Με τα συμβόλαια Ιουνίου του χρυσού να βρίσκονται στα 2405/oz δολάρια και τον S&P 500 να διαπραγματεύεται πλέον χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5000 μονάδων, φαίνεται πως οι αγορές αναπροσαρμόζουν αφ’ ενός τις αποτιμήσεις των επενδυτικών προϊόντων και αφ’ ετέρου τον βαθμό ρίσκου που τα συνοδεύει.
Η διάθεση των χρηματιστηριακών επενδυτών έχει δώσει ένα σαφές σήμα ισχυρών πωλήσεων (Strong Sell) στη Wall Street τόσο σε ωριαίο, όσο και σε ημερήσιο χρονικό πλαίσιο. Όπως παρατηρούμε στην ωριαία ανάλυση οι 12 βασικοί κινητοί μέσοι όροι δίνουν strong sell, μαζί και με τους 9 βασικούς τεχνικούς δείκτες.
Ταυτόχρονα στην ημερήσια ανάλυση το συνολικό σήμα είναι και αυτό «Strong Sell», με τους 9 βασικούς δείκτες να δίνουν Strong Sell και από τους 12 κινητούς μέσους όρους, οι 8 να δίνουν Sell και οι 4 Buy.
Η περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχολογίας των επενδυτών, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη CNN Fear & Greed Index εκφράζει ακόμα μεγαλύτερο φόβο. Ο δείκτης βρίσκεται στο 31, από 46 που βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα που είχε ήδη αρχίσει να χαλάει το κλίμα και από 69 που βρισκόταν προ μηνός, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα. Οι τιμές του δείκτη κυμαίνονται από το 0 που είναι ο «ακραίος φόβος», μέχρι το 100 που είναι η «ακραία απληστία».
Έτσι ο CNN Fear & Greed Index έχει επιστρέψει στις τιμές που είχε τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο S&P 500 διαπραγματευόταν στις 4300 μονάδες, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα:
Παράλληλα το συνολικό Market Momentum, δηλαδή η δυναμική της αγοράς αρχίζει να εξασθενίζει με τον S&P 500 να πλησιάζει επικίνδυνα προς το ΚΜΟ των 125 ημερών, η καθοδική διάσπαση του οποίου θα σημάνει μια σημαντικότατη μεταβολή στην τάση που κυριαρχεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Την ίδια στιγμή ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, ο γνωστός σε όλους τους χρηματιστηριακούς επενδυτές, ως Δείκτης Τρόμου VIX, βρίσκεται σε τιμές ακραίου φόβου στις 18,71 μονάδες αρκετά υψηλότερα από τον Κινητό Μέσο Όρο των 50 ημερών που βρίσκεται στις 14,67 μονάδες όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα. Και πάλι οι τιμές του VIX, θυμίζουν ημέρες του Οκτωβρίου του 2023.
Στον αντίποδα, τα συμβόλαια Ιουνίου του Χρυσού (Gold Futures - Jun 24 / GCM4) που διαπραγματεύονται στα 2406,70/oz δολάρια, τόσο οι τεχνικοί δείκτες όσο και οι κινητοί μέσοι όροι δίνουν ισχυρό αγοραστικό σήμα (Strong Buy), σε ωριαίο, ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρονικό πλαίσιο.
Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσουν αυτοί οι αντίστροφοι βίοι των μετοχών και του χρυσού; Είναι μόνο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν πυροδοτήσει τις αντίστροφες πορείες των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών χρυσού;
Η αλήθεια είναι ότι στην προσπάθεια ερμηνείας των πρόσφατων χρηματιστηριακών κινήσεων και των μεταβολών στις αγορές του χρυσού, των ομολόγων, του πετρελαίου και των υπόλοιπων εμπορευμάτων, όλοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Στις επιθέσεις του Χούθι στον διεθνή εμπορικό στόλο, στην πυραυλική επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ, καθώς και στο «μήνυμα απάντησης» του Ισραήλ μέσω του υπολογισμένου πλήγματος στη στρατηγικής σημασίας επαρχία Ισφαχάν, που αποτελεί έδρα των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και προπύργιο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακόμα και οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν ήπια άνοδο, ευρισκόμενες σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πριν από την επίθεση των φρουρών της ιρανικής επανάστασης σε πλοίο στα στενά του Ορμούζ και πριν από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Έτσι βλέπουμε ότι την «πραγματικότητα» των αγορών να παραμένει σχετικά πιο ήρεμη από τις εκτιμήσεις των γεωπολιτικών αναλυτών.
Και πράγματι, η προ διμήνου εκτίμηση της Citi για τον στόχο των 3000/oz δολάρια, για τον χρυσό δεν σχετιζόταν με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, αλλά με τη δυναμική που έχουν προσδώσει στο χρυσό τόσο η πολιτική της Fed, όσο και οι μεγάλες αγορές φυσικού χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των περιφερειακών οικονομικών δυνάμεων. Όσον αφορά τη Fed, πέρσι τέτοια εποχή οι αγορές ανέμεναν 6 με 7 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι εκτιμήσεις υποχώρησαν στις 3 με 4 μειώσεις και πλέον σήμερα οι πλέον αισιόδοξοι αναμένουν 2 μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους και οι απαισιόδοξοι μόλις μια.
Όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές, αυτές εξακολουθούν να συμπεριφέρονται και να πορεύονται παράλληλα με το 10ετές ομόλογο που διαπραγματεύεται με απόδοση στο 4,657%, και με τις εκτιμήσεις ότι το επίπεδο των 4,5% και 5% αποτελεί ένα νέο «ρεαλιστικό» περιβάλλον επιτόκιο.
Το πιθανότερο είναι λοιπόν οι αγορές να αποτιμούν περισσότερο τα οικονομικά γεγονότα και τις οικονομικές εκτιμήσεις, παρά την ένταση των σχέσεων Ισραήλ - Ιράν.
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρουσιάζει μια παγκόσμια εικόνα που σίγουρα επηρεάζει τις αγορές. Αναφέρεται σε αναιμικούς και μη ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που εξαρτώνται από τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας. Αναφέρεται στις ισχυρές και παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις που ανατρέπουν τις πολιτικές μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Αναφέρεται στους κινδύνους από την ισχυροποίηση του δολαρίου απέναντι στα περιφερειακά νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Αναφέρεται στην αύξηση της γεωπολιτικής έντασης και στη μεταφορά της έντασης αυτής στις εμπορικές συναλλαγές. Αναφέρεται τέλος, στην απουσία ευέλικτων πολιτικών από την πλευρά των κυβερνήσεων.
Στη Wall Street συνεχίζονται οι μαζικές πωλήσεις των insiders, ενώ παράλληλα οι εξελίξεις στην Tesla μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Με την μετοχή «τοτέμ» της νέας οικονομίας να προβληματίζει. Η ανάκληση των 3.878 Cybertrucks, η μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, οι απολύσεις 14.000 εργαζομένων, η εκ νέου εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στους μετόχους για τις αμοιβές του Elon Musk ύψους 56 δισ. δολάρια, μαζί με τη σύσταση για πώληση της μετοχής της Tesla από ισχυρούς χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς οίκους, εγείρουν μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της «αέναης υψηλής πτήσης» των μετοχών της Wall Street.
Παράλληλα εκφράζονται μια σειρά από ενστάσεις για την πορεία του χρυσού. Σε πρόσφατη ανάλυση της Bank of America's - Fund Manager Survey, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο χρυσός είναι υπεραγορασμένος σε αντίθεση με τα ομόλογα τα οποία είναι “underweight”. Και μέσα από αυτήν την οπτική, προβλέπουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μετακίνηση κεφαλαίων από τον χρυσό προς τα ομόλογα κυρίως λόγω της υψηλής επιτοκιακής απόδοσης των τελευταίων. Η δε πλειοψηφία των αναλυτών απορρίπτει το ενδεχόμενο εμφάνισης ύφεσης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Την ίδια στιγμή o επικεφαλής αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της HSBC, εκτιμά ότι στην αγορά χρυσού συμμετέχουν εκτός από τους κλασσικούς παίκτες, αρκετοί νέοι traders που δεν ενδιαφέρονται για τον χρυσό «per se». Αυτοί οι traders είτε ακολουθούν την ανοδική τάση και μόνο, είτε προβαίνουν σε αντιστάθμιση κινδύνου, το λεγόμενο hedging δηλαδή. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τη HSBC, πιθανότατα να έχει δημιουργήσει μια προσωρινή στρέβλωση στην αγορά, με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση μιας ξαφνικής αποσυμπίεσης της ζήτησης, που θα οδηγήσει σε απότομη υποχώρηση των τιμών του χρυσού.
Όσον αφορά την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόσο σε εβδομαδιαία όσο και σε μηνιαία βάση, όπως βλέπουμε και στους ακόλουθους πίνακες, ήταν περισσότερο από ικανοποιητική. Σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε μόλις κατά -0,57%, με το Nikkei να υποχωρεί κατά -6,21%, το Nasdaq κατά -5,36%, τον S&P500 κατά -3,08% και τον DAX κατά -1,08%. Σε επίπεδο μηνός υποχώρησε κατά -1,77%, με το Nikkei στο -7,36%, το Nasdaq στο -6,59%, τον S&P500 στο -5,08% και τον DAX στο -1,54%. Μια συμπεριφορά που πιστοποιεί την υγιέστατη εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την ανθεκτικότητα του, απέναντι στις εξωγενείς πιέσεις.