Eυρείες ήταν χθες οι απώλειες για τον μαύρο χρυσό, με πτώση έως και 6% κάτω από την στήριξη των 73,33 δολαρίων/βαρέλι, έως και τα 70,80 δολάρια/βαρέλι. (σ.σ: αναφερόμαστε πάντα στον διεθνή δείκτη αναφοράς το brent, με το αμερικανικό αργό να παρουσιάζει πανομοιότυπη εικόνα).
Στους τίτλους των ειδήσεων πρωταγωνίστησε ως λόγος της πτώσης το γεγονός ότι οι ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις δεν υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το Ισραήλ το Σάββατο επιτέθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε τρεις επαρχίες, απαντώντας στην Τεχεράνη που εξαπέλυσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Πιθανότατα κάτω από τις αμερικανικές πιέσεις απέφυγε τη στόχευση των εγκαταστάσεων αργού πετρελαίου και των πυρηνικών εγκαταστάσεων, κάτι που από τη μια ανακούφισε σαφώς τις αγορές, αλλά από την άλλη τις έστρεψε στην θεμελιώδη εικόνα η οποία εδώ και καιρό δεν είναι ρόδινη για το πετρέλαιο.
Ο λόγος που η εικόνα αυτή χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο δεν είναι άλλος από την Κίνα.
Βλέπετε, το χθεσινό sell off στο πετρέλαιο πυροδοτήθηκε στην πραγματικότητα από την ανακοίνωση των στοιχείων του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας, όσον αφορά τα βιομηχανικά κέρδη του ασιατικού γίγαντα τον Σεπτέμβριο, τα οποία μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την πανδημία, καθώς η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από αργή ανάπτυξη, πτώση της εγχώριας ζήτησης και από τη συνεχιζόμενη κρίση των ακινήτων.
Τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν κατά 27,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση από τον Μάρτιο του 2020*, όταν είχαν μειωθεί κατά 34,9%. Υπόψιν ότι ήδη είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 17,8% τον Αύγουστο. (*σ.σ:Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η βάση δεδομένων απέκλεισε στοιχεία για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, το έτος κατά το οποίο η Σαγκάη και άλλα μέρη της Κίνας βρίσκονταν υπό αυστηρά μέτρα για τη Covid-19 που περιόρισαν την επιχειρηματική δραστηριότητα).
Σε επίπεδο 9μηνου, τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ο στατιστικολόγος της NBS, Yu Weining, δήλωσε ότι η ανεπαρκής ζήτηση και η απότομη πτώση των τιμών παραγωγού επιβάρυνε την κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με τους τομείς των υλικών και των αυτοκινήτων να έχουν την πιο βεβαρημένη εικόνα.
Πράγματι, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 2,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σε μια πολύ πιο απότομη πτώση από εκείνη του 1,8% τον προηγούμενο μήνα.
Η αδυναμία των βιομηχανικών κερδών υποδηλώνει τη μεγαλύτερη ανάγκη για πιο δυναμικές πολιτικές απαντήσεις από την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ασθενής εγχώρια ζήτηση και οι έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις.
Αν και οι κινεζικές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη δράση.
Εκτίμηση την οποία μάλλον συμμερίζεται το Πεκίνο, καθώς το κοινοβούλιο του έθνους προγραμμάτισε συνεδρίαση για τις αρχές του επόμενου μήνα, μετά την οποία το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την πολυαναμενόμενη δημοσιονομική τόνωση.
Οι λεπτομέρειες αυτές δεν είναι σημαντικές μόνο για την κινεζική οικονομία αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ένα σημαντικό ποσοστό του κύκλου εργασιών τους εξαρτάται από τη ζήτηση του ασιατικού γίγαντα.(σ.σ: θυμηθείτε γιατί η ανάπτυξη στην Κίνα αφορά και την Ευρώπη).
Η ASML, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η VW, οι εταιρείες πολυτελών ειδών όπως η LVMH και Hermes είναι μερικά μόνο παραδείγματα επιχειρήσεων που υποφέρουν από την κινεζική επιβράδυνση, με τελευταίο παράδειγμα τον ολλανδικό κολοσσό ιατρικών συσκευών Philips, οι μετοχές του οποίου χθες σημείωσαν απώλειες έως και 17% μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για μείωση των προοπτικών πωλήσεων και ανάγκης επαναπροσδιορισμού του business plan λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα.
Τα μάτια στραμμένα στην Πέμπτη
Υπενθυμίζουμε ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,6% το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 2023. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,8% ετησίως, ελαφρώς πιο αργά από τον ρυθμό 5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο και είναι ο στόχος του Πεκίνου για το σύνολο του 2024.
Γίνεται κατανοητό ότι η αγορά θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη, όσον αφορά τον επίσημο δείκτη προμηθειών για τον Οκτώβριο, έναν δείκτη που αποτελεί σηματωρό για τη συνολική οικονομική υγεία. Ειδικά για την αγορά του πετρελαίου αυτά τα στοιχεία θα είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξη των τιμών.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 50,1, μετά από πέντε μήνες συρρίκνωσης. (σ.σ: Υπενθυμίζουμε ότι ο PMI ήταν 49,8 τον Σεπτέμβριο, 49,1 τον Αύγουστο, 49,4 τον Ιούλιο και 49,5 τον Ιούνιο).
Μια ένδειξη πάνω από 50 που υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας, θα βοηθήσει ίσως το brent να κρατήσει τη στήριξη του μηνιαίου διαγράμματος, στα 70,97 δολάρια/βαρέλι. Διαφορετικά θα πρέπει να ετοιμαστούμε για τιμές πέριξ των 65 δολαρίων/βαρέλι, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα εκτραχυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.