Να… καθοδηγήσει έως και να επιβάλει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στη Μ. Βρετανία φαίνεται πως έχει αναλάβει η αγορά ομολόγων, τουλάχιστον μέχρι οι Τόρις να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας και θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που έρχεται και μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δεν είναι υπερβολή αλλά η ωμή πραγματικότητα.
Το sell-off στην αγορά ομολόγων ευθύνεται για την αποπομπή του Κουάσι Κουαρτένγκ και τη στροφή 180 μοιρών της Τρας με την επιλογή του Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών και την ακύρωση των μεγαλύτερων φοροελαφρύνσεων των τελευταίων 50 ετών. Επίσης, η αγορά ομολόγων ήταν αυτή που ανάγκασε τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να αναβάλει εκ νέου τις πωλήσεις ομολόγων, το επονομαζόμενο QT που είναι το αντίθετο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμοζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι τέτοια η αναταραχή που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Μ. Βρετανίας και στις διεθνείς αγορές η Τρας σε αυτές τις 6 περίπου εβδομάδες διακυβέρνησης, που πλέον στις τάξεις των Συντηρητικών θεωρείται δεδομένη η αποπομπή της βρετανίδας πρωθυπουργού και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι η χρονική στιγμή της αντικατάστασης και ο πολιτικός που θα τη διαδεχθεί.
Τυπικά, βέβαια, δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος, πρέπει να περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της θητείας του εκάστοτε προέδρου για να μπορεί να αμφισβητηθεί, επομένως η Τρας έχει ένα παράθυρο έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν παραιτηθεί από μόνη της ή αν την αμφισβητήσουν πολλοί βουλευτές του κόμματός της. Έξι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ήδη στείλει στη Βουλή των Κοινοτήτων επιστολή δυσπιστίας κατά της Τρας.
Στο μεταξύ, οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με 36 ποσοστιαίες μονάδες και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα έβλεπαν ακόμη και πρόωρες εκλογές για να περάσει η «καυτή πατάτα» της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης στον αντίπαλο.
Χθες, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάμερ, ο «βαρετός εν αναμονή πρωθυπουργός» όπως τον αποκαλούν, ζήτησε από την Τρας να παραιτηθεί γιατί οδήγησε σε κατάρρευση τη βρετανική οικονομία και τη ρώτησε αυτό που ενδεχομένως σκέφτονται οι περισσότεροι: «Γιατί είσαι ακόμα εδώ;» Η Τρας παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη αλλά κάνει και αλλαγές προς όφελος των Βρετανών και επέμεινε ότι θα οδηγήσει τους Τόρις στις επόμενες εκλογές. Οι αγορές, ωστόσο, πολύ δύσκολα θα πιστέψουν στην Τρας πριν αυτή παραιτηθεί.
Τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας διασφαλίζουν ότι η Μ. Βρετανία θα περάσει έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες της σύγχρονης ιστορίας της. Ο πληθωρισμός επέστρεψε τον Σεπτέμβριο στο 10,1%, επίπεδο που είχε φτάσει και τον Ιούλιο και είναι το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Είχε προηγηθεί η μικρή επιβράδυνση του Αυγούστου στο 9,9%.
Στο μεταξύ, το ράλι που σημειώθηκε στα βρετανικά ομόλογα στον απόηχο της στροφής 180 μοιρών από τον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, εξασθένησε και ήδη οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν και οι αποδόσεις τους ενισχύονται. Αιτία το δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας προτίθεται να καθυστερήσει εκ νέου τις πωλήσεις ομολόγων. Το QT ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει πριν από δύο εβδομάδες.
Η νέα καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπέιλι πιστεύει ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι αγορές ομολόγων είναι προβληματικές, με υπερβολική μεταβλητότητα, και ότι είναι καλύτερα να περιμένει να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα. Η BoE έχει στην κατοχή της κρατικά ομόλογα ύψους 838 δισ. λιρών, τα περισσότερα εκ των οποίων αγόρασε την περασμένη δεκαετία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος της είναι να έχει «ξεφορτωθεί» περί τα 80 δισ. λίρες μέσα στον επόμενο χρόνο, αν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες.