Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εμφανέστατη είναι η κόπωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς για τρίτη συνεχή συνεδρίαση διαπραγματεύεται εν μέσω άνευρου προφίλ, με μειωμένες πρωτοβουλίες, συρρίκνωση συναλλαγών και γενικώς απουσία ισχυρών καταλυτών.
Έτσι, σε μια ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται είτε διορθωτικά (DAX) είτε σταθεροποιητικά, μετά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων ημερών, το Χ.Α. σήμερα προσπαθεί να βγάλει άμυνες και αναχώματα πέριξ των 710 – 715 μονάδων.
Θυμίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές χθες έκλεισαν σε νέα υψηλά έξι περίπου μηνών, έχοντας σχεδόν εξαλείψει τις απώλειες που είχαν το τελευταίο – δύσκολο – τρίμηνο του 2018, όταν και ξέσπασε ο «πόλεμος» των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 (που σήμερα διορθώνει κατά 0,56%), έκλεισε χθες σε υψηλό 6μήνου και οδεύει για τις καλύτερες επιδόσεις τριμήνου της τελευταίας τετραετίας!
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. που επίσης έχει ξεχωριστή επίδοση το τελευταίο δίμηνο με κέρδη περί το 18%, παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αυτή την εβδομάδα, κάτι που αποτυπώνεται στην πτώση του τζίρου σχεδόν κατά 40% έναντι των στάνταρ της περασμένης εβδομάδας.
Απολύτως εύλογα η αγορά πασχίζει να βρει τις νέες ισορροπίες ύστερα από το δίμηνο ράλι όπου κέρδισε άνω των 100 μονάδων. Χθες θυμίζουμε καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση του 2019, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,51%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν έως 6,07%.
Έτσι λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 712 μονάδες με πτώση 0,24%, με την αξία συναλλαγών σε μέτριο τέμπο, να διαμορφώνεται μόλις στα 31 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες έχουν επιστρέψει οι πωλητές (πλην της Eurobank), με τον κλάδο να δέχεται πιέσεις για 2η συνεχή συνεδρίαση ύστερα από τη χθεσινή αιχμηρή διόρθωση έως 6,07%.
Η Πειραιώς που χθες απώλεσε άνω του 6% της αξίας της υποχωρεί σήμερα κατά 4,18%, η Εθνική έχει πτώση 2,86%, η Alpha Bank -1,07%, ενώ η Eurobank διαφοροποιείται και σήμερα με άνοδο 2,19%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips η εικόνα πλέον είναι μεικτή. Θετικά κρατούνται μετοχές όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ υποχωρούν οι ΟΤΕ, Coca Cola HBC (-1,39%), ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Viohalco και Aegean Airlines.
Στον Mid Cap η πλειονότητα των τίτλων υποχωρεί, ενώ απώλειες άνω του 1% έχουν μετοχές όπως Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Intracom Holdings, Κέκροπας, Τεχνική Ολυμπιακή και Attica Bank.
Στο σύνολο της αγοράς, άλλαξε η εικόνα πλέον καθώς οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι, οπότε 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.