Το ανοδικό ράλι που πυροδοτήθηκε από τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer και συντηρήθηκε από τις ριπές θετικών ειδήσεων σχετικών με τις εξελίξεις των εμβολίων άλλων φαρμακοβιομηχανιών, έφερε τις μετοχές μέσα σε χρόνο μηδέν, σε άλλα επίπεδα. Μεγάλη μερίδα των επενδυτών, παρέμεινε αδρανής μπροστά σε αυτήν τη ξαφνική άνοδο, μην πιστεύοντας στα μάτια τους.
Οι ίδιοι επενδυτές διερωτώνται σήμερα, αν θα πρέπει να αγοράσουν τώρα τραπεζικούς μετοχικούς τίτλους ή όχι. Και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε προφανής.
Τα υπέρ:
Απολύτως ενθαρρυντική για την δημιουργία θετικού κλίματος, ήταν η αλυσίδα γεγονότων που συνέβησαν στην τράπεζα Πειραιώς. Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές και η προσωρινή κρατικοποίηση της Τράπεζας, μετέβαλλαν τη δυναμική της. Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει πλέον σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2021.
Οι τράπεζες έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες μείωσης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος του 2018, τα κόκκινα δάνεια ήταν 81,8 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2019 μειώθηκαν στα 68,5 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2020 θα κυμαίνονται γύρω στα 50 δισ. ευρώ, μετά τις συναλλαγές της Eurobank και της Alpha Bank, μέσω των πακέτων Cairo και Galaxy αντίστοιχα.
Παρ? όλο όμως που οι τιτλοποιήσεις προχωρούν και με τη βοήθεια των κρατικών εγγυήσεων, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, απέχει αισθητά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που βρίσκεται στο 2,7%.
Ένα θετικό ακόμα στοιχείο είναι ότι μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2020 τα νέα δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες ανήλθαν στα 9,35 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 5,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα 3,8 δισ. ευρώ σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 1/3 του συνολικού ποσού των χρηματοδοτήσεων, δηλαδή τα 3,3 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Στα θετικά που έφερε η κρίση από τον covid-19, είναι τα πακέτα στήριξης, ενίσχυσης και εγγυοδοσίας, τα οποία θα περάσουν μέσα από τα δίκτυα των τραπεζών. Έφερε επίσης τη χαλάρωση των αυστηρών εποπτικών αρχών και την ανάγκη αναζήτησης λύσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και το κυριότερο είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό αποπαίδι της Ευρώπης. Όλες οι τράπεζες επλήγησαν στη Γηραιά ήπειρο με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να βράζει ταυτόχρονα μέσα στην ίδια κατσαρόλα.
Και φυσικά δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εθνικής Bad Bank, καθώς και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία μιας Κεντρικής Bad Bank για τα κόκκινα δάνεια, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Τα κατά:
Οι τράπεζες στη προσπάθεια τους να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια, «τρώνε» από τα κεφάλαια τους και τα κέρδη τους. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της Τραπέζης Πειραιώς που από τα 229 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων στο 9μηνο του 2020, όταν αφαιρέθηκαν οι προβλέψεις τότε το αποτέλεσμα προ φόρων έγινα ζημιογόνο κατά 133 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Alpha Bank, με την πώληση του χαρτοφυλακίου Galaxy, στο Davidson Kempner Fund. Το χαρτοφυλάκιο αξίας 10,8 δισ. ευρώ, πωλήθηκε προς 290 εκατ. ευρώ.
Ενώ επιπλέον αρνητικό στοιχείο είναι, ότι το δεύτερο lockdown μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο βρίσκει τις τράπεζες ήδη με "παγωμένα" δάνεια συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που αφορούν 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία οι τράπεζες είχαν βάλει σε προγράμματα αναστολής πληρωμών, με προγραμματισμένες λήξεις μέχρι τα τέλη του έτους.
Και ενώ ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση του SSM για το πώς οι τράπεζες θα χειριστούν τα «moratoria» που θα έληγαν στα τέλη του 2020, βρίσκονται πλέον μπροστά στην ανάγκη μιας νέας παράτασης των αναστολών μέχρι και το τέλος του α? τριμήνου του 2021. Αναμένεται δε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κοντά στα 15 δισ. ευρώ.
Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις ασφαλώς και δημιουργούν μια υποτροπή που διαταράσσει την κανονικότητα των τραπεζών και καθυστερεί τη έξοδο τους από το δάσος των κόκκινων δανείων.
Τα δυνατά χέρια
Όμως αυτό, είναι κάτι που δεν δείχνει να επηρεάζει τα δυνατά χέρια που μπήκαν στις τράπεζες, ούτε το έξυπνο χρήμα που αγόρασε στον πυθμένα της αγοράς, αλλά ούτε και τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και τις γνωστές διεθνείς χρηματιστηριακές εταιρείες, που μετά από χρόνια βλέπουν ένα δυνατό φως στην άκρη του τούνελ και συστήνουν αγορά των τραπεζικών μετοχών.
Το μοντέλο που θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία της εκ νέου ιδιωτικοποίησης της, θα αποτελέσει την κατευθυντήρια γραμμή που θα ακολουθήσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και οι υπόλοιπες τράπεζες, για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο μέλλον.
Η θετική προοπτική είναι εδώ. Το ίδιο και η αβεβαιότητα. Είναι εδώ και η ευκαιρία, αλλά και το ρίσκο. Εξαρτάται από ποια πλευρά του τραπεζIού θέλει να κάτσει ο καθένας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.