Liberation Day

Liberation Day

Σε λίγες ώρες οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιμετωπίσουν αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε «Liberation Day», μια στιγμή που ισχυρίζεται ότι θα απελευθερώσει τις ΗΠΑ από ένα «άδικο εμπορικό σύστημα». Με την έναρξη ισχύος των αμοιβαίων δασμών, οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυξημένη αστάθεια της αγοράς.

Η αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει για αρκετό διάστημα η κυρίαρχη δύναμη της αγοράς. Πολλοί περιμένουν ένα «παγκόσμιο χάος», που θα αλλάξει τα πάντα. Από τις διατροφικές μας συνήθειες εώς τις καταναλωτικές αλλά όλα αποτελούν εικασίες και δυσοίωνες προβλέψεις, που πιθανότατα αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ελεγχόμενης κρίσης, ώστε να ξεφουσκώσει όσο αναίμακτα γίνεται το παραφουσκωμένο σύστημα που δημιούργησε η κρίση του COVID.

Οι μετοχές πέφτουν! Ο χρυσός ανεβαίνει!  Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι δασμοί  θα ακρωτηριάσουν την παγκόσμια οικονομία και θα βλάψουν τα εταιρικά κέρδη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ψάχνουν εναγωνίως να σταθεροποιήσουν τα κέρδη τους από την τριετή άνοδο των αγορών και να βρουν το «επόμενο στοίχημα» που θα απογειώσει τις αποδόσεις τους.

Ωστόσο, η Wall Street δεν τους κάνει το χατίρι, αλλά τους διώχνει αλλού σε άλλες αγορές που τους υπόσχονται νέες συγκινήσεις. Τι θα συμβεί όμως εάν ο Τραμπ παίζει με τα συναισθήματα για να κάνει την Ημέρα της Απελευθέρωσης να μοιάζει με επιτυχία; Δηλαδή να ανακοινώσει κάτι λιγότερο από το αναμενόμενο που γκρέμισε τη Wall Street;  

Θα μπορούσε αύριο να πανηγυρίσει, ισχυριζόμενος ότι οι δασμοί είναι επωφελείς, όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειες της αγοράς. Μπορεί να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με την ρητορική και το παιχνίδι του προέδρου που δεν μπλόφαρε, τουλάχιστον τις πρώτες 70 ημέρες, είναι απίθανο να κάνει πίσω, καθώς το 2025 δεν είναι 2018.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μπούμε και στο μυαλό του προέδρου παρά να είμαστε επιφυλακτικοί για την συνέχεια και για την μεγάλη εικόνα που έρχεται στην παγκόσμια οικονομία και δεν είναι σίγουρα μόνο οι δασμοί το πρόβλημα. Αλλού είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και κρύβονται πίσω από τους δασμούς που αποσυντονίζουν από την μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη εικόνα.  

Τι βλέπει η JP Morgan μετά τους δασμούς

Σε χθεσινό της report, η JP Morgan προτείνει θέσεις long στην ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (εξαιρουμένων των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη), ενώ συνιστά short σε μετοχές χαμηλής απόδοσης καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας και υψηλής τεχνολογίας.

Ορισμένες χρηματοοικονομικές μετοχές, ιδιαίτερα οι παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών, ενδέχεται να προσφέρουν αμυντικά πλεονεκτήματα.  

Σύμφωνα με τον οίκο θα ευνοηθούν οι θέσεις αγοράς σε χρυσό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συνήθως επωφελούνται από τις διαταραχές του εμπορίου. Αν και ορισμένοι αναμένουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα είναι προσωρινοί, πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αναμόρφωσης της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι ο Τραμπ μπορεί να ανεχθεί μια βαθύτερη διόρθωση της αγοράς από ό,τι αναμενόταν. Εάν υπάρχει ένα "Trump put", πιθανότατα δεν θα ενεργοποιηθεί εκτός εάν ο S&P 500 πέσει κάτω από τις 5000. Ίσως εδώ του βγει το σενάριο που προέβλεπε για τις 4400 του δείκτη μέσα στο 2024, πού ξέρεις;

Επίσης, εκτιμά ότι η απάντηση της Fed δε θα είναι άμεση και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας. Το πρώτο τεστ θα το δούμε την Παρασκευή που μας έρχεται. Με την ανεργία στο 4,2% και τον πληθωρισμό στο 2,8%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να χαλαρώσουν τα επιτόκια εκτός εάν η ανεργία υπερβεί το 5%. Εάν οι δασμοί ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα, η Fed μπορεί να έχει περιορισμένο περιθώριο δράσης πριν από το τρίτο τρίμηνο.

Η JP Morgan προβλέπει διαφορετικούς δασμολογικούς συντελεστές 

Διαφορετικούς δασμολογικούς συντελεστές βλέπει ο οίκος για Καναδά και Μεξικό. Οι δασμοί 25% που είχαν καθυστερήσει προηγουμένως είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ, αλλά ενδέχεται να μην επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρόλο που ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε δασμούς 25%, οι αναφορές δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να διαπραγματευτεί παραχωρήσεις, με αποτέλεσμα χαμηλότερο ποσοστό 10%-15%. Ενώ για την Ιαπωνία και δεδομένων των προσπαθειών των ΗΠΑ να προσελκύσουν ιαπωνικές επενδύσεις, οι δασμοί ενδέχεται να οριστούν σε περίπου 10%.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Μπάφετ βλέπει με πολύ καλό μάτι πολλές ιαπωνικές εταιρείες. Πέρα από αυτούς τους δασμούς για κάθε χώρα, η JPMorgan προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πρόσθετα εμπορικά μέτρα, όπως τα τέλη αποστολής.

Εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στα ναυτιλιακά πλοία, το κόστος μεταφοράς θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα επίπεδα της εποχής της πανδημίας, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό. Τις Προσαρμογές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Οι ΗΠΑ ενδέχεται να συνυπολογίσουν τους συντελεστές ΦΠΑ κατά τον καθορισμό των τιμολογίων, χρησιμοποιώντας τους ως διαπραγματευτικό εργαλείο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η JP Morgan βλέπει δύο πιθανά σενάρια

Τα σενάρια που βλέπει ο οίκος δε διαφέρουν και πολύ από αυτά που βλέπουμε όλοι οι αναλυτές. Ένα κακό και ένα καλό. Ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο που θα επηρεάσουν αντίστοιχα τις αγορές. Το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον οίκο είναι ένα Χαμηλό (≤10%) ενιαίο τιμολόγιο χωρίς προσαρμογές ΦΠΑ.

Ο Τραμπ σηματοδοτεί την προθυμία να διαπραγματευτεί κλαδικούς δασμούς, όπως 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο, τα αυτοκίνητα και τους ημιαγωγούς. Χωρίς πρόσθετα τιμολόγια αποστολής. Στον αντίποδα, το χειρότερο σενάριο θα είναι τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα τιμολόγια, προσαρμογές βάσει ΦΠΑ και νέες εισφορές στα ναυτιλιακά πλοία. Οποιεσδήποτε οριστικές απαγορεύσεις στις αποστολές φορτίου θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τις αγορές.

Με τις λεπτομέρειες του δασμολογικού σχεδίου να είναι ακόμα αβέβαιες, η σημερινή ημέρα θα είναι ένα βασικό σημείο καμπής για τις παγκόσμιες αγορές, αλλά δεν θα είναι η τελευταία λέξη σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο.

Η 2α Απριλίου δεν θα είναι το τέλος όλων των δεινών αλλά η αρχή μιας νέας εποχής, που θα μας ταλαιπωρήσει για μεγάλο διάστημα. Καθώς οι αγορές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει τις πραγματικές επιπτώσεις από την επιβολή των δασμών, μπορεί να είναι μια μεγάλη παγίδα για όσους φοβούνται το χειρότερο.

Το  «αγόρασε στη φήμη, και πούλα στο γεγονός» μπορεί να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος τα πει καλύτερα και να λειτουργήσει ως «αγόρασε στο γεγονός», τουλάχιστον βραχυχρόνια, ως ένα ακόμη «ράλι ανακούφισης», εώς τα τεχνικά σημεία των δεικτών, που ανέφερα στο χθεσινό μου άρθρο.

Οι επενδυτές πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και υπομονετικοί, όχι μόνο μέχρι να περάσουμε την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», αλλά και για κάθε ώρα και στιγμή που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και αποκαλύψεις. Σίγουρα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη αξιολόγηση του συνολικού κινδύνου αγοράς, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερα τα προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής στα χαρτοφυλάκια μας.

Τις επόμενες ημέρες θα κληθούμε να αναλύσουμε επί των πραγματικών αποφάσεων χωρίς το συναίσθημα του φόβου, το οποίο είναι δύσκολο να μετατραπεί σε οικονομική πρόβλεψη, όταν συνοδεύεται από προσωπικές φιλοδοξίες και πάθη.