Μετοχές Vs οικονομική κρίση: Τι διακυβεύεται στις γερμανικές εκλογές
Shutterstock
Shutterstock

Μετοχές Vs οικονομική κρίση: Τι διακυβεύεται στις γερμανικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται οι Γερμανοί πολίτες την Κυριακή έπειτα από μια απροσδόκητα σύντομη αλλά έντονη προεκλογική εκστρατεία με τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και των άπειρων χρεοκοπιών γερμανικών επιχειρήσεων να επιδεινώνουν την οικονομική προοπτική της χώρας. 

Στον αντίποδα αυτής της εικόνας, ο καθρέφτης της πραγματικής οικονομίας δείκτης DAX, των επτά υπέροχων (και εδώ) μετοχών «καλπάζει» καθημερινά προς νέα υψηλά, μια ανάσα από τα επίπεδα των 23.000 μονάδων, καταρρίπτοντας τη θεωρία της διασύνδεσης των αγορών με την πραγματική οικονομία. Οι μεγάλες αποδόσεις του φετινού χρηματιστηρίου προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από επτά εταιρείες: τον κολοσσό λογισμικού SAP, την αμυντική μετοχή Rheinmetall, τον βιομηχανικό όμιλο Siemens, τη Siemens Energy, την Deutsche Telekom και τις ασφαλιστικές εταιρείες Allianz και Munich Re.

Μόνο η SAP αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των κερδών του Dax, με τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 70% λόγω της μετάβασης των επιχειρηματικών πελατών της στο cloud. Η SAP επωφελήθηκε από την τεράστια όρεξη της αγοράς φέτος για μετοχές με έκθεση στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τον Οκτώβριο πήρε τα πρωτεία από την ολλανδική ASML ως η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης. Εκτίναξη της τιμής είχαμε στην αμυντική εταιρεία Rheinmetall που σκαρφάλωσε 107% φέτος λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για περισσότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη. Όπως θα έλεγε και ο δικός μας ο Ηράκλειτος, «πατήρ πάντων ο πόλεμος»

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο δείκτης DAX δεν επηρεάζεται άμεσα από το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς η Γερμανία δε μένει ποτέ ακυβέρνητη. Με απλά λόγια είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει! Ωστόσο, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι αυτήν της αλλαγής με τους επενδυτές να βλέπουν με θετικό μάτι τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς (CDU), να είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Με εκτιμώμενο ποσοστό 30% των ψήφων ο Μερτς δήλωσε ότι θα ήταν ανοιχτός στον σχηματισμό συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν καγκελάριου Όλαφ Σολτς ή τους Πράσινους. Άρα δεν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα θα βρει τη Γερμανία αντιμέτωπη με τον λαό της που είχε μάθει διαφορετικά και πρέπει να προσγειωθεί στη νέα εποχή.

Οι δηλώσεις του κ. Μερτς μέσα στην εβδομάδα είναι χαρακτηριστικές «Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας, όπως κάποιοι άλλοι, έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ». Επίσης, ο κ. Μερτς εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να οδηγείται σε ακόμη μια οικονομική κρίση, εξαιτίας του χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρωζώνης.

Δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες για τις οποίες μιλούσε, αλλά οι γνωστοί άγνωστοι παραμένουν η Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία, που έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ τους. «Η επόμενη οικονομική κρίση έρχεται σίγουρα», είπε. «Θα είναι μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν ξέρουμε από πού θα έρθει, αλλά θα μας έρθει».

Με μία ημέρα να απομένει πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, οι δηλώσεις του Μερτς έρχονται εν μέσω συζητήσεων των πολιτικών της ΕΕ να αναζητούν τρόπους για να τηρήσουν τη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ και να επενδύουν το ισοδύναμο του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα μετά το 2027. Χαρακτηριστικό της άσχημης εικόνας είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι Γερμανοί συζητούν ανοιχτά για έκδοση ευρωομολόγου. Η κρίση χτύπησε την πόρτα τους! Αν αναλογιστούμε ότι δεν το εξέδωσαν στην κρίση του 2012 καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα το 38% των ψηφοφόρων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δώσουν την ψήφο τους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι εδώ και πέντε χρόνια σε στασιμότητα, χωρίς πραγματική ανάπτυξη, αφήνοντας επιχειρήσεις και πολίτες ανήσυχους για το μέλλον.

Στον αντίποδα της προεξόφλησης και τα νέα υψηλά του δείκτη DAX, οι Γερμανοί είναι σε αυτή τη φάση οι πιο δυσαρεστημένοι για το βιοτικό τους επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Το ποσοστό των Γερμανών που δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση βελτιώνεται μειώθηκε απότομα από 42% το 2023 σε 27% το 2024, σύμφωνα με την Gallup. Η δυσαρέσκειά τους, τούς εξασφαλίζει μια θέση μεταξύ των λιγότερο αισιόδοξων για το βιοτικό τους επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία και την Ελλάδα. Η Γερμανία από «ατμομηχανή της Ευρώπης» προβλέπεται να είναι η ασθενέστερη χώρα της γηραιάς ηπείρου για πολλά ακόμα χρόνια εάν δεν αλλάξει ριζικά. Ο επόμενος ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, (εάν υπάρξει με την έννοια του πραγματικού ηγέτη) θα αντιμετωπίσει έναν λαό βαθιά δυσαρεστημένο με το βιοτικό του επίπεδο, με το πρόβλημα της στέγασης και λιγότερο ανεκτικό απέναντι στους μετανάστες.

Η Γερμανία βρίσκεται προ μεγάλου αδιεξόδου, αφού δε διαθέτει τα απαιτούμενα εργαλεία για να κινητοποιήσει τα τεράστια κεφάλαια, ώστε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης καλύπτοντας το ανταγωνιστικό της κενό. Οι συνεργασίες και οι συναινέσεις των ευρύτερων πολιτικών συστημικών δυνάμεων, κάτι που η Γερμανία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει, είναι ικανές να την επαναφέρουν στην κορυφή, εάν βοηθήσουν και οι συγκυρίες και εάν φυσικά εκδοθεί κάποτε αυτό το περίφημο ευρωομόλογο.

Η όποια κυβέρνηση θα κληθεί να χειρισθεί όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα συν τον απρόβλεπτο πρόεδρο Τραμπ και σίγουρα δε θα έχει καθόλου εύκολο έργο. Ο συνομιλητής θα πρέπει να διαθέτει «πυγμή και ισχύ», που δυστυχώς δεν υπάρχει στην ΕΕ. Βέβαια, υπάρχει και αυτό που έχουμε μάθει διαχρονικά  οι φίλοι του ποδοσφαίρου,  ότι μπορεί όλοι να παίζουν ποδόσφαιρο,  αλλά «στο τέλος να κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί»! Τα τελευταία χρόνια όμως, ακόμα και αυτό, έχει αλλάξει!