Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με εντυπωσιακό τρόπο μπήκε (και) ο Απρίλιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις και με οδηγό τις τράπεζες «χτίζει» καθημερινά νέα υψηλά οκτώ μηνών, ξεπερνώντας σήμερα και την κομβική ζώνη των 750 μονάδων.
Μετά τα κέρδη 17,62% του Γενικού Δείκτη και το +25,61% του τραπεζικού στο πρώτο τρίμηνο, ο Απρίλιος μπήκε ακόμη πιο δυναμικά, με το Γ.Δ. να καταγράφει έως τώρα κέρδη 4,58%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται σε ποσοστό 13,02%!
Μάλιστα, πλέον τα κέρδη από την αρχή του 2019 διαμορφώνονται στο +23% για το Γενικό Δείκτη και στο +42% για τον τραπεζικό!
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην αγορά, κάτι που γίνεται φανερό ακόμη και στις διορθωτικές συνεδριάσεις, όπου περιορίζονται οι όγκοι και οι τζίροι και γενικώς βγαίνουν άμυνες.
Παράλληλα, είναι εξαιρετικά θετικό πως στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου η άνοδος της αγοράς υποστηρίχτηκε από σημαντική αύξηση του τζίρου, με τις μέσες συναλλαγές να διαμορφώνονται πέριξ των 60 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο ο μέσος τζίρος ήταν στα 46 εκατ. ευρώ.
Σήμερα Παρασκευή λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 754,42 μονάδες με άνοδο 1,26%, κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος, με χαμηλό ημέρας στις 743,98 μονάδες (στο άνοιγμα) και υψηλό στις 757,56 μονάδες. Πρόκειται για νέα υψηλά οκτώ περίπου μηνών για το Χ.Α. καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 9 Αυγούστου 2018.
Πλέον, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, επόμενη δύσκολη υπέρβαση για το Γ.Δ. είναι στις 769 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 780 μονάδες, όπου βρίσκεται και το 61% της μεγάλης διόρθωσης.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,53 εκατ. ευρώ και είναι θετικό ότι ενισχύθηκε περίπου κατά 24 εκατ. ευρώ έναντι της πτωτικής – διορθωτικής συνεδρίασης της Πέμπτης, όπου οι συναλλαγές κατήλθαν στα 42,10 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.934,86 μονάδες με άνοδο 1,05%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.211,42 μονάδες με κέρδη 1,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε νέο ράλι με άνοδο 4,39% και κλείσιμο στις 624,14 μονάδες. Πλέον, επόμενη κρίσιμη αντίσταση για τον τραπεζικό δείκτη είναι οι 650 μονάδες.
Ώθηση σήμερα στις τράπεζες αλλά και στην ψυχολογία της αγοράς έδωσε η έγκριση από το Eurogroup για την αποδέσμευση της επιστροφής των κεφαλαίων 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα κέρδη των ομολόγων.
Παρ'' ότι η έγκριση ήταν αναμενόμενη, εντούτοις ήταν μια εξέλιξη θετική με την αγορά να «χτίζει» πάνω στο… στρωτό κλίμα όλων των τελευταίων μηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κατήλθε στο 3,51%, επίπεδα που αποτελούν χαμηλό 14 ετών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το 2005!
Μέσα σ'' αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες που παραπέμπουν σε καλυτέρευση του ευρύτερου επενδυτικού και οικονομικού κλίματος μειώνοντας και το ρίσκο χώρας, ασφαλώς ο κλάδος που επηρεάζεται αμεσότερα, πιο καταλυτικά και πιο γρήγορα, είναι οι τράπεζες.
Έτσι λοιπόν, συνέχισαν να προεξοφλούν καλύτερες ημέρες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με έμφαση κάνοντας ράλι +12,34%, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 6,96%, η Εθνική +3,33%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 0,90%. Στον κλάδο διακινήθηκε και ο μισός τζίρος της αγοράς, ήτοι 33,3 εκατ. ευρώ, μέσω 26 εκατ. τεμαχίων.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης. Στήριξη στην επανάκτηση των 750 μονάδων έδωσαν τίτλοι όπως Fourlis +3,38%, ΔΕΗ +2,47%, ΓΕΚ Τέρνα +1,68%, Μυτιληναίος +1,83% και ΕΛΠΕ +1,45%.
Στο χώρο του Mid Cap η τελική εικόνα ήταν μεικτή, παρά το ενθουσιώδες ξεκίνημα. Κέρδη άνω του 6% είχε η Intralot, πλέον του 2% ενισχύθηκαν και οι Intracom Holdings και MIG, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης.
Η AVAX μολονότι αρχικά επιδόθηκε σε νέο ράλι κερδίζοντας άνω του 6%, εντούτοις διόρθωσε σε ποσοστό 1,56%, δεδομένου ότι προέρχονταν από 5ήμερο ράλι άνω του 30%! Απώλειες άνω του 4% είχαν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Νηρέας, με τη Cenergy Holdings στο -1,06% και τον Κέκροπα στο -1,08%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Profile, Σελόντα, Audiovisual, ΕΛΒΕ, Inform Λύκος, Έλτον, Trastor, Μοτοδυναμική, Ίντεργουντ, Sato, ANEK (π), Επίλεκτος και Medicon. Στον αντίποδα, υποχώρησαν τίτλοι όπως Ιατρικό Αθηνών, Ευρωσύμβουλοι, Ίλυδα, Περσεύς, Φιερατέξ, Εβροφάρμα κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 77 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.