Λαγκάρντ για δασμούς Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία
Eurokinissi
Eurokinissi

Λαγκάρντ για δασμούς Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία

Οι διαστάσεις της απάντησης των χωρών που θα γίνουν στόχος αυτών των νέων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν επίσης άγνωστες. Πεκίνο και Οτάβα έχουν αρχίσει να απαντούν στους δασμούς που τους έχουν ήδη επιβληθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπόσχεται να κάνει το ίδιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι πρόκειται για μία «σημαντική υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη». Ο Ντόναλντ Τραμπ «το αποκαλεί αυτό "Ημέρα Απελευθέρωσης" για τις ΗΠΑ, εγώ από την πλευρά μου θεωρώ ότι είναι μία στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού να πάρουμε αποτελεσματικότερα την τύχη μας στα χέρια μας και πιστεύω ότι είναι μία πορεία προς την ανεξαρτησία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Τετάρτη θα είναι σημείο καμπής στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τραμπ, με κύριο όπλο τους δασμούς.

Από την 3η Απριλίου και ώρα 04H01 GMT, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επιπλέον 25% δασμούς επί των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση τα κινεζικά αυτοκίνητα θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τα ευρωπαϊκά.

«Θα φορολογήσουμε τις χώρες που συναλλάσσονται εμπορικά με την δική μας και μας παίρνουν θέσεις απασχόλησης, τον πλούτο μας, παίρνουν πολλά πράγματα εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν πάρει τόσα πολλά από την χώρα μας, τόσο φίλοι όσο και εχθροί. Και ειλικρινά, οι φίλοι ήταν συχνά πολύ χειρότεροι από τους εχθρούς», επέμεινε ο Τραμπ καθώς ανακοίνωνε επιπλέον δασμούς επί των αυτοκινήτων.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν περισσότερο από όσο εξάγουν είναι μία από τις έμμονες ιδέες του Τραμπ. Θέλει να πιστεύει ότι οι άλλες χώρες καταχρώνται την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά χωρίς οι ίδιες να είναι το ίδιο ανοικτές.

Πιστεύει επίσης ότι οι εμπορικοί φραγμοί δεν είναι μόνο τελωνειακοί, όπως στην Κίνα και την Ινδία, αλλά επίσης ρυθμιστικοί. Βάζει επίσης στο στόχαστρο τα εγχώρια φορολογικά καθεστώτα στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρώντας ότι το επίπεδο των τοπικών ΦΠΑ είναι υπερβολικά υψηλό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Budget Lab του πανεπιστημίου του Yale, οι επιπλέον δασμοί θα είναι 5% για τον Καναδά, 17% για την Ινδία, περί το 19% για την Γαλλία και την Γερμανία και 13% για την Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος περιμένει σημαντικά έσοδα από τα μέτρα αυτά. Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι οι νέοι δασμοί θα αποφέρουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ίσως και χίλια εκατομμύρια δολάρια» ετησίως.

Με αυτά ο Τραμπ λογαριάζει να χρηματοδοτήσει εν μέρει την μείωση των φόρων που σχεδιάζει για τους Αμερικανούς διατηρώντας, στην θεωρία, το σύστημα συνταξιοδότησης και υγείας για τους ηλικιωμένους, καθώς και τις αμυντικές δαπάνες.

Κατά την λογική του, η αύξηση των τιμών που θα προκληθεί από την αύξηση των δασμών θα ισοφαριστεί από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης χάρη στην μείωση των φόρων, αλλά και την πτώση του κόστους της ενέργειας λόγω της φιλικής προς τα ορυκτά καύσιμα πολιτικής του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πανεπιστημίου του Yale, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν τα αμερικανικά νοικοκυριά μπορεί να είναι αλμυρός: προβλέπεται απώλεια άνω των 2.700 δολαρίων κατά μέσον όρο, ή και 3.000 δολαρίων, αν οι εταίροι των ΗΠΑ απαντήσουν στους δασμούς της Ουάσινγκτον.