Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την πιστοποίηση ότι οι long έχουν τον πλήρη έλεγχο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και – σε ένα θετικό γενικά διεθνές κλίμα - «τραβούν» υψηλότερα δείκτες και μετοχές έκανε και αυτή η εβδομάδα. Πρόκειται για την 7η ανοδική εβδομάδα στις οκτώ τελευταίες, δηλαδή στο τελευταίο δίμηνο, καθώς η αντίδραση της αγοράς ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από τις 616 μονάδες και μέσα σ'' αυτό το διάστημα κερδίζει ήδη άνω των 100 μονάδων ή σε ποσοστό περίπου 18%.
Εντός αυτών των 39 συνεδριάσεων από τις 18 Ιανουαρίου, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κλείσει ανοδικά στις 30 εξ αυτών και αρνητικά μόλις στις εννέα! Παράλληλα, προοδευτική ήταν και η αύξηση της αξίας συναλλαγών μολονότι στο ξεκίνημα της αντίδρασης η άνοδος ήρθε λόγω παύσης των πωλητών, με πολύ μικρούς τζίρους.
Όμως, στις τελευταίες εβδομάδες ο τζίρος έχει αυξηθεί σημαντικά προσδίδοντας ποιότητα στην όλη κίνηση, καθώς δημιουργείται «μαγιά» κεφαλαίων στο σύστημα.
Η διόρθωση της περασμένης εβδομάδας έγινε με κατακόρυφη συρρίκνωση του τζίρου που κατήλθε στη ζώνη των 45 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα που η αγορά αντέδρασε πιάνοντας μάλιστα και τις 720 μονάδες με νέα υψηλά περίπου εξίμισι μηνών, υπήρξε αύξηση κατά 54,5% στο τζίρο που έδρασε στα 70,4 εκατ. ευρώ.
Ήταν νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα έκλεινε η ψαλίδα της διαφοράς με τα ομόλογα, ενώ η αναβάθμιση από τον οίκο Moody''s κατά δύο βαθμίδες και η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι παράγοντες που βελτιώνουν το επενδυτικό προφίλ της χώρας, ενθαρρύνουν την ανάληψη ρίσκου σε ομόλογα και μετοχές.
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο είχαμε και διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για περισσότερες μετοχές και πέρα από τις τράπεζες, με αρκετά blue chips αλλά και μετοχές των mid & small caps να ανεβάζουν στροφές και αν δίνουν αποδόσεις.
Η τεχνική εικόνα έχει βελτιωθεί εκ νέου, ενώ σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, «τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745 μονάδες, μια ζώνη τιμών όπου έως τις 800 μονάδες παρουσιάζει διαδοχικές αντιστάσεις που έρχονται από τις κορυφές τιμών του περυσινού καλοκαιριού.
Η υπέρβαση όλων αυτών των… οροσειρών ως το ορόσημο των 800 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν το Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «τα κλεισίματα των συνεδριάσεων κοντά στα υψηλά ημέρας δείχνουν ότι η δυναμική συντηρείται και η τάση παραμένει ελεγχόμενη από τους αγοραστές». Για την επόμενη εβδομάδα τονίζει πως «θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων, καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα.
Έπιασε τις 720 μονάδες ο Γ.Δ. με τζίρο στα 83,86 εκατ. ευρώ
Την Παρασκευή λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 722,12 μονάδες με άνοδο 0,31%, σε μια συνεδρίαση με υψηλό στις 727,27 μονάδες μια ώρα μετά το άνοιγμα και χαμηλό στις 718,60 μονάδες λίγο πριν το κλείσιμο.
Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 83,86 εκατ. ευρώ, με περίπου 40 εκατ. ευρώ να γίνονται στο φινάλε και στις δημοπρασίες, λόγω (και) του rebalancing που έγινε εξ'' αιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE. Θυμίζουμε πως η Πειραιώς διεγράφη από τον FTSE Emerging Europe Mid Cap και από τον FTSE All-World και εισήλθε στον Small Cap, ενώ οι Attica Bank, ΙΑΣΩ και Υγεία διεγράφησαν από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 18 Μαρτίου.
Πάντως, ισχυρότατοι τζίροι έγιναν από τίτλους όπως ΟΠΑΠ (τζίρος 11,83 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (τζίρος 11,13 εκατ.), ΟΤΕ (10,14 εκατ.), Πειραιώς (8,14 εκατ.), Εθνική (8,13 εκατ.) κ.ο.κ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,67% και ο τραπεζικός κατά 10,26%, ενώ τα κέρδη τους πρώτους δυόμισι μήνες του ''19 είναι στο +17,74% και +33% αντίστοιχα.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι τράπεζες είχαν μεικτή εικόνα, χωρίς ακρότητες, ενώ η πλειοψηφία των μη τραπεζικών blue chips έκλεισε ανοδικά. Πιέσεις άνω του 2% είχαν οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Εθνική, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap η υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις, για την κατοχύρωση κερδών προηγούμενων ημερών. MIG, Attica Bank και Νηρέας υποχώρησαν άνω του 5%, άνω του 3% έχασαν οι J&P Άβαξ, Intrakat και AS Company, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Intralot, Ικτίνος και Space Hellas.
Στο σύνολο της αγοράς καταγράφηκε εικόνα ισορροπίας με 49 μετοχές σε άνοδο και 48 σε πτώση.