Την ανησυχία του για την αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος εξέφρασε ο Mario Draghi κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Draghi εμφανίστηκε ξεκάθαρα ενοχλημένος με τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς κάτι τέτοιο είναι καλό για την οικονομία.
Οι δηλώσεις του Mnuchin προκάλεσαν σειρά αναλύσεων και σχολίων στο Νταβός, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας Philip Hammond, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πολύ χαρούμενο με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η στερλίνα.
Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού και του Βρετανού αξιωματούχου ανάγκασαν τον Draghi να ξεφύγει από τη γραμμή του ήπιου σχολιασμού που συνήθως ακολουθεί. Τόνισε ότι οι διακυμάνσεις του ευρώ οφείλονται στην ενίσχυση της οικονομίας αλλά και σε... άλλους λόγους.
Ο Ιταλός, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι κάποια σχόλια «άλλων» ίσως παραβιάζουν τη δέσμευση των κρατών-μελών του ΔΝΤ να αποφεύγονται οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων αλλά και η στόχευση των συναλλαγματικών ισοτιμιών για λόγους ανταγωνισμού.
«Το θέμα είναι κατά πόσο αυτές οι άλλες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από τη χρήση λέξεων που όπως είπα δεν αποτελούν μέρος των όρων αναφοράς που συμφωνήσαμε πρόσφατα, κατά πόσο αυτό έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό μας», είπε ο Draghi.
Νωρίτερα, είχε παραδεχθεί ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις δηλώσεις του Mnuchin. «Η εν λόγω ανησυχία δεν αφορά μόνο τη συναλλαγματική ισοτιμία, τις γενικότερες διεθνείς σχέσεις κατά την τρέχουσα περίοδο. Υπάρχει, όμως, και μία άλλη ανησυχία. Αν όλο αυτό ήταν για να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής η οποία δεν δικαιολογείται, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Mnuchin παραδέχτηκε ότι έχει σπάσει την παράδοση των υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ ενός «ισχυρού δολαρίου», ωστόσο η θέση του παραμένει μακροπρόθεσμα στο ίδιο μήκος κύματος. «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε στην ισχύ του δολαρίου», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι βραχυπρόθεσμα δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι το δολάριο διολισθαίνει.