Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποδειχθεί φούσκα;
Shutterstock
Shutterstock

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποδειχθεί φούσκα;

Η μανία που κυρίευσε φέτος τις αγορές – και όχι μόνο αυτές – για την Τεχνητή Νοημοσύνη και όλα όσα φέρνει στις ζωές μας, έγινε για κάποιους εμμονή καθώς ήταν η αιτία πίσω από το χρηματιστηριακό «ράλι» στο πρώτο μισό του έτους. Την ίδια ώρα, ο ντόρος γύρω από την γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 με το ChatGPT, έχει εγείρει ανησυχίες μήπως σκάσει στα… χέρια των αγορών μία νέα φούσκα παρόμοια με των dot.com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Εύλογα λοιπόν, πολλοί αναλυτές έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Είναι τελικά φούσκα η Τεχνητή Νοημοσύνη; Από τεχνολογικής άποψης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα γύρω μας, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά στο σημείο που οι «μηχανές» θα πάρουν τα ηνία από τον άνθρωπο.

Χρηματιστηριακά, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και το διαδίκτυο άλλαξε τον κόσμο με τρόπο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ωστόσο στις αρχές δημιουργήθηκε η φούσκα των dot.com που έκανε τους επενδυτές να είναι διπλά επιφυλακτικοί κάθε φορά που κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα πυροδοτεί χρηματιστηριακό «ράλι». 

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι αποτιμήσεις των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών εκτινάχθηκαν εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων στις εταιρείες του διαδικτύου. Ο δείκτης Nasdaq είδε την αξία του να πενταπλασιάζεται μεταξύ 1995-2000, όμως μετά το υψηλό που κατέγραψε τον Μάρτιο του 2000, υποχώρησε περίπου κατά 77% έως το Οκτώβριο του ίδιους έτους. Η «φούσκα» έσκασε με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες του διαδικτύου να χρεοκοπήσουν και μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η Intel, η Oracle και η Cisco να χάσουν έως και πάνω από το 80% της χρηματιστηριακής τους αξίας. 

Κάτι ανάλογο φοβούνται ορισμένοι αναλυτές ότι μπορεί να συμβεί και τώρα. Οι πρώτοι κερδισμένοι της νέας μανίας της εποχής μας ήταν μέσα στο 2023 μεγάλα τεχνολογικά ονόματα, εταιρείες που κατασκευάζουν τα προηγμένα τσιπάκια που είναι απαραίτητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και πάροχοι υπηρεσιών cloud. Πολλές μετοχές σημείωσαν άνοδο της τάξης του 60% έως το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να θυμίζουν φούσκες του παρελθόντος, όταν οι επενδυτές αγόραζαν οποιαδήποτε εταιρεία σχετιζόταν έστω και λίγο με μία νέα τεχνολογία, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αδικαιολόγητα πολλές αποτιμήσεις στα ύψη.

Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, συνέκρινε την ευφορία που καταγράφηκε φέτος για την Τεχνητή Νοημοσύνη με 70 επενδυτικές «μανίες» του περασμένου αιώνα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να βιαστούν να αγοράσουν οποιαδήποτε μετοχή συνδέεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη που σημαίνει ότι ο κίνδυνος φούσκας είναι υπαρκτός γιατί βρισκόμαστε στην αρχή των νέων τεχνολογιών. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας πιστεύουν πάντως ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όντως θα μετασχηματίσει όλους τους κλάδους της οικονομίας και θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα επενδυτικά θέματα της επόμενης δεκαετίας. 

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα της χρηματιστηριακής μανίας για τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η Nvidia. Η μετοχή της σημειώνει κέρδη 207% μέσα στο 2023 ενώ έφτασε να ενισχύεται έως και 233% στο τέλος Αυγούστου, με την εταιρεία από την Σάντα Κλάρα να μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των επιχειρήσεων με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 τρισ. δολάρια. Η πολύ μικρότερη εταιρεία C3 AI ενώ είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 292% από την αρχή του έτους και έως τα τέλη Μαΐου, έπεσε θύμα της διόρθωσης τελευταία και πλέον κερδίζει 155% μέσα στο 2023, έχοντας υποχωρήσει κατά 35% σε πέντε μήνες. 

Ο αγώνας για την κυριαρχία στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αφορά κυρίως τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, για τους οποίους η McKinsey εκτιμά ότι θα αυξήσει τα εταιρικά τους κέρδη κατά 4 τρισ. δολάρια ετησίως. Γι’ αυτό κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google και η Apple τρέχουν να εξαγοράσουν startups και να ενσωματώσουν τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη στα λειτουργικά τους συστήματα αλλά και στις υπηρεσίες που παρέχουν. Οι επενδυτές, ωστόσο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιστορία έχει δείξει ότι σε μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται χρόνια, δεν πρέπει να βιάζονται να τοποθετηθούν.