Πώς η Κίνα μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη
Shutterstock
Shutterstock

Πώς η Κίνα μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη

Πρόσφατα εξηγήσαμε γιατί μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητα κακό νέο για τις αγορές και πώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να απαλλάξει τη Fed από το άχαρο καθήκον να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Πέραν των δεικτών PMI όμως που αντικατοπτρίζουν ούτως ή άλλως την εικόνα της οικονομίας σε πραγματικό χρόνο, οι υπόλοιποι δείκτες καλά κρατούν. (σ.σ: Περισσότερα για την ετυμηγορία των δεικτών PMI μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο περισσότερα από το αναμενόμενο, κατά 0,8%, έναντι 0,1% τον Μάρτιο και από το 0,5% των εκτιμήσεων. 

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών εμφάνισαν επίσης μη αναμενόμενη ενίσχυση κατά 1,1%, έναντι εκτιμήσεων για μέτρηση πέριξ του -1%. Αν και η αύξηση ήταν μικρότερη από το 3,3% του Μαρτίου, εντούτοις υποδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται σχετικώς ανθεκτική. 

Την ίδια υπόδειξη είχαμε και από την Atlanta Fed, η οποία εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο ενισχύεται σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση κατά 1,9%, ηπιότερα μεν του μέσου όρου των τελευταίων τριάντα ετών -2,5%- αλλά σαφώς εντός των πλαισίων που υποδεικνύει μια οικονομία με καλές αντοχές.

Τώρα που σχεδόν λύθηκε και το θέμα του πλαφόν του αμερικανικού χρέους –για την ακρίβεια το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει στις 31 Μαΐου ότι δεν θα εφαρμοστεί το όριο για τα δύο επόμενα χρόνια (!)- η αγορά στρέφεται στα στοιχεία της μεταποίησης ISM στις 1 Ιουνίου και στα στοιχεία απασχόλησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα, ενώ καλείται να «χωνέψει» τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τους αποπληθωριστές προσωπικής κατανάλωσης.

Βλέπετε, ο αποπληθωριστής προσωπικής κατανάλωσης –PCE- στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο περισσότερο του αναμενομένου, κατά 0,4%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση πέριξ του 0,3% και έναντι αύξησης του Μαρτίου κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 4,4% από το 4,2% του Μαρτίου.

Ο δομικός αποπληθωριστής προσωπικής κατανάλωσης PCE ενισχύθηκε επίσης σε μηνιαία βάση κατά 0,4% και σε ετήσια βάση κατά 4,7%. Πρόκειται για αυξήσεις μεγαλύτερες του αναμενομένου και σαφώς πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τριάντα ετών που τοποθετείται στο 2%. Αυτό καταδεικνύει δυστυχώς ότι παραμένουν ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Δασμοί και πληθωρισμός

Στον δημόσιο διάλογο των ΗΠΑ έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες η συζήτηση κατά πόσο οι δασμοί προς ένα μεγάλο μέρος κινεζικών προϊόντων ευθύνεται για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων .

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε δασμούς το 2018 και το 2019 σε ένα πλήθος εισαγωγών από την Κίνα, αξίας περίπου 370 δις δολαρίων, με κύρια αιτιολόγηση ότι η Κίνα οικειοποιούνταν την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ.

Αν και κάποια προϊόντα εξαιρέθηκαν των δασμών αυτών, όπως για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, εντούτοις σε πολλά καταναλωτικά αγαθά οι δασμοί ακόμα και σήμερα κυμαίνονται στο 7,5%, ενώ φτάνουν έως το 25% για τα οχήματα, τα βιομηχανικά εξαρτήματα, τους ημιαγωγούς και άλλα ηλεκτρονικά είδη. 

Τέσσερα χρόνια όμως μετά την επιβολή των δασμών και κάτω ακριβώς από το βάρος της συζήτησης για την επιρροή τους στις πληθωριστικές πιέσεις, ξεκίνησε η επανεξέταση τους τον Μάιο του 2022 μέσα από το πρίσμα του άρθρου 301 του νόμου περί εμπορίου. 

Η επανεξέταση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων περί τα τέλη του 2023. Όμως δεδομένου ότι οι δασμολογικές εξαιρέσεις για 352 κατηγορίες εισαγωγών από την Κίνα παρατάθηκαν στα τέλη του 2022 για άλλους εννέα μήνες, η 30η Σεπτεμβρίου αποτελεί πιθανότατα μια ημερομηνία –κλειδί για την απόφαση αναθεώρησης των δασμών. 

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανή, αν σκεφτούμε ότι ουκ ολίγα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζουν ανοικτά πλέον την άρση των δασμών για αρκετά προϊόντα, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική βοήθεια στον έλεγχο του πληθωρισμού. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen μάλιστα είναι ένα από τα μέλη της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι η κατάργηση των «μη στρατηγικών» δασμών θα μειώσει το κόστος για συγκεκριμένα αγαθά, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Η Κίνα έχει αρχίσει να «ζορίζεται» και αυτό αφορά άπαντες

Η ανάγκη να επανέλθει, κατά τα μέτρα του εφικτού βέβαια, το εμπόριο σε μια κανονικότητα δεν είναι μόνο ανάγκη των ΗΠΑ αλλά και της άλλης πλευράς, της Κίνας.

Ένα σύνολο οικονομικών δεικτών που καλύπτουν τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις σε ακίνητα, υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει τη δυναμική της, παρά τις αντίθετες προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη λόγω της απομάκρυνσης από την πολιτική της zero Covid.

Εξαιτίας ακριβώς του τερματισμού των περιορισμών για τη Covid, πολλά ιδρύματα συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχαν αναθεωρήσει τους στόχους ανάπτυξης για την Κίνα, ενώ το Πεκίνο έθεσε έναν στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για φέτος.

Ας δούμε όμως τι μας υποδηλώνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σάββατο. Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας μειώθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2023, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να παλεύουν με τις πιέσεις των περιθωρίων και την ήπια ζήτηση εν μέσω παραπαίουσας οικονομικής ανάκαμψης. 

Τα κέρδη μειώθηκαν για τους 27 από τους 41 μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τη βιομηχανία επεξεργασίας σιδηρούχων μετάλλων να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας –NBS- τα κέρδη μειώθηκαν κατά 20,6% τον Ιανουάριο-Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι μείωσης 21,4% τους πρώτους τρεις μήνες.

Μόνο τον Απρίλιο, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση 18,2% στα κέρδη σε ετήσια βάση, ενώ τον Μάρτιο τα κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 19,2%. 

Η αδύναμη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της εικόνας. 

Δείτε τα αποτελέσματα της Lenovo, του μεγαλύτερου κατασκευαστή Η/Υ στον κόσμο, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη μειώθηκαν τον Ιανουάριο-Μάρτιο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μειώσει πέριξ του 8%-9% του εργατικού δυναμικού της για να μειώσει το κόστος, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές συνεχίζει να μειώνεται. 

Σκοτεινά τα χρώματα και στην εικόνα των παραγωγών χάλυβα και άλλων βιομηχανικών μετάλλων. Οι τιμές για τις ράβδους οπλισμού χάλυβα που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών την εβδομάδα που μας πέρασε και μόνο το ένα τρίτο των εργοστασίων της χώρας λειτουργούν επί του παρόντος με κέρδη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Li Qiang υποσχέθηκε πιο στοχευμένα μέτρα τόσο για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης, όσο και για την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια διαρκή οικονομική ανάκαμψη. Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι όμως, αυτό της εξωτερικής ζήτησης, πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται από αυτόν.

Μια σημαντική επιβράδυνση της Κίνας είναι κατανοητό ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη από τις περισσότερες δυτικές οικονομίες. Βλέπετε, το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη μετατοπισθεί στην Ανατολή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος θα προέλθει από την Ασία και κατά κύριο λόγο από τους ισχυρότερους μοχλούς της, την Κίνα και την Ινδία. 

Για την ακρίβεια η Ασία αναμένεται ότι θα συνεισφέρει το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης, με την Κίνα να συνεισφέρει το 34,9% την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος και προπαντός οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιβραδύνονται εξαιτίας ενός συνδυασμού αρνητικών παραγόντων, από τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον παρατεταμένο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού θα σημειώσει αύξηση ΑΕΠ κατά 4,6% στη διάρκεια του έτους, μετά την ανάπτυξη 3,8% που κατέγραψε το 2022.

 Η νέα πρόβλεψη του Ταμείου είναι κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες αναβαθμισμένη σε σύγκριση με εκείνη του Οκτωβρίου, με το Ταμείο να δικαιολογεί την αισιοδοξία του επικαλούμενο πρωτίστως την ανάκαμψη της Κίνας αλλά και την εξαιρετικά «ανθεκτική» ανάπτυξη της Ινδίας.

Αν όμως τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας δεν ανακάμψουν σύντομα, όλες οι παραπάνω προβλέψεις επί της ουσίας θα ακυρωθούν, συμπαρασύροντας τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Υπό παρακολούθηση λοιπόν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.