Τον τελευταίο καιρό όταν μελετάει κανείς τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις αισθάνεται μια γροθιά στο στομάχι. Καθώς έχουμε μπει στο μάτι του κυκλώνα, ήτοι τα μακροοικονομικά στοιχεία για τον μήνα Απρίλιο, τον μήνα κορύφωσης της πανδημίας, η εικόνα αποκτάει βιβλικές διαστάσεις.
Ξεκινώντας από τον «οίκο» μας, η IHS Markit ανακοίνωσε χτες την ιστορική πτώση της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο.
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγού υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 13,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών κατρακύλησε στις 12,0 μονάδες από 26,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάει αισθητά καλύτερα στο άμεσο μέλλον.
Τι μας είπε εν ολίγοις η Κομισιόν;
- Όλες οι οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν αυτό το έτος, ενώ το 2021 θα αναπτυχθούν κατά 6,3% , ήτοι κατά 3% χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2021.
- Επτά οικονομίες της Ευρωζώνης θα δουν το χρέος τους ως προς το ΑΕΠ πάνω από το 100%, με την Ελλάδα να φτάνει το 200% και το ιταλικό χρέος να εκτινάσσεται στο 159% από το 135%. Το χρέος της Ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 102,7% το 2020, και να υποχωρήσει στο 98,8% το 2021. Βλέπετε, πολλά από τα μέτρα πολιτικής της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας – όπως οι αυτόματοι σταθεροποιητές ήτοι οι πληρωμές για παροχές κοινωνικής ασφάλισης και λοιπά δημοσιονομικά μέτρα- οδηγούν σε αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους. Ως εκ τούτου, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί από μόλις 0,6 % του ΑΕΠ το 2019 σε περίπου 8½% το 2020, πριν μειωθεί σε περίπου 3½% το 2021.
- Πλάνο ανάκαμψης δεν έχει δοθεί, καθώς σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο νότος που πιέζει για έκδοση κοινών ομολόγων και μεγάλης κλίμακας μεταβιβάσεις από τις πλούσιες οικονομίες του βορρά και σε άλλο μήκος κύματος κινούνται η Γερμανία, η Ολλανδία και οι λοιπές οικονομίες του πυρήνα. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν δηλώνει ανοιχτά ότι αν η κοινή δημοσιονομική απάντηση στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία καθυστερήσει, θα μπορούσε να προκληθεί μόνιμη ζημιά.
- Παρά τα μέτρα πολιτικής όπως τα συστήματα μερικής απασχόλησης και οι επιδοτήσεις μισθών ,το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί από 7,5 % το 2019 σε 9½ % το 2020, προτού μειωθεί εκ νέου σε 8½ % το 2021. Η Κομισιόν «φωτογράφισε» κράτη όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία αναφέροντας ότι όσα κράτη μέλη εξαρτώνται από τον τουρισμό και έχουν υψηλό ποσοστό εργαζομένων με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, θα αντιμετωπίσουν βαθύτερο πρόβλημα στο μέτωπο της ανεργίας.
- Ο στόχος του πληθωρισμού για τιμές κοντά στο 2% μάλλον θα πρέπει να εγκαταλειφθεί επ' αόριστον. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται στο 0,2 %το 2020 και στο 1,1 % το 2021.
Οι ευρωπαϊκές αγορές λοιπόν δικαίως αποχαιρέτισαν για άλλη μια φορά το ανοδικό τους κανάλι –τουλάχιστον προς το παρόν- αν και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν πρόλαβαν να χαρούν ιδιαίτερα την είσοδο τους σε αυτό.
Ιδιαίτερη προσοχή από τεχνικής πλευράς πρέπει να δοθεί αν ο γερμανικός δείκτης Dax χάσει τις 10.303 μονάδες με το αντίστοιχο επίπεδο για τον γαλλικό Cac να είναι πέριξ των 4320 μονάδων.
Όσον αφορά το ευρώ,το ζεύγος eur/usd χτες έδωσε τιμές κάτω του 1,0810, ανοίγοντας τον δρόμο για το 1,0727 σε περίπτωση απανωτών διατρήσεων.
(σ.σ:Βέβαια με το χρήμα που εκτυπώνεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε απεριόριστη ποσότητα, είναι μεγάλη η συζήτηση περί της πραγματικής αξίας των δύο νομισμάτων, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).
Kαι μιας και αναφερθήκαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να σημειώσουμε ότι ο Τομ Φρίντεν, διευθυντής των Κέντρων Καταπολέμησης και Πρόληψης των Ασθενειών κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο πόλεμος εναντίον της Covid-19 θα είναι μακρύς και δύσκολος.... «και όσο δύσκολο κι αν ήταν όλο αυτό έως τώρα, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή».
Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής σε μέτρα απαγόρευσης αν οι χώρες που αίρουν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας δεν διαχειριστούν την μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά ,ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «Η πανδημία της Covid-19 θα υποχωρήσει τελικώς , αλλά δεν μπορεί να υπάρξει η επιστροφή σε κανονικότητα».
Αυτή την άποψη βέβαια κάθε άλλο παρά τη συμμερίζονται οι αμερικανικοί δείκτες, τουλάχιστον προς το παρόν, με τον S&P να φιγουράρει πάνω από τις 2800 μονάδες. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι ακριβώς προεξοφλούν.....
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες