Κάνει πίσω η Κίνα: Αναστέλλει «αθόρυβα» τους δασμούς - αντίποινα στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ τσιπ
Shutterstock
Shutterstock
CNN

Κάνει πίσω η Κίνα: Αναστέλλει «αθόρυβα» τους δασμούς - αντίποινα στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ τσιπ

Η Κίνα φαίνεται να έχει σιωπηλά αναιρέσει τους δασμούς - αντίποινα ύψους 125% σε ορισμένα τσιπ που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN την Παρασκευή από τρεις εταιρείες εισαγωγής από το τεχνολογικό κέντρο της Σενζέν, στα νότια της χώρας.

Οι εξαιρέσεις ισχύουν για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, γνωστά και ως μικροτσίπ ή ημιαγωγοί, οι οποίες, όμως, δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Στις 12 Απριλίου, η Κίνα αύξησε τους αμοιβαίους δασμούς της στο 125% για όλα τα αγαθά που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε απάντηση στην κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 145%.

Σύμφωνα με το CNN, οι εξαιρέσεις αυτές υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο πρέπει να αναιρέσει ορισμένους δασμούς σε κρίσιμα είδη που δεν μπορεί να παράγει εγχώρια ή να προμηθευτεί από αλλού.

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει δημόσια τις εξαιρέσεις, καθώς η Γενική Διοίκηση Τελωνείων και τα τελωνεία στη Σεντζέν και το Ζονγκσάν, και οι δύο πόλεις-λιμάνια στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τις εξαιρέσεις.

Ένα μέλος κινεζικής εταιρείας που δέχτηκε κλήση από το CNN επιβεβαίωσε τη νέα πολιτική, λέγοντας ότι η εταιρεία της ειδοποιήθηκε από τα τοπικά τελωνεία την Πέμπτη.

Η Taihang Semiconductor, μια εταιρεία με έδρα επίσης τη Σεντζέν που εισάγει τσιπ, δήλωσε στο CNN ότι έλαβε ειδοποίηση από τα τελωνεία, αν και αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. «Είναι σίγουρα κάτι καλό», δήλωσε ένα μέλος του προσωπικού όταν επικοινώνησε μαζί της το CNN.

Το Caijing, ένα κινεζικό επιχειρηματικό περιοδικό, ανέφερε τις εξαιρέσεις την Παρασκευή, επικαλούμενο πολλές εταιρείες τεχνολογίας που εισάγουν ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένης μιας με έδρα τη Σαγκάη. Το ρεπορτάζ αφαιρέθηκε περίπου τρεις ώρες μετά τη δημοσίευσή της.