Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο και εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές και χωρίς ακρότητες και εξαλλοσύνες «κερδίζει» περιοχές που καθιστούν τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη νέα υψηλά εννέα μηνών.
Το ράλι στα ομόλογα συνεχίζεται, το πολιτικό ρίσκο είναι μειωμένο με την αγορά πλέον να έχει ήδη μπει στο «παιχνίδι» προεξόφλησης αλλαγής σκηνικού προσεχώς, οι τράπεζες είναι σε ένα δρόμο που πλησιάζει στο να λεχθεί με κάποια ασφάλεια ότι τα χειρότερα παρήλθαν, ενώ και σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει κινητικότητα, με έντονες διεργασίες, συμφωνίες, δημόσιες προτάσεις και εξαγορές.
Η αγορά πασχίζει μετά από πολλά χρόνια να επιστρέψει στο έλασσον της κανονικότητας και – έχοντας χάσει το πολυετές bull market των διεθνών χρηματιστηρίων – το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει, ελάχιστα τις πρότερες ακρότητες και τις πτωτικές στρεβλώσεις που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.
Στην ουσία ο Γ.Δ. έχει κάνει μικρή – αναλογικά με το «λιώσιμο» των τελευταίων χρόνων – κίνηση, δεδομένου ότι παρά το ράλι του +26% φέτος, εντούτοις είναι πιο κάτω από τα επίπεδα που ήταν προ 52 εβδομάδων, στοιχείο που δείχνει το… ολοκαύτωμα που επικράτησε στο 2ο μισό του 2018.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ήδη οι πρώτοι τριάμισι μήνες του νέου έτους έχουν υποσκελίσει τις απώλειες του περασμένου χρόνου, με την αγορά να δείχνει ότι έχει δυνάμεις για πολύ καλύτερα επίπεδα.
Εν μέσω εξαιρετικού – γενικά – διεθνούς κλίματος, με τους αμερικανικούς δείκτες (παρά τη σημερινή διόρθωση) να μην απέχουν πλέον πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κλείνει την «ψαλίδα» αποδόσεων με τα ομόλογα.
Κύριο ποιοτικό στοιχείο σ' αυτή την κίνηση είναι η σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών που τείνει να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας την εικόνα ευρύτερα και «γεμίζοντας» περισσότερο τις συνεδριάσεις αλλά και το ευρύτερο ταμπλό.
Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν στα 63,9 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έφτασε στα 72,44 εκατ. ευρώ, με τα 7,3 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου να είναι πακέτα σε OTE, Εθνική, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773,51 μονάδες με άνοδο 1,02%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 767,01 μονάδων έως το υψηλό των 775,10 μονάδων.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.985,14 μονάδες με άνοδο 1,28%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.224,68 μονάδες με άνοδο 0,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 658,72 μονάδες με άνοδο 2,76%.
Απόλυτη πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν η Eurobank που κυριάρχησε σε όλο τον FTSE 25 με άνοδο 6,68%, διακινώντας ισχυρότατο όγκο 23,7 εκατ. τεμαχίων, με μακράν το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά που έφτασε στα 17,27 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το ? του συνόλου!
Ώθηση η Eurobank πήρε από την πρόβλεψη της Wood ότι η μετοχή της τράπεζας θα επιστρέψει στο δείκτη MSCI Mid Cap Greece, αναμένοντας μάλιστα και εισροές ύψους 128 εκατ. ευρώ!
Καλή εικόνα είχαν επίσης στον Large Cap τίτλοι όπως Grivalia Properties (+5,12%) η οποία συγχωνεύεται με τη Eurobank και σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν ως αυτόνομη παρουσία στο Χ.Α., ΟΛΠ +2,85%, Fourlis +2,44%, Coca Cola HBC +2,27%, Εθνική +1,26%, Μυτιληναίος +1,04% κ.λπ.
Στον αντίποδα, διόρθωσε σε ποσοστό 2,26% η ΔΕΗ μετά το πρόσφατο ράλι, ενώ πτώση είχαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΕΛΠΕ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.
Στο χώρο του Mid Cap πιέστηκε σε ποσοστό 5,71% η AS Company, η AVAX έχασε 4,38%, η MIG -2,40%, η Τεχνική Ολυμπιακή -2,56% και η Κέκροπας -1,77%. Κέρδη είχαν οι Attica Bank +8,68%, Ικτίνος +4,60%, Πλαίσιο +2,81%, Intracom Holdings +2,44% και Intralot +2,04%.
Στις μικρότερες αποτιμήσεις υπήρξε αρκετή κινητικότητα και κέρδη για μετοχές όπως Byte Computer, Ελγέκα, Αττικές Εκδόσεις, Reds, Κυριακούλης, Επίλεκτος, Βιοκαρπέτ, Μουζάκης, Intercontinental και Κρέτα Φαρμ. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Forthnet, Δούρος, Γ.Ε. Δημητρίου, Κορδέλλου, Αλουμύλ, Audiovisual, Ιατρικό Αθηνών, Μοτοδυναμική, Lavipharm, ΕΚΤΕΡ και Newsphone. Στο σύνολο της αγοράς 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που έκλεισαν χαμηλότερα.