Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ανοδικά έκλεισε και η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να συνεχίζει – παρά την εορταστική ραστώνη – να επιβεβαιώνει καθημερινά το ανοδικό της momentum, πετυχαίνοντας με χαρακτηριστική ευκολία νέα υψηλά 10μήνου, ενώ με σημαντικά κέρδη φαίνεται πως θα κλείσει (και) ο τέταρτος μήνας του ''19, ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις.
Το Χ.Α. συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, με το Γ.Δ. να κερδίζει το 4ήμερο σε ποσοστό 1,67%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,08% και οι τράπεζες +1,76%. Υστέρησε χάνοντας 0,39% ο Mid Cap πρωτίστως λόγω των ισχυρών πιέσεων στον όμιλο Κόκκαλη με αιχμή τις πιέσεις στην Intralot που και σήμερα απώλεσε το 6,25% της αξίας της, προβληματίζοντας εκ νέου.
Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 26,92%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 24,39%, ο Mid Cap + 24,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί στην αντίδραση με κέρδη 48,37%, έχοντας σχεδόν εξαλείψει τις περυσινές απώλειες που ήταν λίγο πάνω από το 49%.
Σε κάθε περίπτωση και ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για το φινάλε του Απριλίου, ο μήνας που κερδίζει άνω του 7% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ασφαλώς και θα κλείσει με κέρδη, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας θετικός – σε ποσοστό 80% - για το Χ.Α. μήνας όλα τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις γενικά ήπιες κινήσεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, με τους πρώτους να κυριαρχούν σήμερα στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των blue chips, ενώ στο σύνολο της αγοράς τα πρόσημα ήταν μοιρασμένα.
Παράλληλα, ο τζίρος των 58,15 εκατ. ευρώ παρ'' ότι μειωμένος έναντι των πρόσφατων στάνταρ δε θεωρείται μικρός για τέτοια εποχή, δεδομένου ότι αύριο είμαστε προ των πυλών του Πάσχα των Καθολικών και πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια περιορίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Σήμερα, υπήρξαν και 5,23 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που αντιπροσωπεύουν το 9% του τζίρου. Τα πακέτα έγιναν σε ΟΤΕ, Εθνική, Aegean Airlines και MLS.
Παράλληλα, στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 16,6 εκατ. τεμαχίων.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,5 εκατ. ευρώ, επίπεδα ικανοποιητικά αν μη τι άλλο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778,42 μονάδες με άνοδο 0,64% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 768,89 μονάδες (-0,59%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.000,66 μονάδες με άνοδο 0,60%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.209,02 μονάδες με πτώση 0,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 652,30 μονάδες με άνοδο 1,67%.
Στον χώρο του FTSE 25 αρνητικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΠΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Jumbo και ΕΧΑΕ. Στις τράπεζες κυριάρχησε η Πειραιώς με άνοδο 5,20%, η Alpha Bank +1,52%, Εθνική +1,14% και Eurobank +0,96%. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Motor Oil +2,44%, Grivalia Properties +2,45% και Ελλάκτωρ +1,36%, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν όλες οι υπόλοιπες.
Στον Mid Cap ξεχώρισαν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Attica Bank με άνοδο 6,32% και 5,39% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Ικτίνος. Αντιθέτως, πλην της Intralto πτωτικά έκλεισαν και οι AVAX, Cenergy Holdings, AS Company, Intracom Holdings και Κλουκίνας Λάππας.
Στην ευρύτερη αγορά θετική κινητικότητα υπήρξε σε τίτλους όπως Audiovisual, Sato, ΑΝΕΚ, Αττικές Εκδόσεις, Ίλυδα, Ευρωσύμβουλοι, Lavipharm, Καράτζης, Quest Συμμετοχών και Profile, ενώ υποχώρησαν οι Βιοτέρ, Ελγέκα, Μοτοδυναμική, Καραμολέγκος, Εβροφάρμα, Φιερατέξ, Χαϊδεμένος, Γενική Εμπορίου, Γ.Ε. Δημητρίου, Δρομέας, Revoil, Μουζάκης κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 53 που υποχώρησαν.
Beta ΑΧΕ: Μια ανοδική τάση κρίνεται από τις διορθώσεις της
Στο γεγονός ότι και στις φάσεις των πολυαναμενόμενων κατοχυρώσεων κερδών η αγορά όχι μόνο έδειξε χαρακτήρα διατηρώντας τα κεκτημένα αλλά δημιούργησε και… εκνευρισμό σε όσους περίμεναν καλύτερα σημεία εισόδου στερώντας τους μια τέτοια δυνατότητα αναφέρεται στο σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta AXE Μάνος Χατζηδάκης. Και συνεχίζει:
Η συγκυρία εξελίσσεται ιδανικά για τα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην Ελληνική Αγορά καθώς η ανοδική κίνηση φαίνεται να υποστηρίζεται και από εξωτερικές εισροές ενόψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών που ακολουθούν τον Μάιο. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τις προσθήκες και τις εισροές που αναμένονται είναι πολύ πιθανό η Ελληνική Αγορά να παραμείνει και τον Μάιο σε θετικό έδαφος παρά τους 4 θετικούς μήνες που έχουν προηγηθεί ή τις όποιες αναταράξεις προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Με αρωγό και το ήσυχο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές ανακαλύπτουν νέες περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον (Λιμάνια, Πληροφορική) ή κινούνται πιο συντηρητικά συμπιέζοντας τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων τα οποία έχουν κερδίσει μέρος από το ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι οι μισές σχεδόν από τις λίγες φετινές εισροές στα μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε.
Την ίδια στιγμή η ρευστότητα από κερδισμένες θέσεις δεν βγαίνει από την Αγορά ακολουθώντας ένα ιδιότυπο «rotation» που πλέον εμπλέκει περισσότερους τίτλους κάνοντας πιο μαζική την ένταση της ανόδου. Οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος των προοπτικών του 2019 δεν θεωρούνται όμως στην πλειοψηφία τους ώριμες ώστε να ξεκινήσει μια εκτεταμένη διόρθωση βάση μεγεθών. Σε αυτό έχουν παίξει το ρόλο τους και τα μερίσματα τα οποία δικαιολογούν το κόστος ευκαιρίας σε πολλές δεικτοβαρείς περιπτώσεις.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Ο Γενικός Δείκτης αν και παραμένει υπεραγορασμένος έχει εθιστεί την επίτευξη συνεχόμενων ετήσιων υψηλών τιμών. Θα ανέμενε κανείς η εβδομάδα να είναι πιο υποτονική δεδομένης της εποχικότητας που είθισται να παρουσιάζει η περίοδος του καθολικού Πάσχα ωστόσο οι αγοραστές παραμένουν σε στενή επαφή με το μόνιτορ επεμβαίνοντας σε καίρια σημεία πριν το τέλος κάθε συνεδρίασης.
Με αργό αλλά σταθερό βήμα η εβδομάδα έκλεισε θετική συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων έχοντας μπει στον πυρήνα των αντιστάσεων που μεσολαβούν από τις 750 έως τις 800 μονάδες. Αν και θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο η Αγορά να παραμείνει αδιόρθωτη και την επόμενη εβδομάδα δεδομένης της πληθωριστικής κατάστασης των ταλαντωτών, η στάση των αγοραστών δείχνει αποφασιστική περιορίζοντας την εικόνα αδυναμίας σε πλάγιες κινήσεις ή συσσωρεύσεις.
Η ζώνη μεταξύ 780 – 800 μονάδων αποτελεί πλέον το κυριότερο πεδίο αντίστασης της Αγοράς με ισχυρό δυνητικό ανοδικό περιθώριο εφόσον κατακτηθούν οι 800 μονάδες.