Στο «κόκκινο» τα Χρηματιστήρια: Βουτιά σε ΧΑ, ευρωαγορές και Ασία
AP Photo
AP Photo

Στο «κόκκινο» τα Χρηματιστήρια: Βουτιά σε ΧΑ, ευρωαγορές και Ασία

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών, στον απόηχο των δασμών Τραμπ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,77%, οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση  2,67% και στην Ασία ο Nikkei έχασε 2,78%. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό που κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 3.201,6 δολάρια η ουγγιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησε μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, καθώς την Τετάρτη (02/04), την αποκαλούμενη από τον ίδιο «Ημέρα της Απελευθέρωσης» (σ.σ. Liberation Day), ανακοίνωσε νέους δασμούς, ξεκινώντας από το επίπεδο του 10% και επιβάλλοντας υψηλότερους σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο εμπορικός πόλεμος, που αναμένεται να έχει συνέχεια με τα αντίμετρα που πιθανόν θα ανακοινώσουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, προεξοφλείται πως θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών παγκοσμίως.

Οι βαρύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα. Δασμοί 20% επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλοί είναι επίσης οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%).

Δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, υφίστανται τους υψηλότερους δασμούς ποσοστιαία: τα προϊόντα τους θα δασμολογούνται στις ΗΠΑ με 49% και 46% αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται ότι, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε πως προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι επιβάλλονται ταυτόχρονα δασμοί 25% στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισ. δολαρίων το 2024.

«Αν θέλετε να μηδενίσετε τους δασμούς, ελάτε να φτιάξετε τα προϊόντα σας στις ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, ενώ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις λέγοντας πως: «θα υπάρξουν παράπονα από τους παγκοσμιοποιητές, τα ειδικά συμφέροντα και τα fake news».

Η νέα πολιτική αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή στην παγκόσμια εμπορική και οικονομική πολιτική. Στόχος της είναι να αποκαταστήσει την παραγωγική δύναμη των ΗΠΑ και το εμπορικό ισοζύγιο, όμως από την άλλη απειλεί να κλιμακώσει έναν αναδυόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και να αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές σε μια επισφαλή περίοδο για την οικονομία.

ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Μην ανταποδώσετε τους τελωνειακούς δασμούς

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συμβούλεψε χθες Τετάρτη «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης».

«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο κ. Μπέσεντ.

Τα κυριότερα σημεία των ανακοινώσεων:

«Έχουμε πολύ καλά νέα, φίλοι μου Αμερικανοί! Σήμερα είναι η Ημέρα Απελευθέρωσης, η ημέρα που η Αμερική ξαναγίνεται πλούσια.

Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που αναγεννήθηκε η αμερικανική βιομηχανία. Για δεκαετίες, η χώρα μας έχει λεηλατηθεί, καταστραφεί και απογυμνωθεί από έθνη κοντινά και μακρινά. Είναι πολύ απλό: μας επιβάλλουν δασμούς και τους ανταποδίδουμε. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα – ήρθε η ώρα η Αμερική να ευημερήσει ξανά! Από αυτήν τη μέρα, θα κάνουμε την Αμερική μεγαλύτερη από ποτέ.

«Αυτή είναι η διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τους δασμούς για να μειώσουν τη φορολογία και να αποπληρώσουν το εθνικό χρέος.

Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής, που επιστρέφει. (...) Από τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσουν δασμοί 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Make America Wealthy Again», ένας εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας από το Ντιτρόιτ, ονόματι Μπράιαν, παρενέβη δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του στην UAW υποστηρίζουν την πολιτική του προέδρου. «Υποστηρίζουμε την πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ 100%», τόνισε.

Παράλληλα ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αποσύρονται από την παγκόσμια σκηνή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν με μια μονομερή πολιτική οικονομικής παράδοσης», είπε. «Πρέπει να φροντίσουμε τον λαό μας και πρέπει να φροντίσουμε τον λαό μας πρώτα».

«Στην Κίνα οι δασμοί θα είναι 34%, στην ΕΕ, που μας κλέβουν, θα είναι 20%. Στο Βιετνάμ θα τους βάλουμε 46% και στην Ταϊβάν 32%. Στην Ιαπωνία θα τους επιβάλλουμε δασμούς 24% και στην Ινδία 26%», ανακοίνωσε εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακολούθως σημείωσε ότι στις άλλες χώρες, όπως στη Νότια Κορέα θα ισχύσουν δασμοί 25%, στην Ταϊλάνδη 36%, στην Ελβετία 31%, στην Ινδονησία 32%, στην Καμπότζη 49%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 10% και σε Σιγκαπούρη, Βραζιλία 10%».

Επίσης, σύμφωνα με τον πίνακα δασμολογικών συντελεστών που παρουσίασε επιβάλλονται δασμοί στις κάτωθι χώρες ως εξής:  Αλγερία 30%, Ομάν 10%, Ουρουγουάη 10%, Μπαχάμες 10%, Λεσότο 50%, Ουκρανία 10%, Μπαχρέιν 10%, Κατάρ 10%,  Μαυρίκιος 40%, Φίτζι 32%, Ισλανδία 10%, Κένυα 10%, Λιχτενστάιν 37%, Γουιάνα 38%, Αϊτή 10%, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 35%, Νιγηρία 14%, Ναμίμπια 21%, Μπρουνέι 24%, Βολιβία 10%, Παναμάς 10%, Βενεζουέλα 15%, Βόρεια Μακεδονία 33% και Αιθιοπία 10%.

Τη λίστα συμπληρώνουν οι χώρες: Μπανγκλαντές 37%, Σιγκαπούρη 10%, Ισραήλ 17%, Φιλιππίνες 17%, Χιλή 10%, Αυστραλία 10%, Πακιστάν 29%, Τουρκία 10%, Σρι Λάνκα 44%, Κολομβία 10%

«Σήμερα υπερασπιζόμαστε τον Αμερικανό εργαζόμενο και βάζουμε επιτέλους την Αμερική πρώτη», δήλωσε  υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν «χώρες σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε πως «όταν θέλεις να κάνεις λίγες περικοπές, αναστατώνονται που δεν τους φροντίζεις πλέον», καταλήγοντας ότι οι δασμοί είναι ένα σημάδι ότι «θα φροντίσουμε πρώτα τους ανθρώπους μας».

«Μπορούμε πραγματικά να είμαστε πολύ πλούσιοι. Μπορούμε να είμαστε τόσο πολύ πιο πλούσιοι από οποιαδήποτε χώρα, που κανείς δεν θα το πιστεύει, αλλά γινόμαστε έξυπνοι», είπε και πρόσθεσε πως οι ηγέτες του κόσμου που επιθυμούν εξαίρεση από τους «αμοιβαίους δασμούς» του θα πρέπει να αλλάξουν την εμπορική τους πολιτική.

«Τερματίστε τους δικούς σας δασμούς, άρετε τους φραγμούς σας, σταματήστε τη χειραγώγηση των νομισμάτων σας και αρχίστε να αγοράζετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών προϊόντων», υπογράμμισε.

«Με τις σημερινές μας ενέργειες, υπερασπιζόμαστε επίσης τους σπουδαίους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι κακοποιούνται βάναυσα από έθνη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος επέκρινε συγκεκριμένα τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Καναδάς στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. «Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες μας. Δεν είναι δίκαιο για τη χώρα μας», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρέχουν μεγάλες επιδοτήσεις σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό για να «κρατήσουν στις επιχειρήσεις τους».

Στο βαθύ κόκκινο τα futures της Wall Street, στα ύψη χρυσός και VIX

Την ίδια στιγμή, στο βαθύ κόκκινο τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -3,15% κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων και το Nasdaq στο -3,65%. Ο Δείκτης Τρόμου S&P 500 VIX έχει σκαρφαλώσει στο +16,75% και ο χρυσός κατέγραψε σήμερα ιστορικό υψηλό στα $3.201,6/oz. (Διαβάστε σχετικά εδώ).

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς - Μεγάλες απώλειες για τον Nikkei

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν κατά το κλείσιμό τους οι ασιατικές αγορές την Πέμπτη (03/04) στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή πολύ υψηλών εισαγωγικών δασμών σε Κίνα και Ιαπωνία. «Βουτιά» 2,78% για τον δείκτη Nikkei. 

Συγκεκριμένα, πτώση σημείωσε ο Nikkei του Τόκιο κατά 2,78% στις 34.733,34 μονάδες και ο δείκτης HSI του Χάνγκ Σενγκ κατά 1,58% στις 22.837,08 μονάδες. Απώλειες κατέγραψε και ο NIFTY 50 της Ινδίας κατά 0,18% στις 23.89,20 μονάδες, ο ASX200 της Αυστραλίας κατά 0,94% στις 7.859, 5 μονάδες και ο δείκτης SHANGHAI του ομώνυμου Χρηματιστηρίου κατά 0,24% στις 3.342,91 μονάδες.

Σε διαγράμματα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος έδειξε τους πραγματικούς δασμολογικούς συντελεστές που υποστηρίζουν ότι άλλες χώρες επιβάλλουν στα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ άλλων με «χειραγώγηση νομισμάτων και εμπορικά εμπόδια».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη στον Έιμον Τζέιβερς του CNBC ότι ο νέος αμοιβαίος συντελεστής για την Κίνα θα προστεθεί στους υφιστάμενους δασμούς συνολικού ύψους 20%, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για το Πεκίνο υπό αυτή τη θητεία Τραμπ είναι 54%.

Εντωμεταξύ, τα αγαθά από την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία αντιμετωπίζουν δασμούς 26%, 25% και 10%, αντίστοιχα.

Ο Chris Kushlis, επικεφαλής Macro Strategist αναδυόμενων αγορών στην T. Rowe Price, αναφέρει ότι οι νέοι δασμοί «αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση των δασμών στις ασιατικές εξαγωγές, και αναμφισβήτητα περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά».

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των εξαγωγών από την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των δασμών που κυμαίνονται μεταξύ 20% και 35% «θα αποτελούσαν σημαντικό αντίβαρο στην ανάπτυξη φέτος, ειδικά για τις πιο ανοιχτές οικονομίες με προσανατολισμό στο εμπόριο», σημείωσε.

«Πολλές οικονομίες της Ασίας έχουν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών τους που καταλήγει στις ΗΠΑ, οπότε η ευρεία εφαρμογή των δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο θα εμποδίσει τα αποτελέσματα της αναπροσανατολισμού του εμπορίου», πρόσθεσε ο Kushlis.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Κίνα «που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ δεν έχει τους μεγαλύτερους αμοιβαίους δασμούς», δήλωσε ο Stephen Dover, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και επικεφαλής του Franklin Templeton Institute της Franklin Templeton.

Αντίθετα, τόνισε ότι η Νοτιοανατολική Ασία - η οποία έχει επωφεληθεί από τους προηγούμενους δασμούς στην Κίνα - έχει «μερικούς από τους υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς».

«Καταιγίδα» στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τους δασμούς Τραμπ - Πτώση άνω του 2% για τον Stoxx Autos

Μεγάλη «βουτιά» και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη (03/04) καθώς φαίνεται να υποχωρούν μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς που ήταν ισχυρότερες του αναμενόμενου.

Ο πανευρωπαϊκός  δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με  πτώση 2,67%, με τις μετοχές των τραπεζών  να ηγούνται των απωλειών με πτώση 5,6%.

Τα ταξίδια, η τεχνολογία, οι κατασκευές, οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες υποχώρησαν όλοι πάνω από 2%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα τρόφιμα και ποτά αποτέλεσαν εξαίρεση με μέτρια κέρδη.

Ο δείκτης Stoxx Autos σημείωσε πτώση 3,9%, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% που επέβαλε ο Τραμπ στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ και προστέθηκαν στους υφιστάμενους νέους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη (02/04) μια επιθετική και εκτεταμένη πολιτική «αμοιβαίων δασμών», με το σχέδιό του να θέτει έναν βασικό δασμό 10% σε όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα πλήθος «αμοιβαίων δασμών» σε περισσότερες από 180 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 20% στα αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ και 10% στα αγαθά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση  1,55% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX σημείωσαν εντονότερες απώλειες με 3,31% και 3,08% αντίστοιχα.

Νέο υψηλό ρεκόρ για τον χρυσό - Πάνω από τα $ 3.201,6 τα futures λόγω των δασμών Τραμπ

Νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφει ο χρυσός την Πέμπτη (03/04), καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επιθετικότερους από τους αναμενόμενους δασμούς, δίνοντας κλιμακώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. 

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού ισορρόπησε μετά από κατακόρυφη άνοδο στα  στα 3.129,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαμορφώνονται στα 3.201,6 δολάρια ανά ουγγιά.

Ενδοσυνεδριακά τα futures του πολυτίμου μετάλλου έφτασαν έως και τα 3.198 δολάρια ανά ουγγιά.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ παρουσίασε έναν βασικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ και υψηλότερους δασμούς σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, βαθαίνοντας έναν εμπορικό πόλεμο που έχει ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές και έχει μπερδέψει τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιθετική πολιτική στάση του Τραμπ θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και θα υποδαυλίσει τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι δασμοί στηρίζουν τη ζήτηση χρυσού. Ο ένας είναι η επιβράδυνση που είναι πιθανό να προκαλέσουν οι δασμοί στην αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας τις προοπτικές για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών της Capital.com, Kyle Rodda.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι παγκόσμιοι δασμοί 25% για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ οι δασμοί στις εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων θα ξεκινήσουν στις 3 Μαΐου.

Ο χρυσός, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι πολιτικών και οικονομικών ασταθειών, έχει αυξηθεί πάνω από 19% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τους δασμούς, της πιθανής μείωσης των επιτοκίων, των γεωπολιτικών συγκρούσεων και των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες.

«Υπάρχει επίσης κάποιο μέτωπο μεταξύ των εμπόρων που αναμένουν ότι οι πολιτικές (του Τραμπ) θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες να σταθμεύσουν τα αποθεματικά τους σε χρυσό και όχι σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ», δήλωσε ο Rodda.

Παράλληλα, οι ιδιωτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, αλλά αυτό δεν άλλαξε τις απόψεις των οικονομολόγων ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται με φόντο την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ που αναμένεται την Παρασκευή για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πτώση καταγράφουν τα υπόλοιπα μέταλλα. Συγκεκριμένα το ασήμι σημειώνει απώλειες κατά 2,48% στα 33.79 δολάρια ανά ουγγιά, ο χαλκός κατά 2,54% στα 4.9115 δολάρια ανά λίβρα, η πλατίνα κατά 0,61% στα 989,10 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο κατά 1,65% στα 969 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε Περισσότερα

Αναταραχές από τους δασμούς

Καταιγίδα στη Wall Street: Στο - 4,25% o Νasdaq, -3,55% ο S&P και - 2,87% ο Dow