Εβδομάδα μείωσης του γεωπολιτικού ρίσκου αλλά και σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων που επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που υπάρχει σε πληθώρα κλάδων της ελληνικής οικονομίας ήταν αυτή που παρήλθε, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,54% το πενθήμερο, ενώ ισχυρό ήταν το rebalancing στη συνεδρίαση της Παρασκευής κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ που διακίνησαν συνολικά 32,7 εκατ. ευρώ τζίρο!
Πιο αναλυτικά στον ΟΤΕ έγινε τζίρος 15 εκατ. ευρώ με το ήμισυ αυτού στις δημοπρασίες, στον ΟΠΑΠ έγινε τζίρος 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην ΕΥΔΑΠ 7,52 εκατ. ευρώ με τις τρεις μετοχές να δεσπόζουν καταλυτικά, κάνοντας περίπου το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Θυμίζουμε ότι σήμερα έλαβε χώρα το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών Stoxx και FTSE/Roussel, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Η κινητικότητα στον ΟΤΕ έλαβε χώρα λόγω της εισαγωγής της μετοχής στο δείκτη Stoxx Emerging Markets Diversification Select 100, ενώ στο δείκτη Stoxx Emerging Markets Total Market Mid εισήλθε η Τέρνα Ενεργειακή που διακίνησε 3,2 εκατ. ευρώ. Η κινητικότητα στην ΕΥΔΑΠ έγινε λόγω της εισαγωγής της στο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE Emerging Europe Small Cap Index.
Από εκεί και πέρα, η μείωση του γεωπολιτικού ρίσκου επέτρεψε στην αγορά να προσεγγίσει περισσότερο τεχνοκρατικά κάποιες εξελίξεις, είτε σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων, είτε να «ζυγίσει» τα αποτελέσματα, κάτι που προσέδωσε νέο ενδιαφέρον, κυρίως για μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Παράλληλα, είχαμε δύο εξαιρετικά σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις που δείχνουν το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για πληθώρα κομβικών κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η είσοδος του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest στην Ελλάκτωρ τάραξε τα νερά, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι ελέγχει το 4,96% της εισηγμένης με προοπτική να φτάσει στο 17,51% εντός εξαμήνου, ενώ η δεσμευτική πρόταση του CVC Capital για τη Vivartia ήρθε επίσης να ταράξει τα νερά σε όλο τον κλάδο της εστίασης. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες μετά την εξαγορά της Forthnet από το BC Partners.
Παρά τις αβεβαιότητες που φέρνει η πανδημία, η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σημάδια αφύπνισης αυτή την εβδομάδα, «πατώντας» τόσο στις ανωτέρω εξελίξεις, όσο και στα αποτελέσματα των εταιρειών που έως τώρα δεν είναι απογοητευτικά και δείχνουν ανθεκτικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος τζίρος το πενθήμερο έφτασε στα 56 εκατ. ευρώ (λόγω και του σημερινού rebalancing), ενισχυμένος κατά 56,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Ήταν η καλύτερη επίδοση από τον περασμένο Ιούλιο σε εβδομαδιαίο επίπεδο και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οι αποτιμήσεις ακόμα δεν θεωρούνται απαιτητικές θα χρειαστούν όμως μια αφορμή που θα έχει γενικότερο αντίκρισμα και θα βάζει μέσα στο κάδρο και τις τράπεζες. Οι εισηγμένες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης ως προς την κάλυψη της απόστασης με την δίκαιη τιμή τους, αρκεί να δοθεί το σήμα εκκίνησης που θα φέρει μεγαλύτερη ορατότητα και προβλεψιμότητα για κάποιο ικανό βάθος χρόνου ή θα αποσύρει εν δυνάμει κινδύνους από το προσκήνιο».
Κέρδη 3,54% το πενθήμερο στο Χρηματιστήριο
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 658,54 μονάδες με πτώση 0,71%, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από τις 660 μονάδες και κρατώντας το όριο των 650-655 μονάδων. Ο Γ.Δ. είχε υψηλό ημέρας στις 664,22 μονάδες (+0,15%) και χαμηλό στις 654,36 μονάδες (-1,34%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.577,32 μονάδες με πτώση 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 323,56 μονάδες με πτώση 1,58% κλείνοντας για τρίτη σερί ημέρα πτωτικά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,54%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +3,31%, ο Mid Cap +3,36% και ο τραπεζικός δείκτης μόλις +1,93%, παρά το +8,29% της περασμένης Δευτέρας.
Σε επίπεδο 9μήνου 2020, ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 28,16%, ο FTSE 25 είναι στο -31,36%, ο Mid Cap -27,83% και ο τραπεζικός δείκτης στο -63,45%. Ο τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση ανήλθε στα 74,75 εκατ. ευρώ, με τα 27,25 εκατ. ευρώ να γίνονται στις δημοπρασίες. Παράλληλα, υπήρξαν και 8,41 εκατ. ευρώ (το 11,38% του συνόλου) σε πακέτα σε εταιρείες όπως ΟΤΕ, Lamda Development, ΟΠΑΠ και Motor Oil.
Στο χώρο του Large Cap σήμερα ξεχώρισε εξ αρχής η μετοχή της Lamda Development που έκλεισε με άνοδο 2,46% με όγκο 501 χιλ. τεμάχια, καθώς απορρίφθηκε οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο του Ελληνικού. Πλέον, αναμένεται η άρση της αναστολής συνέχισης του διαγωνισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, γεγονός που θα επιτρέψει την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς του σχήματος Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα ξεμπλοκάρει την έναρξη της ανάπλασης.
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Aegean Airines (-4,37%), ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Viohalco, Coca Cola HBC, Eurobank, Fourlis, Τιτάν κ.λπ.
Στο χώρο του Mid Cap η μετοχή της MIG έφτασε έως το +19,80% όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο +2,65% με όγκο 16,7 εκατ. τεμάχια, με φόντο τη δεσμευτική πρόταση που κατέθεσε χθες το CVC Capital για τη Vivartia, που αποτελεί περίπου το 50% του εκτοπίσματος του ομίλου MIG. Κέρδη 2,29% είχε και η Attica Bank, ενώ πιέστηκαν οι Autohellas, Intrakat, Intercontinental, AVAX, ΕΥΑΘ, Ολυμπιακή Τεχνική, ΙΑΣΩ και Profile.
Στην ευρύτερη αγορά, θετικά έκλεισαν μετοχές όπως AVE (πρώην Audiovisual), Κέκροπας, Μινέρβα, Forthnet, Intralot, ElvalHalcor, Κυριακούλης, Quality & Reliability, Unibios και Entersoft. Αντιθέτως, πιέστηκαν οι Reds, CPI, Μουζάκης, Ιντεάλ, Briq Properties, Attica Συμμετοχών και Βογιατζόγλου. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γ.Δ. η διαφορά ανάμεσα στις ανοδικές και πτωτικές μετοχές δεν ήταν μεγάλη, διαμορφούμενη στις 41 και 52 αντίστοιχα.