Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο προσκήνιο λόγω της κινητικότητας που φέρνει σε πολλά επίπεδα το σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και των deals που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδρυμάτων και των ξένων funds για τα πακέτα των κόκκινων δανείων, το ελληνικό χρηματιστήριο «φλερτάρει» πλέον με την ευρύτερη ζώνη των 870 – 880 μονάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χ.Α. έχει συμπληρώσει δέκα ανοδικές συνεδριάσεις στις δώδεκα τελευταίες από τις 3 Οκτωβρίου, βελτιώνοντας σημαντικά την τεχνική εικόνα με τους long να σχεδόν αθόρυβο τρόπο να οδηγούν την αγορά υψηλότερα.
Παρ' ότι δεν υπάρχει – ακόμη κάποιο ισχυρό momentum που να υποστηρίζεται (ποιοτικά) από αύξηση όγκων και τζίρων, στην αγορά υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματικά stories που απασχολούν τους επενδυτές, κυοφορούμενα deals και συμφωνίες που φέρνουν κινητικότητα, ενώ ρόλο σ' αυτό παίζει και η πρόσφατη ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξάμηνου.
Η αγορά βρίσκεται σ' έναν δημιουργικό αναβρασμό όπου δεκάδες εκκρεμότητες, μεγάλες και μικρότερες «τρέχουν» προς τακτοποίηση, ή λύση, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο.
Πολλαπλές εξελίξεις που αλλάζουν τον χάρτη
Περιπτώσεις όπως η τακτοποίηση των πακέτων κόκκινων δανείων των τραπεζών, η υπόθεση της MIG, οι εξελίξεις στην Intralot (δικαίωση στις ΗΠΑ, επικείμενη συνεργασία με ΟΤΕ), τα deals στην Υγεία (CVC Capital), οι νέοι «παίκτες» στη Lamda Development (Ευτ. Βασιλάκης, Οδ. Κυριακόπουλος), το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, η τακτοποίηση δανείων της Ελλάκτωρ, οι μεγάλες δουλειές που αναλαμβάνουν στο εξωτερικό οι AVAX και Cenergy Holdings, η νέα πολιτική που εφαρμόζει το management της ΔΕΗ, η επικείμενη είσοδος του Θ. Φέσσα στην Γ.Ε. Δημητρίου και στις «λευκές συσκευές, η είσοδος ως στρατηγικός επενδυτής της Sterner Stenhus στην Pasal Development είναι οι κυριότερες (γνωστές) εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος που μαρτυρούν τη μεγάλη κινητικότητα στον επιχειρηματικό στίβο.
Πρόκειται για εξελίξεις που συντηρούν το επιμέρους επενδυτικό ενδιαφέρον και φέρνουν μεγάλη κινητικότητα ευρύτερα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, με πολλά μεγάλα ή μικρότερα funds να βολιδοσκοπούν έντονα την ελληνική αγορά με φόντο το γενικότερο momentum που διαμορφώνεται στη χώρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται πλέον στις 840 μονάδες και σε νέα υψηλά 15 μηνών, ενώ και ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει πολύ από το προηγούμενο υψηλό των 4,5 ετών της 31ης Ιουλίου.
Η αγορά σταδιακά απομακρύνθηκε από το ναδίρ Οκτωβρίου που ήταν στις 818,94 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8ης Οκτωβρίου), κράτησε με σχετική ευκολία την ζώνη των 850 – 860 μονάδων τις προηγούμενες εβδομάδες, βάζοντας πλέον πλώρη για τη ζώνη των 880 μονάδων.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 870 μονάδες με άνοδο 0,33%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται ήδη στα 20 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής συνεδρίασης. Στις τράπεζες, ξεχωρίζουν οι Εθνική και Alpha Bank με άνοδο άνω του 1%, με την Πειραιώς να έχει μικρότερα κέρδη και τη Eurobank αμετάβλητη.
Στον μη τραπεζικό FTSE 25 υπάρχει μεικτή εικόνα, χωρίς ακρότητες και χωρίς κινήσεις που να φοβίζουν ή να παραπέμπουν σε ισχυρές αγορές. Κέρδη άνω του 1% έχει η ΔΕΗ, το ΑΔΜΗΕ και η Ελλάκτωρ, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 9% η Intralot και όγκο που ήδη έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια, με φόντο το γεγονός ότι το δικαστήριο στις ΗΠΑ δεν «πάγωσε» τελικά τη σύμβαση αξίας 215 εκατ. ευρώ, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Θυμίζουμε ότι και χθες η Intralot ενισχύθηκε κατά 8,41%, παίρνοντας ώθηση από τα δημοσιεύματα για επικείμενη σύμπλευση με τον όμιλο ΟΤΕ για τα τυχερά παιχνίδια.
Σημαντική αντίδραση άνω του 9% κάνει και η MLS που έχει ανέλθει στα 1,92 ευρώ με όγκο 50 χιλ. τεμάχια, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι MIG, Intracom Holdoings, Παπουτσάνης και Πλαίσιο. Στον αντίποδα, υποχωρούν μετοχές όπως Τεχνική Ολυμπιακή, Νηρέας, Ικτίνος, Profile και Έλτον.
Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν.