Όσοι παρακολουθούν τις τρελές αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων, ακόμη και αυτοί που δεν αγαπούν ιδιαίτερα το ρίσκο, είναι πολύ πιθανό να σκέφτονται μήπως αξίζει να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη αγορά.
Ποιο είναι το καλύτερο κρυπτονόμισμα και ποιο το χειρότερο; Η απάντηση είναι απλή και αναδεικνύει ορισμένες από τις αδυναμίες αυτής της σχετικά νέας αγοράς: Αν κρίνουμε από τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις τιμές, το «καλύτερο» είναι αυτό που προωθεί με τα tweet του ο Ίλον Μασκ και το χειρότερο είναι αυτό που δεν προωθεί με τα tweets του ο… Ίλον Μασκ.
Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε για τον κίνδυνο «φούσκας» όταν το Dogecoin (προφέρεται Ντόζκοϊν) είχε φτάσει να ενισχύεται κατά 14.500% από την αρχή του έτους.
Από τότε έχει υποχωρήσει πάνω από 40%, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η φούσκα έσκασε αφού και πάλι καταγράφει άκρως εντυπωσιακά κέρδη μέσα στο 2021.
Αφήστε που ένα νέο «τουί» του κυρίου Μασκ ενδεχομένως αρκεί για να έρθουν ξανά τα πάνω-κάτω, μόνο που δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση. Προφανώς, προς όποια αποφασίσει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος…
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που «συγκλόνισαν» την αγορά των crypto είναι οι ακόλουθες:
Πρώτον, η Tesla σταματά να δέχεται Bitcoin για την αγορά οχημάτων της γιατί όπως εξήγησε ο ίδιος ο Μασκ, θεωρεί ότι η εξόρυξη του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας γεγονός που επιβαρύνει το περιβάλλον. Και δεν είναι λογικό μία εταιρεία που φημίζεται για τα ηλεκτρικά της οχήματα να προωθεί ένα asset που έχει τέτοιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Δεύτερον, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μας ενημέρωσε, μέσω ανάρτησης στο Facebook, ότι ονόμασε την κατσίκα του «Bitcoin». Το μυαλό των περισσότερων πήγε στην ιστορία με τον CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, τον οποίο ο Ζούκερμπεργκ είχε… ταΐσει μία κατσίκα που είχε σκοτώσει ο ίδιος. Στην αγορά λοιπόν η κίνηση ερμηνεύτηκε ως απειλή ότι σύντομα θα «σκοτώσει» και το Bitcoin, προφανώς με το ψηφιακό νόμισμα Diem που ετοιμάζει η Facebook.
Τρίτον, ο Μασκ απογοήτευσε τους φαν των κρυπτονομισμάτων το περασμένο Σάββατο, όταν παρουσίασε την εκπομπή Saturday Night Live, γιατί χαρακτήρισε το Dogecoin κάτι σαν κερδοσκοπικό στοίχημα το οποίο θα κυριαρχήσει παγκοσμίως γιατί έτσι θα αποφασίσουμε εμείς και όχι γιατί πραγματικά έχει κάποια αξία.
Και τέταρτον, ένα μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs παραιτήθηκε γιατί πλούτισε μέσω του Dogecoin.
Στις τρεις από αυτές τις πολύ… σοβαρές ειδήσεις αποδίδεται το εντυπωσιακό sell-off που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η άνοδος και η πτώση των ψηφιακών νομισμάτων αποφασίζεται στα social media. Το θέμα είναι ότι από το πρωί της Τετάρτης 12 Μαΐου έως το μεσημέρι της Πέμπτης χάθηκαν από την αγορά των crypto περίπου 400 δισ. δολάρια και σίγουρα όχι από τις τσέπες του Μασκ ή του Ζούκερμπεργκ.
Και μπορεί να καταγράφεται μία γενικότερη τάση επιφυλακτικότητας στις αγορές με το έξυπνο χρήμα να ετοιμάζεται να τοποθετηθεί στα assets που θα πρωταγωνιστήσουν μετά το τέλος της πανδημίας, όμως σε κάθε περίπτωση η αγορά των crypto συνεχίζει να κινείται σαν… φτερό στον άνεμο που σηκώνουν τα διάφορα tweet διάσημων επενδυτών και celebrities.
Τι σημασία έχει αν το Bitcoin βασίζεται σε μία τεχνολογία (blockchain) που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος του χρήματος παγκοσμίως; Και τι μας νοιάζει αν το Dogecoin είναι απλά μέρος μίας πλάκας που συνεχίζει ο Μασκ με τα tweet του, γιατί… μπορεί; Οι ειδήσεις που επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των κρυπτονομισμάτων συχνά πυκνά δεν έχουν σχέση με την εσωτερική τους αξία αλλά με τις αναρτήσεις που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τη μία ο Μασκ δηλώνει «Dogefather» (ως άλλος προστάτης του Dogecoin) και δέχεται Bitcoin για την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές τους και μετά από λίγο κάνει στροφή 180 μοιρών και προκαλεί χάος. Να θυμίσουμε εδώ ότι ήταν αρχές Φεβρουαρίου όταν έγινε γνωστό ότι η Tesla αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και ότι θα δεχόταν bitcoin ως μέσο πληρωμής.
Από τη στιγμή που «ανέβηκε» το tweet του Μασκ κατά του Bitcoin, οι μικροεπενδυτές των κρυπτονομισμάτων έχουν τρελαθεί. Άλλοι βρίζουν χυδαία τον μέχρι πρότινος «προστάτη» τους και άλλοι προσπαθούν να τον διαψεύσουν με στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin είναι τίποτα μπροστά στην ενέργεια που καταναλώνεται από το τραπεζικό σύστημα ή στην εξόρυξη χρυσού. Άλλοι πιστεύουν ότι απλά είναι μία ευκαιρία να αγοράσουν λες και ο Μασκ το έκανε επίτηδες και άλλοι ψάχνουν να βρουν ποιο είναι το κρυπτονόμισμα που είπε ο Μασκ ότι εξετάζει η Tesla γιατί καταναλώνει λιγότερο από το 1% της ενέργειας που χρειάζεται το Bitcoin.
Η γενικότερα τρέλα που επικρατεί μετά από κάθε tweet του Μασκ δείχνει ότι οι έννοιες της «ανεξαρτησίας» και της «αποκέντρωσης» που θεωρητικά κάνουν ελκυστικά τα κρυπτονομίσματα, ξεθωριάζουν με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά, όταν μία ανάρτηση είναι ικανή να φέρει την καταστροφή ή τον θρίαμβο.