Οι δασμοί «ματώνουν» τις αγορές: Η βουτιά στη Wall και οι κλάδοι που πλήττονται

Οι δασμοί «ματώνουν» τις αγορές: Η βουτιά στη Wall και οι κλάδοι που πλήττονται

Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως τη Wall Street έφεραν οι δασμοί Τραμπ. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν κλάδοι όπως οι τράπεζες, οι βιομηχανίες υποδημάτων, οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, πολλές τεχνολογικές εταιρείες και όλες οι επιχειρήσεις με μεγάλη παραγωγική βάση στην Άπω Ανατολή. 

Είναι φανερό πως οι χρηματιστηριακές αγορές, και ειδικότερα η αμερικανική, δεν περίμεναν να ακούσουν τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για τους εισαγωγικούς δασμούς που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ. Η πτώση του δείκτη S&P 500 κατά 4,84%  του Nasdaq κατά 5,97% και του Dow Jones Industrial κατά 3,98% δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η αρνητική έκπληξη για τις αμερικανικές αγορές φάνηκε και από τη σημαντική υποχώρηση του δολαρίου απέναντι στα περισσότερα διεθνή νομίσματα, όπως και από τη βύθιση του αργού πετρελαίου κατά περίπου 7%.

Πιστοποιείται επίσης και από το γεγονός πως η πτώση των αμερικανικών αγορών ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια. Από τη συμπεριφορά των διαφόρων μετοχών και κλάδων στη Wall Street μπορούμε άφοβα να συμπεράνουμε πως οι επενδυτές αφενός τιμώρησαν τις μετοχές των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από τους υψηλούς δασμούς και αφετέρου φοβούνται πλέον πως οι συνέπειες των υψηλών δασμών στην αμερικανική οικονομία θα είναι άμεσες και πολύ σοβαρές.

Στο τελευταίο αυτό συμπέρασμα καταλήγει κανείς βλέποντας την πολύ μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών, με τη JPMorgan Chase (JPM NYSE), δηλαδή την κατά τεκμήριο ισχυρότερη αμερικανική τράπεζα, να σημειώνει απώλειες 6,97%, την Bank of America (BAC NYSE) να πέφτει κατά 11,06%, τη Citigroup (C NYSE) να υποχωρεί κατά 12,14% και την Wells Fargo (WFC NYSE) να χάνει 9,12%.

Βαρύτατες ήταν και οι απώλειες της Morgan Stanley (MS NYSE) και της Goldman Sachs (GS NYSE), οι οποίες έχασαν 9,51% και 9,21% δείχνοντας πως οι επενδυτές φοβούνται πως η αναταραχή λόγω των δασμών θα κάνει κακό και στο χρηματιστήριο και ίσως να παγώσει και τις επενδυτικές συμφωνίες, καθώς οι δύο αυτές τράπεζες έχουν πολύ έντονη δραστηριότητα στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. 

Ένας κλάδος που χτυπήθηκε πολύ δυνατά ήταν αυτός των βιομηχανιών αθλητικών υποδημάτων και ρούχων, καθώς ένα πολύ σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής είναι συγκεντρωμένο σε εργοστάσια στο Βιετνάμ, στο οποίο η αμερικανική ηγεσία επέβαλε δασμούς 46%, όπως και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Η μετοχή της αμερικανικής Nike (NKE NYSE) έπεσε κατά 14,46% αφού στο Βιετνάμ παράγεται το 50% περίπου των υποδημάτων της (σύμφωνα με στοιχεία του Barron’s) και το 28% των ρούχων που πουλάει. Στην περίπτωση της Deckers Outdoors (DECK NYSE), η οποία παράγει τις μπότες με τη φίρμα UGG, η πτώση ήταν 14,48% ενώ για τις μετοχές της On Holding (ONON NYSE), της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών που είναι συνδεδεμένη και με τον Ρότζερ Φέντερερ, οι απώλειες έφθασαν το 16,21%.

Στην περίπτωση της On Holding, τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς έχει την έδρα της στην Ελβετία, η οποία τιμωρήθηκε με δασμούς 31%. Νωρίτερα στην Ευρώπη, η μετοχή της Adidas (ADS XETRA) έπεσε κατά 11,72% και της Puma (PUMA XETRA) κατά 11,16%, πράγμα λογικό αφού και οι δύο παράγουν στο Βιετνάμ και την Ασία και πωλούν πολλά παπούτσια και ρούχα στις ΗΠΑ. 

Με την Άπω Ανατολή, περισσότερο όμως με την Κίνα, έχει σχέση η σημαντική πτώση στις μετοχές μεγάλων εταιρειών λιανικής πώλησης, με φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτό είναι λογικό, καθώς πολύ μεγάλο μέρος των προϊόντων που πουλάνε κατασκευάζεται στην Κίνα και οι δασμοί θα τα κάνουν πολύ πιο ακριβά, μειώνοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους.

Η Target (TGT NYSE) έχασε 10,90%, η Macy’s (M NYSE) 13,50 %, ενώ η Dollar Tree (DLTR NASDAQ) που ειδικεύεται στις πωλήσεις πολύ φθηνών προϊόντων απώλεσε 13,34%. Ακόμα και η μετοχή της γιγάντιας Amazon (AMZN NASDAQ) πιέστηκε σημαντικά και έχασε 8,98%, καθώς είναι βέβαιο πως από την αύξηση στις τιμές των προϊόντων θα πληγεί και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βέβαια, η Amazon έχει και πολλές άλλες δραστηριότητες οπότε δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι πως η μεγάλη πτώση της μετοχής της οφείλεται μόνο στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το εμπόριο. 

Μία άλλη μετοχή της ομάδας των Magnificent 7, αυτή της Apple (AAPL NASDAQ), αντέδρασε πολύ αρνητικά στα νέα για τους δασμούς, σημειώνοντας πτώση 9,29%. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεφώνων iPhone από τα οποία έρχονται τα περισσότερα κέρδη της επιχείρησης.

Μία άλλη τεχνολογική επιχείρηση, η HP Inc (HPQ NYSE) είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 14,74% αφού οι εκτυπωτές και τα άλλα προϊόντα που κατασκευάζει παράγονται κατά κύριο λόγο σε χώρες της Ασίας. Για παρόμοιους λόγους, πολύ ισχυρές ήταν οι απώλειες και των δύο βασικών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν σκληρούς δίσκους και άλλα μέσα για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων.

Η μετοχή της Seagate (STX NASDAQ) έχασε 16,36% ενώ αυτή της Western Digital (WDC NASDAQ) έχασε 18,26%. Μεγάλη ήταν και η πτώση της Dell (DELL NASDAQ), η οποία κατασκευάζει συστήματα υπολογιστών server και έχασε χθες 19%. 

Η πτώση βέβαια δεν περιορίστηκε σε μερικούς κλάδους. Ακόμα και οι εταιρείες του κλάδου των μικροεπεξεργαστών, παρά το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκαν δασμοί για τα εισαγόμενα microchips, είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν σημαντικά, εκτός από αυτή της Intel (INTC NASDAQ), η οποία ξαφνικά ανέβηκε προς το τέλος της συνεδρίασης μετά τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με συμφωνία της με την ταϊβανέζικη TSMC (TSM NYSE) για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης. Όλες οι μεγάλες του κλάδου σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 6%.

Αυτό δείχνει το μέγεθος της αναστάτωσης που επικρατεί στη Wall Street. Κανείς δεν πιστεύει πλέον πως θα μείνει κάποιος κλάδος αλώβητος από την εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ και έτσι οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις σχετικά με τους μικροεπεξεργαστές, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τον χαλκό, την ξυλεία και άλλους κλάδους. 

Το μέγεθος της αναστάτωσης φάνηκε και από την πολύ μεγάλη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, κοντά στο 7%, όπως αναφέραμε στην αρχή. Οι μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων είναι λογικά αποτέλεσμα της ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, με πολλούς οικονομολόγους, αναλυτές και προφανώς και επενδυτές να είναι βέβαιοι πως οι υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί θα προκαλέσουν σύντομα ισχυρό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και τελικά στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Τόσο σημαντικές κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων δεν γίνονται συχνά, και το μέγεθος της χθεσινής μαρτυρά τον βαθμό της αναταραχής που έχει προκληθεί. Σοβαρές ήταν οι αναταράξεις στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων. Ενώ κανείς θα περίμενε να ανεβεί ο χρυσός, δικαιώνοντας τη φήμη του ως ασφαλούς καταφυγίου, αυτός έχασε περίπου 1%, ενώ το ασήμι πάνω από 6%.

Βέβαια, η πτώση του χρυσού μπορεί να οφείλεται σε «καραμπόλες» από την πτώση στην τιμή άλλων περιουσιακών στοιχείων και αυτή του ασημιού να έχει σχέση με την ευρύτατη χρήση του στη βιομηχανία και τις εκτιμήσεις για ύφεση στην οικονομία. 

Το τι ακριβώς συνέβη χθες με τα πολύτιμα μέταλλα θα το καταλάβουμε τις επόμενες μέρες. Αυτό που έχουμε ήδη καταλάβει όλοι, είναι πως ο αιφνιδιασμός των χρηματιστηριακών αγορών από τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεγάλος και οι αναταράξεις που προκάλεσαν δεν θα κοπάσουν γρήγορα. Το που θα καταλήξουν τελικά τα πράγματα θα αποφύγουμε να το προβλέψουμε, ειδικά καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε μπροστά σε νέους αιφνιδιασμούς.