Ο δείκτης S&P500 ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες, πρέπει να αγοράζουμε;
AP
AP

Ο δείκτης S&P500 ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες, πρέπει να αγοράζουμε;

Με τον δείκτη αναφοράς S&P500 στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ να κλείνει πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά, το αναπόφευκτο ερώτημα για τους επενδυτές με ρευστά εκτός αγοράς είναι αν πρέπει να αγοράζουν ή αν το ορόσημο είναι λόγος να αποφεύγουν τοποθετήσεις σε μετοχές τώρα.

Καθώς ο S&P500 συνεχίζει να κατακτά νέα ορόσημα, μαζί του ανεβαίνει και η αποτίμηση του. Ο πολλαπλασιαστής κερδών του δείκτη, το Ρ/Ε που χρησιμοποιείται για να αποτιμηθούν οι μετοχές, έχει αυξηθεί στις 20,4 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη. Είναι επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2022 και αρκετά υψηλότερο του ιστορικού μέσου όρου στο 15,7.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι αποτιμήσεις των μετοχών να σκαρφαλώνουν μαζί με τις τιμές. Όπως και το ότι οι μετοχές μπορεί να παραμείνουν ακριβές για αρκετό διάστημα πριν διορθώσουν σε πιό ήπια επίπεδα αποτιμήσεων.

Μερικοί πιστεύουν ότι η αύξηση του Ρ/Ε καθιστά τις αγορές μη ελκυστική πρόταση. Ο S&P500 έχει σημειώσει κούρσα 21% από τα τέλη Οκτωβρίου κατακτώντας νέες κορυφές - ρεκόρ στη διαδρομή του.

Την Παρασκευή τρύπησε ανοδικά το επίπεδο των 5.000 μονάδων για να κλείσει στις 5.026. 

Στη νέα κορυφή δε χτύπησαν βέβαια συναγερμοί για να υπενθυμίσουν ότι με το Ρ/Ε στο 20 μάλλον είναι πιο συνετό να μην κυνηγά κανείς την άνοδο. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών γίνονται ακριβότερες παρά την ανάκαμψη των ομολογιακών αποδόσεων φέτος λόγω της αναθεώρησης του πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα συνήθως πιέζει τις αποτιμήσεις των μετοχών καθώς το μελλοντικό cash flow των επιχειρήσεων προεξοφλείται με υψηλότερο επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις ενδεχομένως να αυξηθούν περισσότερο αν η Fed μειώσει τα επιτόκια και οι αποδόσεις πέσουν. 

Η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει ανακάμψει στο 4,16%.

Αν και η αύξηση των κερδών μπορεί να κάνει τις αποτιμήσεις λιγότερο ακριβές, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων φέτος έχουν μείνει σταθερές καθώς οι εταιρείες του S&P500 ανακοινώνουν αποτελέσματα. 

Η αποτίμηση του S&P500 γύρω στις 20 φορές τα αναμενόμενα κέρδη είναι σε ακριβά επίπεδα και βασίζεται στην αύξηση των κερδών ή στην πτώση των επιτοκίων την οποία μάλλον θα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Στο παρελθόν υπήρξαν περίοδοι ακριβών αποτιμήσεων που προηγήθηκαν ισχνών αποδόσεων στη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με έρευνα του επενδυτικού οίκου Evercore ISI. Όταν ο S&P500 έφτασε σε επίπεδα Ρ/Ε γύρω στο 22, την επόμενη χρονιά κατά μέσο όρο υπήρξε στασιμότητα με βάση τα ιστορικά στοιχεία από το 1960.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αποτιμήσεις μπορεί να είναι τσιμπημένες αλλά ο πολλαπλασιαστής κερδών απέχει αρκετά από το 28, εκεί που κορυφώθηκε το Ρ/Ε στη φούσκα του Υ2Κ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτίμηση του S&P500 επηρεάζεται από τη βαρύτητα που έχουν στον δείκτη οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι λεγόμενες «υπέροχες 7», οι επιχειρήσεις με την τεράστια κεφαλαιοποίηση όπως οι Αpple, Microsoft, Nvidia, έχουν μαζί βαρύτητα 29% στον δείκτη και οι μετοχές τους αλλάζουν χέρια με Ρ/Ε γύρω στο 34, σύμφωνα με τη Datastream.

Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερα σημάδια κερδοσκοπικών υπερβολών που χαρακτήρισαν στροφές της χρηματιστηριακής αγοράς στο παρελθόν, όπως στη φάση των dot.com και στο δυνατό ράλι μετά την πανδημία.

Ανάλυση της εταιρείας Ned Davis Research δείχνει ότι ο S&P500 είναι υπερτιμημένος πάνω από 5% με βάση την τάση του Ρ/Ε του δείκτη ιστορικά από το 1964. Όμως, ο δείκτης «είναι αρκετά μακριά από περιοχή φούσκας», σύμφωνα με την έρευνα.