Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έναν ακόμη ανοδικό μήνα συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Απρίλιο να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά αλλά και την παράδοση που τον θέλει σε ποσοστό 80% θετικό την τελευταία 15ετία, με την αγορά να ολοκληρώνει το πρώτο 4μηνο του 2019 με εντυπωσιακή «συγκομιδή», δείχνοντας ότι κάτι αλλάζει φέτος.
Παράλληλα, το κλείσιμο του Απρίλη έγινε πολύ κοντά στα υψηλά δέκα μηνών δείχνοντας ανθεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι εύλογα στις 5-6 τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα παρατηρήθηκε κάποια εύλογη κόπωση.
Ευρύτερα, ο Απρίλιος ήταν ένας ακόμη θετικός μήνας για τις διεθνείς αγορές, καθώς έφερε τους δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά και τον Dow Jones πλέον να απέχει ελάχιστα από αυτά, πιστοποιώντας ότι το πιο μακροχρόνιο και ανθεκτικό bull market όλων των εποχών για τις παγκόσμιες αγορές συνεχίζεται.
Εν μέσω αυτού του ευνοϊκού περιβάλλοντος το ελληνικό χρηματιστήριο είχε εντυπωσιακά κέρδη το μήνα Απρίλιο, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 7,19%, τον FTSE 25 να κερδίζει 6,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 15,64% συνεχίζοντας το ράλι του.
Σε επίπεδο 4μήνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 26,08% - υποσκελίζοντας εντελώς τις απώλειες όλου του 2018 – ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο περί το 45,25%.
Σήμερα Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773,24 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο τέλος, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε από το χαμηλό των 767,16 μονάδων (-0,70%) έως το υψηλό των 776,16 μονάδων (+0,44%).
Ο τζίρος, παραδόξως, υπερδιπλασιάστηκε έναντι της συνεδρίασης της Μ. Πέμπτης (που ήταν στα 33,10 εκατ. ευρώ) φτάνοντας στα 70,45 εκατ. ευρώ, με τις Εθνική και ΟΤΕ να διακινούν πάνω από το 1/3 του συνολικού τζίρου. Παράλληλα, σε πακέτα διακινήθηκαν 13,17 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 19% του συνόλου.
Η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα στο γεγονός ότι η δεν υπήρξε αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor's, που την περασμένη Παρασκευή διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε «Β+» με θετικό το outlook. Θυμίζουμε πως η αγορά είχε δείξει ότι θεωρούσε δεδομένη την αναβάθμιση, όμως η σημερινή αντίδραση έδειξε προσμονή ότι κάτι τέτοιο ίσως γίνει λίαν προσεχώς.
Οι αποδόσεις των ομολόγων διόρθωσαν ανοδικά τις τελευταίες ημέρες και σήμερα, όμως κατά τη διάρκεια του Απριλίου «χτύπησαν» νέα πολυετή ρεκόρ, οπότε είναι εύλογη η αποφόρτιση.
Στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ πιέστηκε εκ νέου φτάνοντας να υποχωρεί άνω του 8% για να κλείσει το -5,41% στην τιμή των 1,26 ευρώ με όγκο 861.095 τεμάχια, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ανησυχούν για το μέλλον της Επιχείρησης.
Θυμίζουμε πως μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ο τίτλος της ΔΕΗ έχασε 11,75% στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης και 17,93% της Μ. Τετάρτης, ενώ τη Μ. Πέμπτη αντέδρασε μόλις στο +2,46%.
Ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 4,03% δέχτηκε και η Alpha Bank, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα των υπολοίπων τραπεζικών τίτλων. Στο χώρο των blue chips, πλην της ΔΕΗ πτώση 2,37% είχαν τα ΕΛΠΕ και οι Grivalia Properties και ΑΔΜΗΕ έχασαν άνω του 1%. Στον αντίποδα, θετικά ξεχώρισαν οι ΟΛΠ +3,50%, ΟΠΑΠ +2,67%, Σαράντης +2,07%, Μυτιληναίος +1,67%, ΓΕΚ Τέραν +1,58%, Fourlis +1,89%, EXAE +1,47% και Motor Oil +1,25%.
Πολύ ισχυρή ήταν η πτώση σε πολλές μετοχές του μεσαίου χώρου, με την Τεχνική Ολυμπιακή να χάνει άνω του 6%, την Intralot -5%, άνω του 4% υποχώρησαν οι AVAX, Attica Bank και Intracom Holdings, ενώ άνω του 2% έχασαν οι MIG, Νηρέας, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Δομική Κρήτης, Φιερατέξ, Quality & Reliability, Δούρος, Καραμολέγκος, Centric, Αλουμύλ, ΑΝΕΚ και Βιοκαρπέτ, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Κυριακούλης, Σελόντα, Μύλοι Κεπενού, Μοτοδυναμική, Reds, Έλαστρον, Lavipharm, Frigoglass, Πλαστικά Κρήτης και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που υποχώρησαν.