Περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια σε crypto νόμισμα έχουν συγκεντρωθεί για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των Ουκρανών σε όπλα και προμήθειες, μεταξύ των οποίων 3 εκατ. δολ. από NFT. Η σύγκρουση στην Ουκρανία, πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει γίνει πεδίο για τον πρώτο crypto-πόλεμο στον αιώνα μας.
Στις 26 Φεβρουαρίου, ο επίσημος λογαριασμός της ουκρανικής κυβέρνησης στο Twitter έκανε γνωστό ότι θα αρχίσει να δέχεται δωρεές σε κρυπτονομίσματα. Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μαίνεται, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο δραματικό κάλεσμα Ζελένσκι: περίπου 22 εκατ. δολ. σε crypto νόμισμα έχουν συγκεντρωθεί για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των Ουκρανών σε όπλα και προμήθειες, μεταξύ των οποίων 3 εκατ. δολ. από NFT.
Κατά τη διάρκεια μεγάλων πολέμων του περασμένου αιώνα, όπως ο Β’ Παγκόσμιος, τα κράτη εξέδιδαν ομόλογα και τίτλους για να χρηματοδοτήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ορισμένες φορές υπό τη μορφή γραμματοσήμων.
Η προτροπή για την αγορά τους – με την επισφάλεια που συνοδεύει τέτοιες κινήσεις στο ασταθές περιβάλλον μιας πολεμικής αναμέτρησης – απευθυνόταν κυρίως στο θυμικό και τον γνήσιο πατριωτισμό του κόσμου.
Παρόμοιο χαρακτήρα έχουν κινήσεις από καλλιτεχνικές κοινότητες που έχουν στρατευθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα NFT’s.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα εμφανίστηκαν τέτοιες αγοραπωλησίες, με τα NFT’s να μετατρέπονται σε «πολεμικά ομόλογα» του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τη Washington Post, η σύγκρουση στην Ουκρανία, πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, έγινε πεδίο για τον «πρώτο crypto-πόλεμο στον κόσμο».
Η ρωσικής καταγωγής πρωτοπόρος της crypto-Art, Όλιβ Άλεν, μοιράστηκε ένα βίντεο στις 28 Φεβρουαρίου, όπου καίει το διαβατήριό της μπροστά από το ρωσικό προξενείο στη Νέα Υόρκη. Η καλλιτέχνις διέθεσε το κλιπ ως NFT, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον λαό της Ουκρανίας.
«Πιστεύω ότι ως καλλιτέχνις έχω ευθύνη να συλλάβω την ουσία της εποχής, να ξεπεράσω τα όριά μου (τη μνήμη και τις προκαταλήψεις) - και να αναζητήσω βαθύτερο νόημα σε αυτήν», δήλωσε η Άλεν στο Artnet. «Αφού, λοιπόν, έκαψα το διαβατήριό μου, υποθέτω ότι και επισήμως είμαι πολίτης του Metaverse».
Η UkraineDAO (μια πολυεθνική καλλιτεχνική κολεκτίβα), που έχει μέλος τη ρωσίδα ιδρύτρια και καλλιτέχνιδα των «Pussy Riot» Νάντια Τολοκονίκοβα, έχει συγκεντρώσει σε ETH το διόλου αμελητέο ποσό των 4,6 εκατ. δολ.
Θυμίζουμε ότι το μουσικό συγκρότημα έγινε γνωστό πριν από μία δεκαετία για τη σφοδρή πολεμική που άσκησε στον Πούτιν και τα ήθη της χώρας, με τα μέλη του – και την Τολοκονίκοβα - να ρίχνονται στη φυλακή για περίπου δύο χρόνια.
Η κολεκτίβα έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει το ποσό στο «Come Back Alive», έναν οργανισμό που ενισχύει μέλη του ουκρανικού στρατού και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα το εγχείρημα πετάχτηκε έξω από το Patreon εξαιτίας κανονισμού που απαγορεύει τη συγκέντρωση χρημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς.
Το NFT της UkraineDAO συνιστά μια ψηφιακή έκδοση της ουκρανικής σημαίας και κυκλοφορεί μαζί με ένα «PartyBid»: εργαλείο που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν συλλογικές προσφορές και, σε περίπτωση που κερδίσουν, να αποκτήσουν ένα ψηφιακό κομμάτι του έργου τέχνης.
Η Τολοκονίκοβα των Pussy Riot απέδωσε την άρνηση των διοργανωτών σε πολιτική απόφαση κατηγορώντας τους ότι «εσκεμμένα απέφυγαν να συμπεριλάβουν την πρόταση, σε μία πράξη που έχει ισχυρή εννοιολογικά καλλιτεχνική δήλωση.
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετική αισθητική, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το χρώμα που προτιμάμε, όσο με το να ενωθούμε για να σώσουμε ζωές. Η σημαία της Ουκρανίας μας ενώνει».
Μια άλλη ομάδα που ονομάζεται «RELI3F», συγκέντρωσε ETH αξίας άνω του 1 εκατ. δολ. ΗΠΑ μέσω της πώλησης NFT. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρώσει 185 ETH (περίπου 485.000 δολ.) σε τρεις λογαριασμούς που αιμοδοτούν το Come Back Alive, καθώς και τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συνεργαζόμενα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό Kyiv Independent. Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Ατραμόβσκαγια, μέλος της ομάδας RELI3F με καταγωγή από την Ουκρανία που ζει στο Λονδίνο, ο ρόλος των DAO υπήρξε καθοριστικός στην κινητοποίηση του κόσμου για τη χρηματοδότηση της βοήθειας.
«Η δύναμη του Web3 επιτρέπει τη διανομή χρημάτων με τον πιο αποτελεσματικό και, κυρίως, με διαφανή τρόπο». Όσο οι μέρες περνούν, καλλιτέχνες από όλη τη Δύση κινητοποιούνται στο πλευρό των Ουκρανών. Ο Shepard Fairey κυκλοφόρησε μια έκδοση που βασίζεται σε NFT έργο με τίτλο «Diplomacy Over Violence» (Διπλωματία πάνω από τη Βία) με το σύνολο των εσόδων να μοιράζεται μεταξύ του RELI3F και του UkraineDAO.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Διότι μπορεί τα κρυπτονομίσματα και τα NFT’s να ενισχύουν την Ουκρανία με «ψηφιακά πολεμικά ομόλογα» και γρήγορες πληρωμές, εξίσου, όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κράτη για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Το 2014 η ερευνητική υπηρεσία κρυπτογράφησης Elliptic διαπίστωσε ότι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Κριμαία χρησιμοποιούσαν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν. Εκεί, είναι δύσκολο να εντοπιστούν, πόσο μάλλον να παγώσουν, οι λογαριασμοί των Ρώσων. Ακόμη και αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελειώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, ο οικονομικός πόλεμος που ανοίγεται μπροστά μας έχει πολλές σελίδες ώσπου να μπει ο επίλογος.