Πώς θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια αν ο πληθωρισμός αλλάξει κατεύθυνση και σταματήσει να υποχωρεί με τον ρυθμό των προηγούμενων μηνών; Η εντυπωσιακή άνοδος των μετοχών μέσα στο 2023 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προσδοκία ότι το τσουνάμι της ακρίβειας θα εξασθενήσει ταχύτερα και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν πλέον λόγο να αυξάνουν τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό και συντονισμένο τρόπο των τελευταίων δεκαετιών. Ο τεχνολογικός Nasdaq έφτασε να ενισχύεται κατά 15,7% φέτος, πριν υποχωρήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, όμως και πάλι σημειώνει κέρδη 12% το 2023.
Τι θα γίνει, λοιπόν, αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος; Σήμερα, η αμερικανική υπηρεσία Bureau of Labor Statistics, θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Ιανουαρίου. Τα στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την εξασθένηση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, για έβδομο διαδοχικό μήνα. Από το 9,1% του Ιουνίου, ο πληθωρισμός φαίνεται να υποχωρεί προς το 6,2% τον Ιανουάριο, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι θα κλείσει σύντομα ο κύκλος των αυξήσεων από την Fed και δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό, την πολύ ενθαρρυντική εκκίνηση των χρηματιστηρίων το 2023.
Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές προετοιμάζονται για μία έκπληξη που θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσδοκίες και την τάση των επόμενων εβδομάδων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στο 6,2% και ταυτόχρονα για άνοδο του μηνιαίου πληθωρισμού στο 0,5% μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,7%, σε ετήσια βάση, και στο 0,4% σε μηνιαία βάση.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο πληθωρισμός εξασθενεί εξαιτίας της υψηλής βάσης σύγκρισης των πρώτων μηνών του 2022, όχι μόνο οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται από μήνα σε μήνα αλλά πλέον αυξάνονται και πιο δυναμικά. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αλλάξει την τάση στα χρηματιστήρια και να δούμε σημαντική επιδείνωση του κλίματος μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους νέα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία.
Για του λόγου το αληθές, να θυμίσουμε πως όταν στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου και απογοήτευσαν τους επενδυτές, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 5,2% την ίδια ημέρα και ο S&P 500 υποχώρησε 4,3%, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του έτους. Στον αντίποδα, όταν στις 10 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τον Οκτώβριο και ήταν καλύτερα των προσδοκιών, ο Nasdaq εκτινάχθηκε κατά 7,3% σε μία συνεδρίαση και ο S&P 500 κατά 5,5%. Ήταν οι δύο καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις του 2022 για τους δύο δείκτες.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο πληθωρισμός θα καθορίσει για μία ακόμη φορά την τάση. Ο πληθωρισμός θα «αποφασίσει» και για το πότε θα δούμε το επόμενο μεγάλο ράλι ή πότε θα τελειώσει η bear market. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι αγορές ζουν στο δικό τους φανταστικό κόσμο, τονίζοντας ότι η τεκμαρτή μεταβλητότητα για τη σημερινή ανακοίνωση, που δείχνει πόσο θα επηρεάσει τις μετοχές, διαμορφώνεται μόλις στο 23,6%, όταν βρισκόταν στο 40,7% πριν την ανακοίνωση του Δεκεμβρίου. Επομένως, η αγορά δεν δίνει μεγάλη σημασία στη μέτρηση του πληθωρισμού, ίσως γιατί είναι επηρεασμένη από την πολύ καλή πορεία των μετοχών μέχρι σήμερα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο μέτωπο της οικονομίας και του πληθωρισμού έχουν αυξήσει το ποσοστό των αναλυτών που αναμένουν πλέον «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας των ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς να αυξάνεται πολύ η ανεργία. Στο θετικό κλίμα έχει παίξει ρόλο και η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ, περί «αποπληθωριστικής διαδικασίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό απογοητεύσουν, όλα μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Θα είναι μία ακόμη ανατροπή, μετά τις πολλές που βίωσαν οι αγορές τον τελευταίο χρόνο.