της «ψυχρολουσίας» από την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των πρώτων εταιρικών αποτελέσματων στη Wall, οι αγορές δέχθηκαν νέο «χαστούκι» και από το σοβαρό ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης στο γεωπολιτικό μέτωπο της Μ.Ανατολής.
Χρυσός, ασήμι και πετρέλαιο στην πρώτη γραμμή της μεταβλητότητας
Πρωταγωνιστές στη μεταβλητότητα με έντονες εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου χθες ήταν ο χρυσός, το ασήμι και το πετρέλαιο με τις μετοχές εξόρυξης και τις πετρελαϊκές μετοχές να ακολουθούν αυτή τη μεταβλητότητα.
Και τα τρία εμπορεύματα σημείωσαν ισχυρή άνοδο μετά το δημοσίευμα της WSJ ότι αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, εντούτοις ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξετάζει διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.
Τα σενάρια σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνουν επίσης επιθέσεις από πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, ενώ το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στο Γκολάν ή ακόμα και στη Γάζα, για να αποφύγουν μια επίθεση εντός του εδάφους του Ισραήλ. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν οι ισραηλινές πρεσβείες, ιδίως στον αραβικό κόσμο.
Πάντως πέραν του δημοσιεύματος της WSJ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ενδεικτική των φόβων που υπάρχουν ήταν και η οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται για προληπτικούς λόγους να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα «μέχρι νεοτέρας».
Στον απόηχο αυτών των σεναρίων ο χρυσός ανέβηκε εως τα 2431 δολάρια/ουγγιά, το ασήμι εως τα 29,79 δολάρια/ουγγιά και το brent εως τα 92,18 δολάρια /βαρέλι, επίπεδα που όπως είναι λογικό ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κέρδους των traders.
Αργά το απόγευμα λοιπόν οι τιμές αποκλιμακώθηκαν αρκετά με τον χρυσό πέριξ των 2333 δολαρίων/ουγγιά,το ασήμι κάτω από τα 28 δολάρια/ουγγιά και το brent στα 90,20 δολάρια/βαρέλι, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια είδηση περί απομάκρυνσης του σεναρίου επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.
Αντίθετα, σε ρεπορτάζ του CBS News, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ με περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους με στόχο στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας, ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
Η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύουμε με μια ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν την πιο ακατάλληλη στιγμή, καθώς γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα έστω μιας προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Βέβαια το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια με αντίποινα εδώ και μέρες ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, χαρακτήρισε μέσω X ως «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση.
Σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο τμήμα της χώρας, μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ την Πέμπτη, υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ.
Με ένα τέτοιο σκηνικό, παρά το γεγονός ότι ο απολογισμός των αντίποινων από το Ισραήλ πιθανότατα να αποθαρρύνει το Ιράν να προχωρήσει εν τέλει σε επιθετική κίνηση, είναι λογικό η λάμψη του χρυσού και του ασημιού ως επενδυτικού καταφυγίου να αυξάνεται, όπως και οι ανησυχίες για την προσφορά του πετρελαίου.
Από τεχνικής πλευράς, το πετρέλαιο αν από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει να δίνει τιμές πάνω από τα 92,45 δολάρια/βαρέλι τότε ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο σταθμό τα 93,78 δολάρια/βαρέλι και δεύτερο στα 96 δολάρια/βαρέλι. Η πρώτη μεγάλη στήριξη είναι στα 88 δολάρια/βαρέλι και η δεύτερη στα 86,45 δολάρια/βαρέλι.
Για το ασήμι η πρώτη μεγάλη στήριξη είναι στη ζώνη των 26-26,80 δολαρίων/ουγγιά, ενώ χθες πλησίασε αρκετά τη μεγάλη αντίσταση των 30 δολαρίων/ουγγιά.
Όσο για τον χρυσό, το χθεσινό ιστορικό υψηλό στα 2431 δολάρια/ουγγιά αποτελεί τον πρώτο στόχο, ενώ ως ισχυρή στήριξη παραμένει η ζώνη των 2295-2320 δολαρίων/ουγγιά.
Η μεγάλη δύναμη πίσω από το ράλι του χρυσού
Μπορεί τα 2400 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός να τα κατέγραψε κάτω από την πίεση των γεωπολιτικών εξελίξεων, όμως το μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θα τον οδηγούσε σε αυτά τα επίπεδα ούτως ή άλλως από την επόμενη εβδομάδα.
Βλέπετε αυτό που μας αποκαλύπτουν οι τιμές του χρυσού δεν είναι τίποτε άλλο από την παραμονή του πληθωρισμού σε επίπεδα αρκετά πιο πάνω του στόχου του 2%.
Στις ΗΠΑ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,5% και σε δομικό επίπεδο με ρυθμό 3,8%, αποκαλύπτοντας την ισχυρή αγορά εργασίας και γενικότερα τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η Fed θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που όπως είδαμε ήδη άρχισε να πλήττει τα εταιρικά αποτελέσματα, αρχής γενομένης των τραπεζών, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης του δυσθεώρητου αμερικανικού χρέους.
Στην Ευρώπη που έχει σαφώς κάνει μεγαλύτερη πρόοδο στον έλεγχο των τιμών, η ΕΚΤ πιθανότατα από τον Ιούνιο να αναγκαστεί να προηγηθεί των ΗΠΑ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αν συνεπικουρήσουν πάντα οι μετρήσεις του πληθωρισμού και τους επόμενους μήνες, δεδομένης και της ύφεσης που προσεγγίζει πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όμως και εδώ η εξίσωση δεν είναι απλή. Η πτώση του ευρώ μόλις η αγορά συνειδητοποίησε ότι θα διατηρήσει το δολάριο το επιτοκιακό του πλεονέκτημα για αρκετές εβδομάδες ακόμα, προοιωνίζει αυξημένο κόστος ενεργειακών εισαγωγών για την Ευρώπη, κάτι που νομοτελειακά απειλεί να αναιρέσει την όποια πρόοδο στον έλεγχο του πληθωρισμού.
Αν δε ο πληθωρισμός επανακάμψει δριμύτερος, δεν αποκλείεται να βρει την οικονομία σε ύφεση.
Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος της ανόδου του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες και πιθανότατα αυτός θα συνεχίσει να οδηγεί το ράλι, παρά τις αντιθετικές δυνάμεις της ανόδου του δολαρίου και της παραμονής των αμερικανικών επιτοκίων υψηλά.
Βέβαια, όπως αναφέραμε πιο πάνω τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους. Νομοτελειακά λοιπόν η Fed σύντομα θα πρέπει να απαντήσει θετικά στο θεμελιώδες ερώτημα: Mήπως πρέπει να αποδεχθούμε υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού εφεξής;
Μια θετική απάντηση στην ουσία θα είναι μια αναγνώριση των νέων δεδομένων της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία διατρέχουν αυξημένα κόστη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, αυξημένες αμυντικές δαπάνες σε έναν κόσμο που χωρίζεται ολοένα και σε περισσότερα μπλοκ και υψηλό τίμημα για την αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Όσον αφορά το τελευταίο, απλά αναλογιστείτε τη νέα επιδότηση 6,6 δις δολαρίων και τα χαμηλού κόστους κρατικά δάνεια ύψους 5 δις δολαρίων που έδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στη μονάδα της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company –TSMC- για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών 2 νανομέτρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
Η TSMC συμφώνησε να επεκτείνει την προγραμματισμένη επένδυση κατά 25 δις δολάρια σε 65 δις δολάρια και να προσθέσει ένα τρίτο εργοστάσιο στην Αριζόνα μέχρι το 2030. (σ.σ Υπενθυμίζουμε ότι η TSCM κάτω από την πίεση των γεωπολιτικών εντάσεων αποφάσισε να να διευρύνει τη γεωγραφική διαφοροποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής της με τις ΗΠΑ να επιθυμούν να μεταφερθεί ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αυτής εντός του εδάφους τους).
Όλα αυτά τα κόστη νομοτελειακά τροφοδοτούν το πληθωρισμό. Και ακόμα στην εξίσωση δεν έχει μπει δυναμικά η ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης νερού και της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Οι προκλήσεις αυξάνονται και πληθύνονται δυστυχώς...
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.