Όταν τα κακά νέα είναι πολύ κακά νέα
Shutterstock
Shutterstock
Αγορές

Όταν τα κακά νέα είναι πολύ κακά νέα

Εν μέσω θέρους βρεθήκαμε να κοιταζόμαστε αμήχανα σε μια πτώση που όλοι είχαν προαναγγείλει αλλά κανείς δεν ανέμενε να ξεσπάσει τώρα. Το ποτήρι της αβεβαιότητας ξεχείλισε και οι επενδυτές αποφάσισαν ότι τα ρίσκα που έχουν μαζευτεί δεν μπορούν να τιμολογούνται με ιστορικά υψηλά στις μετοχές.

Ο συνδυασμός των νέων που έφεραν τις αγορές σε κατάσταση ξεπουλήματος είχε αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο και μια έντονη οσμή ύφεσης από τα στοιχεία της Αμερικανικής οικονομίας. Και οι δύο παράμετροι έχουν αντίκρισμα σε οικονομικές αναγνώσεις, η μείωση της ζήτησης μπαίνει για πρώτη φορά μετά από καιρό στο κάδρο και δημιουργεί μεταβλητότητα σε όλο το φάσμα των αγορών του πλανήτη. 

Στο κοντινό παρελθόν οι αρνητικές αναγνώσεις των βασικών δεικτών στη μεταποίηση, τις λιανικές πωλήσεις, την ανεργία ή τη βιομηχανική παραγωγή είχαν θετική υποδοχή από την αγορά καθώς έφερναν πιο κοντά τη μείωση των επιτοκίων και τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους. Ο πληθωρισμός μπορεί να «έσπαγε» προς τα κάτω αλλά όχι με τον επιθυμητό ρυθμό. Το ΑΕΠ από την άλλη πλευρά παρουσίαζε θετική μεταβολή επί οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ίδιο και η εταιρική κερδοφορία η οποία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Η συνθήκη αυτή ικανοποιούσε τις αγορές βλέποντας την «ομαλή προσγείωση» να είναι ένα υπαρκτό γεγονός ενώ παράλληλα προσδοκούσε ότι οι όποιες αναταράξεις θα αναχαιτιστούν από τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων αναμένοντας δύο μειώσεις έως το τέλος του 2024. Πλέον οι αγορές τιμολογούν μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, επιπλέον 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και άλλες 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο αντανακλώντας μια κάθε άλλο παρά ομαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη γεωπολιτική ένταση που πηγάζει από ένα γεωγραφικό χώρο υψηλής επιδραστικότητας ως προς στις ενεργειακές τιμές, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν χθες προεξοφλώντας περισσότερο την ύφεση και την μείωση της ζήτησης παρά τις στρεβλώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακόμα και τα κρυπτονομίσματα, ιδίως το Bitcoin, παρότι έχουν χαρακτηριστεί ως χρηματοοικονομικά προϊόντα εξαιρετικά ευαίσθητα στην αποστροφή κινδύνου και στους οικονομικούς δείκτες ακολούθησαν μια ανάλογη πορεία: Η αύξηση της αρνητικής μεταβλητότητας των τιμών στα ψηφιακά νομίσματα είναι ενδεικτική της ευρύτερης αστάθειας της αγοράς.

Η χαμηλή ορατότητα της παρούσας συγκυρίας ήταν ο βασικός λόγος του ξεπουλήματος και της Ελληνικής Αγοράς. Δεν έχουμε δει ακόμα το γεγονός εκτόνωσης, πιθανόν αυτό να συνδέεται περισσότερο με τη γεωπολιτική κατάσταση και λιγότερο με τα αμερικανικά μάκρο. Η Ελληνική Αγορά ως και τον Ιούνιο του 2024 είχε μεν εισροές από το εξωτερικό αλλά το γεγονός των κερδισμένων θέσεων στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η χαμηλή εποχική εμπορευσιμότητα του Αυγούστου την καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη στο υφιστάμενο risk-off. Ευκαιρίες θα δημιουργηθούν, η πρώτη ανοδική αντίδραση θα έρθει από τη… φθήνια και θα έχει ως προαπαιτούμενο μια πιο ήρεμη εικόνα διακυμάνσεων στο εξωτερικό. Αν μη τι άλλο η ηρεμία αυτή περνάει πλέον πρώτα μέσα από πραγματικά καλά νέα.