Όταν η Κίνα καταφέρνει με μία κίνηση να καθηλώσει το 90% της εξόρυξης bitcoin στη χώρα, που ταυτόχρονα αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της επεξεργαστικής ισχύος του παγκόσμιου δικτύου κρυπτονομισμάτων, γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η τιμή του Bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 30.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και στο χαμηλότερο επίπεδο του 2021, με τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων να χάνει πάνω από το 50% της αξίας του μέσα σε δύο μήνες.
Εδώ να πούμε ότι η Κίνα έγινε παγκόσμιο κέντρο για το Bitcoin όταν προσέφερε πολύ φθηνό ηλεκτρισμό και φθηνή γη για βάσεις δεδομένων κι έτσι συγκέντρωσε το 60%-70% της παγκόσμιας εξόρυξης. Οι αρχές της χώρας όμως πρόσφατα άλλαξαν στάση.
Στην ουσία… έκοψαν το ρεύμα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης, αναγκάζοντας του miners να εγκαταλείψουν τη χώρα και παράλληλα απαγόρευσαν στις τράπεζες να διενεργούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Το «πογκρόμ» των κινεζικών αρχών κατά των εταιρειών εξόρυξης bitcoin προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια αγορά, όμως αναλυτές (όχι μόνο υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αλλά και πιο θεσμικοί όπως λ.χ. αμερικανικές τράπεζες) εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει θετικά. Διότι θα γίνει πιο αποκεντρωμένη και η εξόρυξη και δεν θα εξαρτάται η αγορά αποκλειστικά από τις διαθέσεις των κινεζικών αρχών.
Η κίνηση, ωστόσο, της People’s Bank of China να απαγορεύσει το trading και άλλες συναλλαγές θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, σε διεθνές επίπεδο, σε μία μάχη μεταξύ κεντρικών τραπεζών και του ανεξάρτητου δικτύου κρυπτονομισμάτων.
Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα για να αποκτήσουν προβάδισμα στην κούρσα για τον παγκόσμιο έλεγχο του χρήματος στην ψηφιακή εποχή. Νομίσματα που ουσιαστικά θα αποτελέσουν τη συνέχεια ή το μέλλον του παραστατικού χρήματος.
Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ «εργαλείο απάτης» το Bitcoin, τονίζοντας ότι δεν έχει οφέλη για τον κόσμο και παράλληλα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Η BIS αναγνωρίζει ότι η ανάδειξη της τεχνολογίας διανεμημένου καθολικού (DLT) στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα καθώς και η πρόοδος που σημειώνουν τα παραδοσιακά «κεντρικά» συστήματα, διαμορφώνουν ένα νέο ορίζοντα για το χρήμα και τις πληρωμές.
Οι εν λόγω τάσεις ενσωματώνονται στα «stablecoins», τα κρυπτονομίσματα δηλαδή των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με κάποιο παραδοσιακό νόμισμα (fiat currency) ή άλλα assets.
Παρ' όλα αυτά, η BIS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα stablecoins είναι κάτι σαν «παράρτημα» του νομισματικού συστήματος ενώ εν γένει τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά assets που πολλές φορές διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τις κυβερνοεπιθέσεις και άλλα οικονομικά εγκλήματα.
Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και οδεύουμε προς την ρύθμιση, τον περιορισμό ή τον έλεγχο κατά κάποιο τρόπο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Όμως οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω γιατί θέλουν το χρήμα να είναι αποκεντρωμένο, υπό την έννοια ότι δεν θα ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα. Φεύγουν από την Κίνα αλλά βρίσκουν καταφύγιο σε άλλες πολιτείες, όπως το Τέξας που φιλοδοξεί να γίνει η Μέκκα της εξόρυξης Bitcoin, λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας.
Ανησυχούν για τις απαγορεύσεις των κινεζικών αρχών αλλά βρίσκουν συμμάχους στα πρόσωπα διάσημων επενδυτών όπως ο Έλον Μασκ αλλά και σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η μάχη για τον έλεγχο του χρήματος μόλις ξεκίνησε. Μία μάχη που δεν θα γίνει μόνο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και του ανεξάρτητου δικτύου των κρυπτονομισμάτων, αλλά θα έχει πολλά στάδια και πτυχές.
Οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα εκδώσουν ψηφιακά δολάρια και ευρώ, η αγορά κρυπτονομισμάτων -η οποία αναπτύσσεται εντυπωσιακά με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πάνω από 10.000 κρυπτονομίσματα- θα συνεχίσει να αναζητεί λύσεις μακριά από τα βλέμματα των ρυθμιστικών αρχών, ενώ παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί εισέρχονται στο πεδίο των ψηφιακών πληρωμών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλάζοντας του κανόνες του παιχνιδιού.