Η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καχεκτική. Η ανάπτυξη τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία, φλερτάρει με την ύφεση. Τα δημοσιονομικά κενά της Γαλλίας, μαζί με το κρυφό χρέος της Γερμανίας, που έγινε πλέον φανερό, προβληματίζουν. Με την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών να τίθεται σε καθεστώς πλήρους αμφισβήτησης.
Τα περιβόητα έργα της πράσινης μετάβασης, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν τον τόνο που απαιτείται. Παράλληλα, τα μεγαλεπήβολα σχέδια στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, μένει να αποδειχθεί εάν θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, για να κλείσει επαρκώς το χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οπότε όσο και να μας ξενίζει, όσο και να μη φαίνεται ότι είναι πολιτικά ορθό και συνειδησιακά θεμιτό, ο τομέας την ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ίσως και να αποτελεί σε αυτήν τη χρονική στιγμή και περίσταση, τη λύση στην προσπάθεια αποφυγής της ύφεσης.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο πρόεδρος Τραμπ έχει καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στα αντίστοιχα αμερικανικά επίπεδα. Και με δεδομένο ότι οι αμυντικές δαπάνες στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 3,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ΑΕΠ), αυτό είναι το ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να συγκλίνουν και οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί.
Αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα στην οποία οι ετήσιες αμυντικές δαπάνες βρίσκονται στο 3,23%, οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται αρκετά χαμηλά. Με αποτέλεσμα το αμερικανικό επιχείρημα του «δωρεάν εισιτηρίου» στην ασπίδα του ΝΑΤΟ, να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική έκθεση της Forvis-Mazars, οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, έχουν ως ακολούθως:
- Ελλάδα 3,23% του ΑΕΠ,
- Εσθονία 2,87% του ΑΕΠ,
- Λιθουανία 2,72% του ΑΕΠ,
- Φινλανδία 2,42% του ΑΕΠ,
- Γαλλία 2,06% του ΑΕΠ,
- Σλοβακία 2,02% του ΑΕΠ,
- Ιταλία 1,61% του ΑΕΠ,
- Ολλανδία 1,53% του ΑΕΠ,
- Πορτογαλία 1,52% του ΑΕΠ,
- Γερμανία 1,52% του ΑΕΠ,
- Ισπανία 1,51% του ΑΕΠ,
- Σλοβενία 1,34% του ΑΕΠ.
Εάν στη λίστα προσθέσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, θα δούμε ότι το πρώτο διαθέτει το 2,30% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, και η δεύτερη το 1,50%.
Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ας θυμηθούμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό του προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2025 βρίσκεται στο 6% του ΑΕΠ. Και αν συνυπολογιστούν στις αμυντικές δαπάνες και οι ρωσικές επενδύσεις για την ασφάλεια της χώρας, τότε το ποσοστό υπερβαίνει το 8,5%.
Για να προσεγγίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες το όριο της τάξης του 3,40%, στο οποίο βρίσκονται οι ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 228 δισ. ευρώ. Και μάλιστα στη Γερμανία αντιστοιχούν 84 δισ. ευρώ, στη Γαλλία 41 δισ. ευρώ, στην Ιταλία 40 δισ. ευρώ, στην Ισπανία 30 δισ. ευρώ και στην Ολλανδία 21 δισ. ευρώ.
Είναι λογικό ότι οι νέες αμυντικές δαπάνες θα προσανατολιστούν στις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, έτσι ώστε πέρα από την αμυντική θωράκιση να υπάρξει και προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ευρωπαϊκής οικονομίας. Το οικοσύστημα της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας αποτελείται από περισσότερες από 650 εταιρείες. Αν αθροίσουμε και τις αντίστοιχες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αριθμός διπλασιάζεται. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, η Γερμανία διαθέτει 214 εταιρείες, η Ιταλία 208, η Γαλλία 199, η Τσεχία 119 και η Ισπανία και η Αυστρία από 114. Στον ίδιο κατάλογο της HitHorizons.com, βρίσκουμε και την Ελλάδα με 44 εταιρείες.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανόν η αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών να δώσει μια νέα αναπτυξιακή διάσταση στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, να απομακρύνει τον κίνδυνο της ύφεσης ειδικά στη Γερμανία και να δώσει ώθηση στην καινοτομία, στην έρευνα και στην τεχνολογία.
Παράλληλα οι επενδυτές θα μπορέσουν να αναζητήσουν, να αναλύσουν και να αγοράσουν μετοχές από τους ισχυρότερους ομίλους της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένης και της αεροδιαστημικής που θα ευεργετηθούν από τις πιέσεις του Λευκού Οίκου. Όπως είναι η Airbus SE, η ThyssenKrupp AG, η BAE Systems Plc, η Thales SA, η Safran SA, η Dassault Aviation SA, η Melrose Industries PLC, η Eaton Corporation Plc, η Rolls-Royce Holdings Plc, η Leonardo SpA, η Fincantieri SpA, η Rheinmetall AG και άλλες.
Για τους επενδυτές που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για να «ψάξουν» τις μετοχές που τους ταιριάζουν, υπάρχουν πάντα τα ETFs. Ανάμεσα σε αυτά, είναι το iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF, το HANetf Future of Defence UCITS ETF, το VanEck Defense UCITS ETF A, το Global X Defence Tech UCITS ETF USD Accumulating και το Invesco Defence Innovation UCITS ETF Acc, τα οποία έχουν ήδη δομήσει τα χαρτοφυλάκια τους, πάνω σε μετοχές της πολεμικής βιομηχανίας.