Το Πεκίνο έχει αποφασίσει να μην αφήσει την επενδυτική κοινότητα να πλήξει.
Στα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε αποφάσισε να προσθέσει νέα μποφόρ στα ήδη ταλαιπωρημένα νερά των αγορών από την Evergrande, ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
Είναι η δεύτερη φορά που το Πεκίνο παρεμβαίνει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να αποφασίζει ότι τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Tether, δεν υπόκεινται στο ίδιο νομικό καθεστώς με το νόμιμο νόμισμα της Κίνας και γι' αυτό δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Από την Παρασκευή που μας πέρασε λοιπόν όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται από υπεράκτιες συναλλαγές σε κατοίκους εσωτερικού, καθίστανται παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των νέων κανονισμών που επέβαλαν στις εταιρείες ακινήτων επιφορτίζοντας τις τοπικές κυβερνήσεις με τον έλεγχο της κοινωνικής αναταραχής που έχει προκαλέσει η κρίση της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων της χώρας, η οποία σημειωτέον διανύει ήδη την κρίσιμη περίοδο των 30 ημερών μετά την αδυναμία της να πληρώσει κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία όλες τις υποχρεώσεις της περασμένης εβδομάδας.
Και ενώ η Εvergrande παλεύει να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε ξανά ρευστό στο τραπεζικό σύστημα την Παρασκευή προσπαθώντας να στηρίξει τις αγορές οι οποίες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών κορυφώνονται.
Βλέπετε, η εταιρεία είναι συνυφασμένη με την οικονομία της Κίνας και ως εκ τούτου πολλοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι είναι εκτεθειμένοι είτε μέσω δανείων, είτε μέσω έμμεσων συμμετοχών.Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα μπορούσε η κατάρρευση μιας εταιρείας με χρέος όσο το δημόσιο χρέος πολλών κρατών, να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.
Η στήλη πιστεύει το εξής:Επειδή η απάντηση είναι δύσκολο να δώσει την ανακούφιση ενός απόλυτου όχι, γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο η κινεζική κυβέρνηση θα παρέμβει αν χρειαστεί, προκειμένου να περιορίσει τις όποιες συνέπειες.
Η ψύχραιμη αντιμετώπιση άλλωστε των παραγόντων της αγοράς ακριβώς σε αυτή την πεποίθηση εδράζεται.
Δείτε για παράδειγμα τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Η κεντρική τραπεζίτης τόνισε μεν ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων είναι «περιορισμένη», διευκρίνησε δε ότι το «παρακολουθούμε», διότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο μιας και όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες.
To μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι η Εvergrande αυτή καθ’αυτή.
Βλέπετε η κατάρρευση της δεν είναι ένα τυχαίο ούτε ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς οφείλεται στη νέα στρατηγική της Κίνας να παρεμβαίνει στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλάζοντας σχεδόν ακαριαία τους κανόνες που διέπουν τη χρηματοδότηση, αλλά και γενικότερα το επιχειρηματικό περιβάλλον διαφόρων κλάδων. Κάθε φορά δε και προκειμένου να ηρεμήσει τις αγορές, το Πεκίνο δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις, για να το αναιρέσει με νέες διατάξεις λίγες εβδομάδες αργότερα.
Θυμηθείτε την ανάλυση για το ιστορικό και το αληθινό κίνητρο των κινεζικών μεταρρυθμίσεων.
Η Evergrande είναι το πιο πρόσφατο «θύμα» αυτής της πρακτικής μετά τις εταιρείες τεχνολογίας και του κλάδου των φροντιστηρίων . Το Πεκίνο αποφάσισε να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων και να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία με ένα σαφώς «άτσαλο» τρόπο: Η κυβέρνηση αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εταιρειών ακινήτων σε πιστώσεις, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε στους εργολάβους να πουλούν κατοικίες πριν να έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή τους.
Εν ολίγοις, οι κινεζικές αρχές άλλαξαν ένα μοντέλο χρηματοδότησης που για χρόνια τροφοδοτούσε τις δραστηριότητες του τομέα των ακινήτων, ενός από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους της Κίνας, χωρίς να δώσουν ένα εύλογο μεσοδιάστημα προσαρμογής.
Η κινεζική κυβέρνηση δυστυχώς από τον περασμένο Φεβρουάριο υιοθετεί μια ερμαφρόδιτη στρατηγική που από τη μια θέλει να διατηρήσει ένα στοιχειώδες περιβάλλον ελεύθερης αγοράς για τις κινέζικες επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό συμμόρφωσης στις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, είτε αυτές είναι η μείωση της εξουσίας των τεχνολογικών κολοσσών, είτε η αντιστροφή των επιπτώσεων της πολιτικής του ενός παιδιού, είτε ο έλεγχος της κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω των ανισοτήτων και της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Το ουσιαστικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν η Evergrande προκαλέσει μια οικονομική κρίση τύπου Lehman, αλλά ποιους άλλους κανόνες θα θελήσει να αντιστρέψει η κινεζική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, ποιους κλάδους θα πλήξει και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ανάπτυξη της.
Βλέπετε, η Κίνα είναι από τους κύριους μοχλούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.Μια σημαντική της επιβράδυνση θα επηρεάσει όλες τις οικονομίες με πρώτους και καλύτερους τους εμπορικούς της εταίρους.
Ακόμα λοιπόν και αν στην περίπτωση της Evergrande γλυτώσουμε τα χειρότερα, είτε γιατί εν τέλει θα παρέμβει η κινεζική κυβέρνηση, είτε γιατί οι μεγάλοι πιστωτές της εταιρείας θα παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.
Όπως λέει πάντα η στήλη όταν το ρίσκο των αγορών ανεβαίνει κάθετα, καλό είναι να έχουμε φροντίσει για την ποιότητα των ισολογισμών που βάζουμε στο χαρτοφυλάκιο, την επαρκή γεωγραφική και κλαδική διαφοροποίηση και το επίπεδο κινδύνου που έχουμε αναλάβει να συνάδει με το επενδυτικό μας προφίλ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.