Το 2022 ήδη έχει περάσει στην ιστορία σαν η καλύτερη χρονιά για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών. Ακόμα και αν δεν έχουν ανακοινώσει ισολογισμούς οι υπόλοιπες 100 εταιρίες που απομένουν για να συμπληρωθούν οι πίνακες, αρκούν οι 57 δημοσιευμένοι ισολογισμοί για μια εξαιρετική από κάθε άποψη επίδοση.
Από τις εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, 34 έχουν δημοσιεύσει το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών όλων των εποχών, 38 τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη όλων των εποχών και 26 την υψηλότερη καθαρή κερδοφορία στην ιστορία τους. Αποτέλεσμα: Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 87,2 δισ. ευρώ (+48%), τα λειτουργικά κέρδη βρίσκονται μια ανάσα από τα 12 δισ. (+42%) και η καθαρή κερδοφορία έχει πλέον μπει σε δεκαψήφια μεγέθη (10,2 δισ. ευρώ) αυξημένη κατά 41% σε σχέση με πέρυσι.
Στις κυρίαρχες τάσεις στους κλάδους που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα περιλαμβάνονται οι τράπεζες οι οποίες σταδιακά ενδυναμώνουν το οργανικό τους αποτέλεσμα και οι εταιρίες ενέργειας και διύλισης. Και επιμέρους, ωστόσο, απαντώνται περιπτώσεις που εκμεταλλεύθηκαν τη δυναμική του Τουρισμού (Autohellas, Μοτοδυναμική, Aegean, ΟΛΠ) για να καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας τους.
Σε αυτήν την εξαιρετική εικόνα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ενστάσεις. Σύμφωνοι. Πρόκειται για πληθωρισμένα μεγέθη τα οποία έχουν υποστεί τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών. Ωστόσο η αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις βασικές γραμμές της δραστηριότητας και της κερδοφορίας ξεπερνάει μακράν τον παράγοντα του πληθωρισμού.
Υπάρχει επίσης σημαντική επίδραση από την αύξηση των ενεργειακών τιμών, ειδικά σε εταιρίες που συνδέονται με την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Η οποία ωστόσο επιβαρύνεται με ειδικούς φόρους που έρχονται να περιορίσουν, είτε τα λειτουργικά κέρδη (Μυτιληναίος, ΔΕΗ), είτε την τελική γραμμή (650 εκατ. ευρώ Διυλιστήρια).
Εκτός από την ειδική φορολόγηση υπάρχουν δεκάδες έκτακτα. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν επιχειρήματα που στρογγυλεύουν την εικόνα: Εκτός από τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών στο α’ εξάμηνο από το hedging των ομολόγων και την πώληση των τμημάτων διαχείρισης πιστωτικών καρτών υπάρχουν έκτακτες εγγραφές για νέες εθελούσιες και «προληπτική» αύξηση των προβλέψεων στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς. Στις μεγάλες θετικές μη επαναλαμβανόμενες εγγραφές του τριμήνου υπάρχει η συναλλαγή της Άνεμος η οποία αυξάνει την κερδοφορία της Ελλάκτωρ κατά 497 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα στον ΟΤΕ καταγράφεται σημαντική απομείωση της συμμετοχής στην Ρουμανία (110 εκατ. ευρώ).
Το λειτουργικό περιθώριο με βάση τα ως τώρα δεδομένα μειώθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στο σύνολο στο 13,7% το οποίο κρίνεται διαχρονικά υγιές, ενώ αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια η μείωση φθάνει τις 321 μονάδες βάσης. Αντίθετα το καθαρό περιθώριο κέρδους εμφανίζεται αυξημένο κατά 125 μονάδες βάσης στο 6,9% ή 7,4% αν εξαιρεθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων.
Η αύξηση των κερδών μεταφράστηκε και σε ρευστότητα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 7,9% στα 13,5 δισ. ευρώ με το σύνολο ωστόσο του καθαρού δανεισμού να κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,3%. Η εικόνα αυτή αποδίδεται αφενός στην απελευθέρωση κεφαλαίου κίνησης κυρίως από τις ενεργειακές εταιρίες, αλλά και στην υλοποίηση επενδύσεων που απαιτούν σημαντικά κεφάλαια είτε για εξαγορές, είτε για το χτίσιμο νέων μονάδων.
Το βασικό ζητούμενο επομένως έχει επιτευχθεί, οι εισηγμένες εμφανίζονται φθηνότερες με βάση την κερδοφορία τους σε σχέση με πέρυσι και διεκδικούν με αξιώσεις το 2023 να επιτύχουν, αν όχι υψηλότερες, σίγουρα πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Οι τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά μεγέθυνσης της κερδοφορίας τους, η λιανική ευνοείται από την αύξηση του ΑΕΠ, ο τουρισμός δείχνει να υποστηρίζει πολλούς και σημαντικούς κλάδους, από τις μεταφορές ως και το Real Estate.
Στο βάθος της χρονιάς υπάρχει επενδυτική βαθμίδα, Ταμείο Ανάκαμψης και εκκίνηση έργων σε πληροφορική και κατασκευές. Οι οιωνοί είναι θετικοί για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρίες από κάθε άλλη φορά και πολύ σύντομα μέσα στο Μάιο θα έχουμε μια πρώτη συνολική γεύση για πως ξεκίνησε η φετινή χρονιά.
Αποτελέσματα εισηγμένων εταιριών 12Μ:22 (57 εταιρίες 36,1%)