Οι ισχυροί παίκτες συνεχίζουν το ξεφόρτωμα των ομολόγων και βλέπουν συνέχεια στο sell off

Οι ισχυροί παίκτες συνεχίζουν το ξεφόρτωμα των ομολόγων και βλέπουν συνέχεια στο sell off

Μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο των επενδύσεων μειώνουν την έκθεση τους στα κρατικά ομόλογα πιστεύοντας ότι το ξεπούλημα μόλις άρχισε. Εκτιμούν ότι χωρίς μια ταχεία άνοδο των αποδόσεων οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν αδρανείς και δεν θα παρέμβουν.

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν τη χειρότερη αρχή φέτος από το 2013. Αιτία ήταν το ξεφόρτωμα από επενδυτές που φοβούνται ότι η δημοσιονομική ένεση των $1,9 τρις θα ενδυναμώσει την οικονομική ανάκαμψη και θα φέρει πληθωρισμό παγκοσμίως.

Η ταχύτητα της κίνησης τρόμαξε πολλούς διαχειριστές, ακόμη και αυτούς που είχαν αρχίσει να προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκια τους για το ενδεχόμενο υψηλότερων αποδόσεων. Η απόδοση στο 10ετες ομόλογο των ΗΠΑ ανέβηκε 64 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος στο 1,5%, παρασύροντας το κόστος δανεισμού ανοδικά.

Πολλοί από τους μεγάλους παίκτες θεωρούν το 2% ως το όριο, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ταχύτητα της ανοδικής κίνησης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται πιο επιρρεπής στο να παρέμβει αν η άνοδος των αποδόσεων ξεφύγει. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας το έχει κάνει ήδη.

Ο επικεφαλής της Fed δεν δείχνει ανήσυχος, πιθανότατα γιατί βλέπει την άνοδο των αποδόσεων σαν σημάδι οικονομικής ανάκαμψης. Έχει δεσμευθεί να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά και μπορεί να θεωρεί ότι μια ανοδική πορεία του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή.

«Αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά σιγά-σιγά εν μέσω δυνατών ρυθμών ανάπτυξης οι κεντρικές τράπεζες δεν θα ανησυχήσουν», εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων στη JP Morgan Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια $2.3 τρις. Βλέπει την απόδοση του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ στο 2% προς το τέλος του χρόνου και πιστεύει ότι η Fed δεν θα αντισταθεί σε μία άνοδο 30 έως 50 μονάδων βάσης, εκτός εάν η ανοδική κίνηση γίνει άτακτη η υπάρξει κραχ στο χρηματιστήριο.

'Αλλοι μεγάλοι επενδυτές όπως η BlackRock, μειώνουν την έκθεση τους στα αμερικανικά ομόλογα. Η Amundi Asset Management με 200 δις ευρώ υπό διαχείριση σε κρατικά ομόλογα, ποντάρει ενάντια στα Treasuries. Θεωρεί ότι η άνοδος των αποδόσεων δεν ήταν ακραία αλλά πολύ γρήγορη. Η Fed δε θα ανησυχήσει εκτός αν η απόδοση ξεπεράσει γρήγορα το 1,75%.

Η διαφορετική ταχύτητα των εμβολιασμών και των ρυθμών ανάκαμψης επιτρέπουν μια εξαιρετικότητα στην αγορά ομολόγων, εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Alliance Bernstein.

 Εδώ και χρόνια οι αποδόσεις ακολουθούσαν η μια την άλλη. Σήμερα όμως οι επενδυτές ποντάρουν σε άνοδο σε μερικές χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ αλλού οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλές.

Στη JP Morgan Asset Management βλέπουν την απόδοση του βρετανικού 10ετους ομολόγου να ξεπερνά το 1% και αυτή του γερμανικού να μένει πίσω σχετικά. Λίγοι είναι οι παίκτες που πιστεύουν ότι τα ομόλογα της ευρωζώνης θα υποστούν παρόμοιας έκτασης ξεπούλημα δεδομένης της χαμηλότερης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% φέτος ενώ οι ΗΠΑ με 6,5%.

«Πιστεύουμε ότι το ξεπούλημα στην Ευρώπη θα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο γιατί η Ευρώπη θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να ανακάμψει από το χτύπημα της πανδημίας COVID», εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Franklin Templeton.

Όσο για την ΕΚΤ, προβλέπει ότι θα παραμείνει διευκολυντική. Αν όμως η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου ανέλθει στο 0% από το τωρινό επίπεδο του -0,30% γρήγορα, η ΕΚΤ θα παρέμβει.

Η άνοδος των αποδόσεων, που παραπέμπει στο ξέσπασμα του 2013, εγείρει ερωτηματικά για το αν ήλθε το τέλος του δεκαετούς bull market στις αγορές. Ίσως όχι.

Σύμφωνα με τον Marc Seidner, διαχειριστή της PIMCO, ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί τόσο όσο φοβούνται οι αγορές. Κατά συνέπεια οι μακροχρόνιες αποδόσεις θα κρατηθούν γύρω από το πρόσφατο εύρος τους.  

Στην Allianz Global Investors, οι διαχειριστές σχεδιάζουν επιστροφή στα ομόλογα αν οι αποδόσεις αυξηθούν απότομα τους επόμενους μήνες γιατί πιστεύουν ότι μια επιτάχυνση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή.

Υψηλότερες αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα και άρα χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να προσελκύσουν και πάλι επενδυτικά κεφάλαια αφού οι αποδόσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και στην Ιαπωνία είναι αρνητικές.

Ωστόσο, η άποψη ότι δεν πρόκειται για μικροεπεισόδιο αλλά ότι οι αποδόσεις θα κολλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω του πληθωρισμού, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, για πολλούς παίκτες σημαίνει ότι το bull market έφτασε στο τέλος του.