Η διπλή τονωτική δόση αισιοδοξίας μετά την ήττα του προέδρου Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ και το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στρέφουν τις επενδυτικές τράπεζες προς τις αναδυόμενες αγορές.
Ενδεικτική η πρόταση της Morgan Stanley (Gotta Buy EM All !) σε έκθεση στρατηγικής. Τα μεγάλα στοιχήματα της είναι στα νομίσματα της Κίνας, Μεξικού, Βραζιλίας, Νοτίου Αφρικής και Ρωσίας αλλά και σε ομόλογα, από την Ουκρανία μέχρι και χρεόγραφα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex στο Μεξικό.
«Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα ότι η κούρσα θα επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς υπάρχει σημαντική ρευστότητα στους πάγκους που θα βρει τον δρόμο σε υψηλότερου ρίσκου αξίες καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα,» αναφέρει ο οίκος.
Παρόμοιο μήνυμα εκπέμπει και η Citi, εκτιμώντας ότι η ρουπία της Ινδονησίας και το μπατ της Ταϊλάνδης θα προσφέρουν κέρδη καθώς οι επενδυτές θα επιστρέψουν στις οικονομίες που στηρίζονται στον τουρισμό.
«Παρόλο που η αύξηση των εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα απέχει μερικούς μήνες ακόμη, βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το νόμισμα της Ταϊλάνδης προς τα 30 ανά δολάριο,» σημειώνει σε έκθεση της η επενδυτική τράπεζα. Ο τουρισμός συμβάλλει στο 10% του ΑΕΠ της χώρας με βάση στοιχεία του 2019.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Barclays που επισημαίνει ότι η είδηση του εμβολίου βελτιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα τη ζήτηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Αλλά δεν είναι μόνο τα νέα του εμβολίου και η αλλαγή σκηνικού στις ΗΠΑ που τροφοδοτούν το ενδιαφέρον. Η Societe Generale και η Citi γύρισαν θετικές όσον αφορά στη λίρα της Τουρκίας μετά την αλλαγή πλεύσης από τον πρόεδρο Ερντογάν που έδωσε στίγμα με την αλλαγή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού οικονομικών.
«Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές σε ένα πιό ορθόδοξο πλαίσιο,» αναφέρει σε έκθεση της η Societe.
Οι αναδυόμενες αγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν εισροές κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες μετά την έξοδο που παρατηρήθηκε την άνοιξη, όταν οι διεθνείς επενδυτές απέσυραν γύρω στα 100 δισ. δολάρια σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Τα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν είναι ελκυστικά στη φάση που διανύουμε με τα αντίστοιχα των πλουσιότερων οικονομιών να είναι από μηδενικά έως και αρνητικά.
Τοποθετήσεις σε αναδυόμενο χρέος στην Ασία και Κίνα προσφέρουν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια σε σχέση με τον Δυτικό κόσμο.