Οι 493 μετοχές που θα κρίνουν το παιχνίδι στη Wall Street
Shutterstock
Shutterstock

Οι 493 μετοχές που θα κρίνουν το παιχνίδι στη Wall Street

Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί αναλυτές που εκτιμούν ότι έφτασε η στιγμή των αμφιβολιών για τη συνέχιση του διαστημικού ανοδικού ταξιδιού των τιμών των «Υπέροχων Επτά» μετοχών. Το «στραβοπάτημα» των εταιρικών αποτελεσμάτων της Tesla και της Alphabet/Google, σήμανε γενικευμένο συναγερμό και για τις μετοχές της Microsoft, της Apple, της Amazon, της Meta/Facebook και της Nvidia.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερο παρά ποτέ αμφισβητήθηκαν ανοικτά οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών κολοσσών, οι προσδοκίες των εσόδων των εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης  και το αέναο πάρτι των υπεραξιών. Το έναυσμα γι’ αυτήν την ευθεία αμφισβήτηση του εδραιωμένου “status quo” της Wall Street αποτέλεσε, η υποχώρηση του S&P 500 κατά -3,7%, του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq 100 κατά -7% και του δείκτη των παραδοσιακών μετοχών Dow Jones που υποχώρησε κατά -2,2%, από τα καταγραφέντα υψηλά τους. Την ίδια στιγμή ο πιο αντιπροσωπευτικός της πραγματικής αμερικανικής οικονομίας ο Russell 2000, έχει υποχωρήσει κατά -0,07%. 

Τι δείχνουν αυτές οι ποσοστιαίες μεταβολές; Ότι ο δείκτης τεχνολογίας ήταν αυτός που δέχθηκε και τη μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά των πωλητών. Οι ανακοινώσεις των εταιρειών κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η αποτυχία της εξαγοράς της Wiz από την Google, κατάρρευση των υπολογιστών σε όλον τον κόσμο από μια προβληματική αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike πάνω στην πλατφόρμα της Microsoft και οι δημοσιευθείσες εκτιμήσεις της Goldman Sachs και της Jefferies σχετικά με τις υπερβολικές προσδοκίες για τις εμπορικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, πίεσαν σε σημαντικό βαθμό τις μετοχές της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι γνωστή η βαρύτητα των τεχνολογικών εταιρειών στη διαμόρφωση των δεικτών της Wall Street. Για να την αντιληφθούμε για μια ακόμα φορά καλύτερα, αρκεί να σκεφτούμε ότι το ράλι της Tεχνητής Nοημοσύνης, έχει αυξήσει την αξία του S&P 500 κατά $8 τρισ. Παράλληλα οι πολλαπλασιαστές κερδών των τεχνολογικών εταιρειών, τα γνωστά Ρ/Ε, είναι πάνω από το 30, με τον μέσο όρο των μετοχών του S&P 500 να βρίσκεται στο 21. 

Σήμερα η μετοχή της Nvidia βρίσκεται στο -19,3% από τα υψηλά της 

η μετοχή της Tesla βρίσκεται στο -21,2% από τα υψηλά της 

η μετοχή της Alphabet / Google βρίσκεται στο -13% από τα υψηλά της 

η μετοχή της Microsoft βρίσκεται στο -9,2% από τα υψηλά της 

η μετοχή της Apple βρίσκεται στο -8,4% από τα υψηλά της

η μετοχή της Amazon βρίσκεται στο -9,4% από τα υψηλά της 

και η μετοχή της Meta/Facebook βρίσκεται στο -14,4% από τα υψηλά της.

Το ερώτημα που κυριαρχεί ανάμεσα στην επενδυτική κοινότητα είναι το ποιες μετοχές θα «αναλάβουν δράση» τώρα που οι «Υπέροχες Επτά», ή όπως τις ονομάζουν στη Wall Street οι «Magnificient Seven», δείχνουν να έχουν απωλέσει τη δυναμική τους, δηλαδή το περίφημο αναγκαίο momentum. Οι «7» σύμφωνα με το Reuters, όχι μόνο έχουν χάσει τη δυναμική τους, αλλά βλέπουν τα έσοδα τους να βαδίζουν μέσα σε ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο.

Είναι προφανές ότι οι επενδυτές δεν θα μείνουν αδρανείς απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αφ’ ενός θα παραμείνουν σε τεχνολογικές μετοχές που δεν πλήττονται και αφ’ ετέρου θα επιλέξουν μετοχές από τις υπόλοιπες 493 που συγκροτούν τον δείκτη S&P 500.

H προσοχή των επενδυτών θα στραφεί περισσότερο στις ποιοτικές «κυκλικές» εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες κινούνται στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον και αναμένεται να επωφεληθούν τόσο από τις μειώσεις των επιτοκίων και το χαμηλότερο κόστος χρήματος, όσο και από το ασθενέστερο δολάριο. Στο δε εσωτερικό των ΗΠΑ, θα στραφούν σε κλάδους όπως είναι ο τραπεζικός, όπου τα έσοδα της Goldman Sachs και τη Morgan Stanley από την επενδυτική στρατηγική ήταν θεαματικά, όπως είναι ο ενεργειακός κλάδος και ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιρειών που θα επιστρέψει στο προσκήνιο με την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπως είναι ο ευρύς βιομηχανικός παραγωγικός κλάδος που θα ενισχυθεί από την επιβολή νέων δασμών, ο κλάδος του real estate που επανακάμπτει, ο κλάδος της αεροδιαστημικής και άμυνας για τον οποίο οι δαπάνες θα καταγράψουν νέα επίπεδα ρεκόρ και ο κλάδος των υποδομών που αναμένεται να απορροφήσει σημαντικούς ομοσπονδιακούς πόρους. 

Όσον αφορά τις μικρότερες εταιρείες της Wall Street, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το 60% των μικρών εισηγμένων εταιρειών του δείκτη Russell 2000, δεν είναι καν κερδοφόρες. Σε σημείο που η κατάσταση τους δεν θα ανατραπεί, ακόμα και με τη βοήθεια της μείωσης των επιτοκίων. Διότι δεν είναι το κόστος χρήματος που τις καθιστά ζημιογόνες, αλλά το ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης τους και οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ. Οπότε το ρίσκο του «πονταρίσματος» για ένα πιθανό «turnaround story» κάποιων μικρών εταιρειών, ίσως είναι υψηλότερο των αναμενόμενων προσδοκιών.

Θα μπορέσουν οι 493 μετοχές του S&P 500 να πάρουν πάνω τους, το βάρος της συνέχισης της ανοδικής τάσης της Wall Street, σε αυτή τη στιγμή της αδυναμίας του τεχνολογικού κλάδου και του οικοσυστήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε μετοχές όπως είναι η 3M, η οποία έκλεισε την εβδομάδα που μας πέρασε, με ένα εντυπωσιακό +24,69%.