Κέρδη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Κέρδη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τις αλλαγές κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας στην Ασία να κινούνται σε μικρά επίπεδα. Η εν λόγω κίνηση έρχεται σε συνέχεια της υποχώρησης 2 δολαρίων που καταγράφηκε την Παρασκευή.

Η τιμή του Brent κερδίζει 0.78% στα 83,65 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ανεβαίνει 0,65% στα 76,84 δολάρια.

Οι δείκτες αναφοράς έκλεισαν χαμηλότερα κατά περίπου 4% την περασμένη εβδομάδα, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν υψηλότερα αποθέματα αργού και βενζίνης.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την απελευθέρωση 26 εκατομμυρίων βαρελιών αργού από το Strategic Petroleum Reserve που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα αποθέματα στην Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης των συμβολαίων WTI, μέχρι τον Μάιο, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Energy Aspects.

Οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο περιόρισε επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σε μια άλλη ένδειξη βελτίωσης των προμηθειών, το Καζακστάν θα προμηθεύσει 100.000 τόνους πετρελαίου μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba στη Γερμανία τον Μάρτιο για το διυλιστήριο PCK Schwedt.

Στην Ασία, οι επενδυτές παρακολουθούν την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για να στηρίξει την ανάκαμψη στον τομέα των ακινήτων και την οικονομία της, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εισαγωγές της Κίνας θα φτάσουν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 λόγω της αυξημένης ζήτησης για καύσιμα μεταφοράς και καθώς έρχονται νέα διυλιστήρια.

Η Κίνα, μαζί με την Ινδία, έχουν γίνει οι κορυφαίοι αγοραστές ρωσικού αργού μετά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία, οι ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας έφτασαν το ρεκόρ των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται με κέρδη 0,48% στα 49,28 ευρώ.