Μετά το πάρτι, νέο κύμα νευρικότητας στις αγορές
shutterstock
shutterstock

Μετά το πάρτι, νέο κύμα νευρικότητας στις αγορές

Όποιος παρακολουθεί μέρα προς μέρα τις προσδοκίες των επενδυτών για τις μειώσεις επιτοκίων της Fed φέτος, λογικά θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Πριν δύο ημέρες και παρά το dot plot της Fed, η αγορά εκτιμούσε μία μείωση των 25 μονάδων βάσης το 2025, ενώ υπήρξαν και αναλύσεις ότι στο τέλος της ημέρας μπορεί φέτος να δούμε και αυξήσεις επιτοκίων!

Μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και υπό την επήρεια της ευφορίας που έδωσαν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ξανά για δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσης.

Ποια ήταν ακριβώς τα στοιχεία που προκάλεσαν τέτοια ανατροπή; 

O ΔΤΚ επιτάχυνε τον Δεκέμβριο στο 2,9% από το 2,7% του Νοεμβρίου και σε μηνιαία σύγκριση επίσης χειροτέρεψε, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4%, από το 0,3% που είχε προηγηθεί.

Στο δομικό κομμάτι όμως ο πληθωρισμός εμφάνισε οριακή κάμψη τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, και όταν λέμε οριακή ακριβολογούμε, καθώς η κάμψη ήταν της τάξης του 0,01%.

Αυτό το 0,01% όμως η Wall το «γιόρτασε» με εβδομαδιαία άνοδο πέριξ του 3%.

Είναι προφανές ότι η επενδυτική διάθεση τον τελευταίο καιρό έχει κυκλοθυμικό χαρακτήρα και αλλάζει εν ριπή οφθαλμού.

Έτοιμη για όλα η Fed

Μετοχές και ομόλογα υποχώρησαν μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed λόγω ακριβώς των φόβων ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει έναν καλό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, λόγω του κινδύνου επανεμφάνισης του πληθωρισμού.

Η ρητορική του Τζέρομ Πάουελ σαφώς και τροφοδότησε αυτούς τους φόβους και την κυκλοθυμία της αγοράς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις της Fed αλλά και το στίγμα που δίνει για το πώς θα κινηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της, είναι ο δύο παράγοντες που οδηγούν την αγορά των ομολόγων και τις τιμές των υπόλοιπων περουσιακών στοιχείων.

Όμως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ο Πάουελ μόνο σαφής δεν ήταν, δίνοντας αντικρουόμενα μηνύματα στην αγορά, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην ξέρουν πώς να τα μεταφράσουν.

Το γεγονός αυτό αύξησε τη νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι αγορές με την ίδια ευκολία που πανηγυρίζουν με μια οριακή βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, με την ίδια ευκολία να υποχωρούν με μια οριακή τους επιδείνωση.

Βέβαια, υπάρχει λόγος που ο Πάουελ δεν μπορούσε να είναι σαφής στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη Δευτέρα επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ανάλογα την οικονομική ατζέντα που θα προωθήσει τις επόμενες 100 ημέρες μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη και να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό ή και το αντίθετο.

Βλέπετε, άλλο να βάλει δασμούς στην Ευρώπη 10% και άλλο 20%.

Τι δασμούς θα βάλει εν τέλει στην Κίνα; Η κλίμακα που έχει δώσει είναι από 20% έως 60%!

Θα βάλει κάποιους δασμούς αρχικά και μετά θα ξεκινήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ή θα τις ξεκινήσει πρώτα και αναλόγως θα πράξει;

Με τι ρυθμό θα προχωρήσει στις απελάσεις μεταναστών, άρα τι περιθώρια θα έχουν οι επιχειρήσεις να αναπληρώσουν το εργατικό τους δυναμικό, άρα και το εργατικό κόστος;

Στην ουσία ούτε η Fed ούτε οι αγορές έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι θα κάνει από τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Θα μπορούσαμε να δούμε δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά εξίσου πιθανόν είναι να δούμε ένα συμβολικό ποσοστό δασμών.

Η καταστολή της παράνομης μετανάστευσης θα μπορούσε επίσης να υλοποιηθεί με μαζικές απελάσεις, άρα σοβαρή αναστάτωση στην αγορά εργασίας, αλλά και με έναν μικρό αριθμό στοχευμένων απελάσεων που ελάχιστα θα επηρεάσουν το εργατικό κόστος.

Τουτέστιν, όσο πιθανό είναι το σενάριο να έχουμε μια υποστηρικτική πολιτική για τις αγορές από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, που θα εστιάζεται στη μέτρια απορρύθμιση, τις φορολογικές περικοπές, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, άλλο τόσο πιθανό είναι το σενάριο μιας καταστροφικής πολιτικής με επίκεντρο σκληρούς δασμούς, αυστηρούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας, δημοσιονομικό «ξεχείλωμα» με αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων, πέραν των ορίων απορρύθμιση κ.ο.κ.

Τη συνύπαρξη και των δύο παραπάνω σεναρίων υπαινίχθηκε ο Πάουελ στην τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, όταν σε ερώτηση των αναλυτών αν τα στελέχη της Fed ενσωμάτωσαν στην πολιτική τους τα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «Δε μαντεύουμε, δεν κάνουμε εικασίες και δεν υποθέτουμε».

Η Κεντρική Τράπεζα λοιπόν είναι έτοιμη για όλα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς ως επενδυτές;

Έκκληση από ΔΝΤ για αυτοσυγκράτηση

Γεμάτη καμπανάκια για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν την Παρασκευή η επικαιροποίηση της έκθεσης των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του ΔΝΤ στο παρά πέντε της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια έκθεση που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως έκκληση προς τους συμβούλους του Τραμπ για αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές αλλαγές πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην προεκλογική του εκστρατεία, καθώς αν εφαρμοσθούν, θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ προέβλεψαν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενέστερη από το προ της πανδημίας επίπεδο, αλλά υπάρχει η προοπτική ενός σταθερού ρυθμού επέκτασης φέτος και το επόμενο έτος της τάξης του 3,3%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι αν παραμείνουμε στις τρέχουσες πολιτικές, τότε μια περίοδος σταθερότητας θα «ολοκληρώσει τις παγκόσμιες διαταραχές των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ιδιότητά τους ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της G7, με ρυθμό επέκτασης 2,7% φέτος και 2,1% το επόμενο έτος.

Όλα αυτά όμως άνευ ενσωμάτωσης των πιθανών οικονομικών σχεδίων του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το εμπόριο, τους φόρους, τη μετανάστευση και τους κανονισμούς.

Ο Gourinchas μας έδωσε μια μικρή γεύση πως θα ήταν οι προοπτικές αν ενσωμάτωνε το ΔΝΤ την ατζέντα του Τραμπ: οι απότομες φορολογικές περικοπές ίσως πράγματι τονώσουν την ανάπτυξη, αλλά με τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποτρέψει ένα πληθωριστικό σπιράλ αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών αλλά και σε επιδείνωση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων και για τις ίδιες της ΗΠΑ, οι οποίες ήδη πληρώνουν άνω του ένα τρις σε τόκους για το χρέος.

Η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί επίσης να δανειστεί ακόμα περισσότερο για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές, αυξάνοντας το χρέος της, κάτι που θα στρεσάρει περαιτέρω την αγορά των ομολόγων. (σ.σ: Οι κίνδυνοι αυτοί περιγράφηκαν αναλυτικά στο outlook τους 2025). 

Όσον αφορά τους δασμούς ο Gourinchas δήλωσε: «Μια εντατικοποίηση των προστατευτικών πολιτικών, για παράδειγμα, με τη μορφή ενός νέου κύματος δασμών, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις, να μειώσει τις επενδύσεις, να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς, να στρεβλώσει τις εμπορικές ροές και να διαταράξει και πάλι τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποφέρει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, αλλά σε διαφορετικό βαθμό σε όλες τις οικονομίες... Μια υπερβολική ανατροπή των κανονισμών που έχουν σχεδιαστεί για να θέσουν όρια στην ανάληψη κινδύνων και στη συσσώρευση χρέους, μπορεί να δημιουργήσει δυναμική άνθησης και πτώσης για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα, με επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο».


Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]