Κοντεύουν τρεις μήνες από τότε που το Liberal Markets ασχολήθηκε με το, άγνωστο τότε στον περισσότερο κόσμο, πρόβλημα της έλλειψης μικροεπεξεργαστών. Το πρόβλημα, που παρουσιάστηκε κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, δημιουργήθηκε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για μικροεπεξεργαστές.
Η ζήτηση εκτοξεύθηκε λόγω της προσπάθειας της κινεζικής Huawei να εξασφαλίσει μεγάλα αποθέματα περιμένοντας την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων και εξαιτίας της μεγάλης στροφής στη χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων λόγω της παραμονής του κόσμου στα σπίτια του εξαιτίας της πανδημίας.
Το λάθος των αυτοκινητοβιομηχανιών να μειώσουν τις παραγγελίες τους όταν, πέρυσι την άνοιξη, έκλεισαν προσωρινά σχεδόν όλα τα εργοστάσια τους, εξηγεί το γιατί είναι τα βασικά «θύματα» της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αφού οι μεγάλοι παραγωγοί μικροεπεξεργαστών προσανατόλισαν τα εργοστάσιά τους στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών για τηλεπικοινωνιακή χρήση.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών και των μεγάλων εργοστασίων που κατασκευάζουν τα «τσιπάκια», όπως συχνά τα αποκαλούμε, έλεγαν πως η κατάσταση επρόκειτο να εξομαλυνθεί προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν όμως πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Σχεδόν όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μεγάλη εξαίρεση της Toyota, έχουν ήδη περιορίσει την παραγωγή τους, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα είναι μειωμένες κατά 61 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. για το 2021. Αν λάβουμε υπόψη μας και την προειδοποίηση του Hidetoshi Shibata, διευθύνοντος συμβούλου της Ιαπωνικής κατασκευάστριας μικροεπεξεργαστών Renesas (πάλι σε ρεπορτάζ του Bloomberg), δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν η εξομάλυνση καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.
Απ’ ότι φαίνεται, το πρόβλημα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται, δικαιώνοντας τις σχετικές ανησυχίες της ολλανδικής NXP και της γερμανικής Infineon από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters από την προηγούμενη Πέμπτη, η Qualcomm, μεγάλη αμερικανική κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών για κινητά τηλέφωνα, δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τη ζήτηση από τους πελάτες της, όπως η Samsung και άλλες μεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων.
Η κορεατική εταιρεία δεν σχολίασε την κατάσταση, όμως ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm δεν έκρυψε το γεγονός πως «αυτή τη στιγμή η ζήτηση υπερβαίνει σαφώς την προσφορά».
Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν λίγες εβδομάδες και ένας από τους αντιπροέδρους της κινεζικής Xiaomi, ο οποίος σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Weibo είχε υποστηρίξει πως «δεν υπάρχει απλά έλλειψη, υπάρχει ακραία έλλειψη».
Σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία που είναι γνώριμη στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Η ανάγκη των διαφόρων βιομηχανιών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αποθέματα μικροεπεξεργαστών τους κάνει να παραγγέλνουν πολλές φορές το ίδιο προϊόν, ανεβάζοντας τον όγκο των παραγγελιών προς τα εργοστάσια.
Αν κρίνουμε από παλαιότερα παρόμοια «επεισόδια», θα περάσουν μερικοί μήνες ακόμα μέχρι τα εργοστάσια να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης και μέχρι τότε θα συνεχιστούν και ίσως θα επεκταθούν οι διαταραχές στην παραγωγή αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων, ενώ δύσκολα θα αποφύγουμε τις αυξήσεις τιμών.
Ο κίνδυνος από την ξηρασία για τα εργοστάσια της Ταϊβάν
Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως θα μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες στο νησί της Ταϊβάν. Στα εργοστάσια της Ασιατικής χώρας, κυρίως αυτά της Taiwan Semiconductor αλλά και άλλων εταιρειών, παράγεται ένα σημαντικότατο ποσοστό των μικροεπεξεργαστών παγκοσμίως, σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πάνω από το 50%.
Όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις από την ασιατική χώρα, η μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά και με τον ιστορικό μέσο όρο, έχει μειώσει επικίνδυνα τα αποθέματα νερού του νησιού.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η σημαντική εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες εξασφαλίζει επάρκεια μέχρι το τέλος του Μαΐου. Αν επαληθευθούν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, από τον Ιούνιο και μετά θα έρθουν αρκετές βροχοπτώσεις και θα αρχίσει η πλήρωση των ταμιευτήρων υδάτων. Σε περίπτωση που αυτό δε γίνει, και παρουσιαστεί έλλειψη νερού, η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αφού το νερό είναι απόλυτα απαραίτητο λόγω των μεγάλων αναγκών για ψύξη, δεδομένου του ότι η παραγωγή μικροεπεξεργαστών απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Αγώνας δρόμου για τεχνολογική υπεροχή
Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και από το αν ο «χορός της βροχής» θα έχει αποτέλεσμα στην Ταϊβάν, η σημαντική διαταραχή στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, με όλες τις συνέπειες που αναφέραμε παραπάνω, υπενθυμίζει τη μεγάλη σπουδαιότητα του κλάδου στην εποχή μας.
Μπορεί αυτό το «επεισόδιο» να οφείλεται σε ένα βαθμό στο «απρόοπτο» της πανδημίας, αλλά η ολοένα αυξανόμενη σημασία των μικροεπεξεργαστών για την παγκόσμια οικονομία και το γεγονός πως όλα τα αμυντικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς τη χρήση μικροεπεξεργαστών, μας εγγυώνται πως θα παραμείνουν στο προσκήνιο των εξελίξεων για πολλά χρόνια ακόμα.
Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της κινεζικής Huawei, η οποία είχε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λίγο πριν την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, μας δείχνουν πως οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην τεχνολογική πρωτοκαθεδρία.
Η Κίνα αντιδρά προσπαθώντας να δημιουργήσει δικές της βιομηχανίες παραγωγής μικροεπεξεργαστών, κατά τα πρότυπα της Taiwan Semiconductor, σχεδιάζοντας επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. ετησίως για τα επόμενα χρόνια.
Η ίδια η Taiwan Semiconductor θα επενδύσει μέσα στο 2021 περίπου 28 δισ. δολάρια Η.Π.Α. για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη συνεχή αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους να ενισχύσει τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και να στηρίξει τη δημιουργία νέων, τη στιγμή που η Γερμανία επιδοτεί εταιρείες σαν την Bosch για να φτιάξουν τις δικές τους εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σαξωνίας.
Στις Η.Π.Α. ο πρόεδρος Biden έχει διατάξει το υπουργείο εμπορίου να υποβάλλει – εντός 100 ημερών – τις προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία της αμερικανικής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών, ενώ η Intel, η μοναδική εταιρεία εκτός Ταϊβάν και Νοτίου Κορέας με σημαντική παραγωγική δυναμικότητα, σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην τεχνολογία παραγωγής microchips.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις δικές τους βιομηχανίες και αν οι Η.Π.Α. (δηλαδή κυρίως η Intel) θα καταφέρουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ασιατικά εργοστάσια. Είναι προφανές όμως πως καμία από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής δεν έχει περιθώρια να μείνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.