Τώρα που οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μηδενική απόδοση και τα μερίσματα μικρή φορολογία (και καθόλου φόρο αλληλεγγύης) η προσθήκη μετοχών με επαναλαμβανόμενα και καλά μερίσματα σε ένα χαρτοφυλάκιο που βλέπει μακριά φαίνεται να αποτελεί μια βέλτιστη στρατηγική. Η επένδυση σε ομόλογα καθιστά την κεφαλαιακή τους απόδοση ευάλωτη από την αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, τα εμπορεύματα έχουν διακύμανση αλλά η κατεύθυνση τους δεν είναι εύκολα προβλέψιμη, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν σε ημιεποπτευόμενες αγορές επομένως για ένα μέσο επενδυτή η επιλογή των εταιριών με μερίσματα μπορεί να προφυλάξει το χαρτοφυλάκιο από πολλές κακοτοπιές. Ακόμα και αν ο επενδυτής έπαιρνε την απόφαση να τοποθετηθεί στις 5.000 μονάδες.
Ας πάρουμε τις μετοχές που δίνουν παραδοσιακά μέρισμα και ήταν εισηγμένες στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 με Γενικό Δείκτη στις 5.178 μονάδες: Σήμερα ο Γενικός Δείκτης θα εμφάνιζε απώλειες 83%, μια συντριπτική απώλεια από τα επίπεδα τοποθετήσεων. Βέβαια, σε αυτό έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα οι τραπεζικές μετοχές που καταγράφουν απώλειες άνω του 99% και είχαν υψηλή βαρύτητα στη διαμόρφωση του δείκτη. Ακόμα και αν απομονώνονταν η επίδραση του τραπεζικού κλάδου ο Γενικός Δείκτης δε θα ήταν ψηλότερα από τις 2500 μονάδες. Άρα μιλάμε για μια συστημική αρνητική επίδραση της τάξεως του 50%.
Αν η επιλογή του χαρτοφυλακίου γίνονταν με αυστηρά κριτήρια διανομής και επανεπένδυσης μερισμάτων κατά την ημέρα της πληρωμής το αποτέλεσμα δε θα μετρίαζε απλώς τις απώλειες αλλά θα εμφάνιζε και μια θετική απόδοση από 2,4% έως 173%. Αυτό δείχνουν 15 από τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις εταιριών που έχουν αρνητική απόδοση στη χρηματιστηριακή τους τιμή από το 2007. Ωστόσο, τα σημαντικά μερίσματα που διένειμαν στα 14 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα έσβησαν εντελώς τις απαιτητικές τιμές κτήσης όπως αποδείχθηκε στην πορεία.
Η συστηματική διανομή μέρους της κερδοφορίας στους μετόχους δεν αποπληρώνει σταδιακά το κεφάλαιο κτήσης αλλά λειτουργεί και ως ασπίδα στο κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου. Ακόμα και μια άστοχη κίνηση με τον καιρό εξομαλύνεται από την επανεπένδυση του μερίσματος, το κόστος κτήσης βελτιώνεται ενώ παραδοσιακά οι μετοχές αυτής της κατηγορίας έχουν πιο συντηρητική συμπεριφορά σε πτωτικές αγορές. Ζητούμενο βέβαια είναι ο επενδυτής εκτός από την πίστη στην επιλογή του να έχει και την υπομονή να περιμένει. Διότι και το «λάθος» είναι μέρος της επενδυτικής καθημερινότητας.
Χαμένοι στην απόδοση, κερδισμένοι από το μέρισμα