Χωρίς αμφιβολία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κυριαρχεί πλήρως εδώ και έναν χρόνο στις χρηματιστηριακές, τεχνολογικές και επενδυτικές εξελίξεις. Οι μετοχές που οι επενδυτές πιστεύουν πως έχουν την πιο στενή σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, artificial intelligence) είναι αυτές που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Και οι επιχειρήσεις που εκτιμάται πως έχουν το προβάδισμα στο επίπεδο των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, με πρώτη και καλύτερη την OpenAI του Sam Altman, είναι αυτές που θεωρείται πως θα ωφεληθούν περισσότερο από τη στροφή της τεχνολογίας και της κοινωνίας προς τις εφαρμογές AI.
Δεν αποκλείεται καθόλου τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι και ο Sam Altman να γίνει ο νέος «Master of the Universe», κάτι που φαίνεται πως ο ίδιος επιδιώκει. Αν η μετοχή της OpenAI ήταν εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο, η χρηματιστηριακή της αξία θα ήταν παραπλήσια ή και ανώτερη αυτής της Nvidia (NVDA NASDAQ), της Microsoft (MSFT NASDAQ) και της Apple (AAPL NASDAQ) που είναι οι μόνες εταιρείες που έχουν ξεπεράσει το φράγμα των τριών τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι; Είναι ο Sam Altman ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού; Αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις της Apple πριν δύο περίπου εβδομάδες, στην πραγματικότητα δεν είναι, τουλάχιστον απέναντι στη βασίλισσα των κινητών τηλεφώνων. Η Apple είχε μείνει σιωπηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με τα σχέδιά της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αυτό είχε επηρεάσει αρνητικά και τη μετοχή της, καθώς τα δολάρια των επενδυτών κυνηγούν πρώτα απ’ όλα τις επιχειρήσεις που διαφημίζουν πειστικά τις AI δραστηριότητές τους. Τελικά, ο γίγαντας του Cupertino έλυσε τη σιωπή του πριν δύο εβδομάδες και οι επενδυτές αντέδρασαν άμεσα εκτοξεύοντας τη χρηματιστηριακή του αξία πάνω από τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple στην ουσία μας είπε πως θα προσφέρει στους χρήστες των κινητών της τηλεφώνων τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ChatGPT της OpenAI όποτε το επιθυμούν, χωρίς επιπλέον κόστος.
Την ίδια στιγμή όμως, η εταιρεία μας είπε πως σύντομα θα προσφέρει στους χρήστες των iPhones τη δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή AI Gemini της Google και δεν απέκλεισε τη χρήση και άλλων παρόμοιων εφαρμογών από άλλες επιχειρήσεις όπως η Anthropic και ίσως και η Meta Platforms (META NASDAQ). Όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά και εύστοχα ο Robert Cyran του Reuters Breakingviews, η Apple σκοπεύει να γίνει ο «ελεύθερος σκοπευτής» της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντας στους χρήστες των τηλεφώνων της πολλές επιλογές χωρίς να τους δεσμεύει και χωρίς να δεσμεύεται η ίδια.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί τη δύναμη που τις δίνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια πιστών χρηστών των iPhones για να εξασφαλίσει για αυτούς τις καλύτερες δυνατές επιλογές χωρίς σημαντικό κόστος. Με αυτή τη στρατηγική αναγκάζει τις επιχειρήσεις που έχουνε αναπτύξει τις δημοφιλέστερες εφαρμογές AI να προσφέρουν σε αυτήν τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες, χωρίς να μπορούν να απαιτήσουν κάποιου τύπου αποκλειστικότητα.
Την πολύ ισχυρή θέση της Apple επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία δεν πρόκειται να πληρώνει τίποτα στην OpenAI για τη χρήση των εφαρμογών της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των συντακτών του διεθνούς πρακτορείου, η Apple γνωρίζει (και η OpenAI εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται) πως η παρουσία των προϊόντων της OpenAI στα iPhones αξίζει πολύ περισσότερο για την OpenAI από την καταβολή κάποιου αντιτίμου στη φιλόδοξη εταιρεία που διευθύνει ο Sam Altman.
Κάτι που δείχνει ακόμα περισσότερο την ισχυρή θέση της Apple είναι το γεγονός πως η μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας που θα προκαλέσει στην OpenAI η χρήση των εφαρμογών της από τους κατόχους των iPhones θα την επιβαρύνει σημαντικά. Αυτό θα γίνει γιατί η OpenAI αμείβει τη Microsoft για τη χρήση των υπηρεσιών cloud computing μέσω των οποίων λειτουργούν οι εφαρμογές τύπου ChatGPT.
Δεν έχει λοιπόν παντού το πάνω χέρι η OpenAI, η κατά τεκμήριο ισχυρότερη επιχείρηση στον τομέα των εφαρμογών AI. Είναι αυτό το μόνο πρόβλημά της; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή επανεμφάνιση του Ilya Sutskever πριν μία εβδομάδα. Ο Sutskever είναι, όπως μας θυμίζει το Bloomberg, μία σχεδόν μυθική μορφή στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ως πανεπιστημιακός ερευνητής έχει συγγράψει ορισμένες από τις πιο σημαντικές μελέτες στο τομέα του AI και στη συνέχεια εργάστηκε στον τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, από τον οποίο αποχώρησε το 2015 για να γίνει ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI και επιστημονικός διευθυντής της, ύστερα από την προτροπή του Elon Musk. Στους «κοινούς θνητούς» όπως εμείς έγινε γνωστός πέρυσι το φθινόπωρο όταν συμμετείχε στην «εκπαραθύρωση» του Sam Altman από την OpenAI και στη συνέχεια συναίνεσε στην επιστροφή του.
Η «πέτρα του σκανδάλου» ήταν η ασφάλεια των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης της OpenAI (και γενικότερα). Ύστερα από την επιστροφή του Altman, o Sutskever έφυγε από το προσκήνιο και τον Μάιο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία που είχε συνιδρύσει. Η απορία – και αγωνία – του κόσμου της Τεχνητής Νοημοσύνης για το επόμενο βήμα του έλαβε τέλος την Τετάρτη, καθώς ο Sutskever ανακοίνωσε την ίδρυση της νέας του επιχείρησης, με το όνομα «Safe Superintelligence Inc, SSI».
Συνιδρυτές της εταιρείας είναι δύο πολύ γνωστά ονόματα του χώρου της AI, ο Daniel Gross, παλαιότερα επικεφαλής του τομέα AI της Apple και μετέπειτα επενδυτής σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα και ο Daniel Levy, ο οποίος ήταν και αυτός στέλεχος της OpenAI και εργάστηκε με επιτυχία στον τομέα της «εκπαίδευσης» των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Σκοπός της SSI, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι η δημιουργία πολύ ισχυρών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης τα οποία θα μπορούν να δουλεύουν χωρίς να προκαλέσουν σημαντική ζημία στην ανθρωπότητα (κάπως έτσι τον περιέγραψε ο Sutskever μιλώντας στο Bloomberg).
Η εταιρεία θα δραστηριοποιείται στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ και το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Daniel Gross, το τελευταίο πρόβλημα της επιχείρησης είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης. Ο Sutskever και οι συνεργάτες τους δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των χρηματοδοτών τους αλλά είναι βέβαιο πως θα πρόκειται για πολύ ισχυρούς παράγοντες του τεχνολογικού τομέα. Ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι επενδυτές δεν είναι μικρός, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως οι τρεις συνιδρυτές της SSI και οι συνεργάτες τους θα μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο τους σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την επιτυχή εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων τους.
Ανεξάρτητα από αυτό όμως, το γεγονός πως υπάρχουν επενδυτές πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια (αυτή είναι δική μας εκτίμηση, καθώς δεν έχει γίνει καμία σχετική αποκάλυψη) μία επιχείρηση που βασίζει την ύπαρξή της στη θεωρία πως τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που παράγουν οι εταιρείες σαν την OpenAI δεν είναι ασφαλή, είναι πολύ ενδιαφέρον. Αν μη τι άλλο, δείχνει πως όσο και αν ο Altman κινείται με την άνεση του κυρίαρχου του σύμπαντος, το σύμπαν δεν συμφωνεί απαραίτητα με αυτόν.
Προφανώς, η παρέα του Sutskever και οι χρηματοδότες του μπορεί να μην καταφέρουν τον στόχο τους. Επίσης, δεν είναι βέβαιο πως η Apple θα καταφέρει να γίνει ο «ελεύθερος σκοπευτής» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Δεν πρέπει όμως να είμαστε και σίγουροι πως η OpenAI και οι εταιρείες σαν και αυτήν θα μπορέσουν να αποκτήσουν τελικά τη δεσπόζουσα θέση που πολλοί θεωρούν πως έχουν ήδη «στο τσεπάκι».