Αν κάτι κατανοήσαμε από τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed είναι ότι στην επόμενη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου θα γίνει μια πραγματική μάχη για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες.
Η αναμενόμενη αυτή μάχη αντικατοπτρίζεται ήδη στην «τούμπα» που έκαναν οι προβλέψεις όσον αφορά τις πιθανότητες για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες από το 1,25% πριν δύο εβδομάδες έφτασαν «αισίως» το 64,2%.
Ήδη από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και παρά την ομόφωνη απόφαση για την αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η Fed εμφανίστηκε χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα.
Το ένα περιλαμβάνει τους τραπεζίτες που πιστεύουν ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί από τη στιγμή που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με «απαράδεκτα αργό ρυθμό» και απέχει σημαντικά του στόχου του 2%, με την εικόνα να είναι ακόμα πιο απογοητευτική σε δομικό επίπεδο.
Το στρατόπεδο αυτό αν και αναγνωρίζει ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή του πάνω από το 9% τον Ιούνιο του 2022, εστιάζει στον δομικό πληθωρισμό - εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- ο οποίος αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως τον Απρίλιο, εν μέσω μιας ανθεκτικής οικονομίας και μιας «στενής» αγοράς εργασίας.
Γνωστοί αντιπρόσωποι αυτού του στρατοπέδου είναι ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard και ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis, Neel Kashkari, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία αναφέρουν ότι ο σταθερός πυρήνας πληθωρισμού μπορεί να κρατήσει τη νομισματική πολιτική πιο αυστηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί να απαιτήσει περισσότερες αυξήσεις φέτος.
Όμως και εντός αυτού του στρατοπέδου υπάρχουν πολλές «υποομάδες» όσον αφορά το πόσο περισσότερη σύσφιξη χρειαζόμαστε σε αυτό το σημείο του κύκλου.
Το δεύτερο στρατόπεδο αναγνωρίζει την μέχρι τώρα μείωση του πληθωρισμού ως ένδειξη ότι οι προσπάθειες της Fed αποδίδουν επιτέλους καρπούς και υποστηρίζει ότι οφείλουμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι καθότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν προλάβει ακόμα να επιδράσουν σε όλο το εύρος της οικονομίας. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι είναι η ώρα αν μη τι άλλο για ένα πρώτο time out, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην οικονομία να προσαρμοστεί πλήρως στην κάθετη αύξηση του κόστους δανεισμού των τελευταίων μηνών.
Επιπλέον, σύμφωνα με αυτό το στρατόπεδο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι πολύ πιθανόν να άρει από μόνη της την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη, καθώς θα ροκανίσει νομοτελειακά τη ζήτηση απαλλάσσοντας τη Fed από τον άχαρο ρόλο της.
Προσέξτε λίγο την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στα πρακτικά: «Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προοπτικές τους, τότε η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής μετά από αυτή τη συνεδρίαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη». Προφανώς, αυτό που θέλει να πει ο ποιητής με τη φράση: «αν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προοπτικές» είναι ότι αναμένεται η οικονομία να επιβραδυνθεί και έτσι να μη χρειάζεται πλέον η Fed να ανεβάσει περαιτέρω τα επιτόκια ώστε να μειώσει τη ζήτηση.
Έχει ο καιρός γυρίσματα
Εν ολίγοις, αυτό που καταλαβαίνει κανείς από τα πρακτικά της Fed είναι ότι εαν η οικονομία αποφύγει την ύφεση και συνεχίσει τη θεαματική πορεία της τελευταίας δεκαετίας, τότε αυτό θα είναι ένα «κακό νέο» στην τρέχουσα συγκυρία, μιας και θα κινδυνεύουμε με νέα επίθεση από το μέτωπο του πληθωρισμού, τη στιγμή που τα επιτόκια είναι ήδη στο 5%.
Αντίθετα, μια λελογισμένη και ήπια ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά στον έλεγχο των τιμών, λειτουργώντας πιθανότατα σαν τείχος προστασίας για την οικονομία, προστατεύοντας τη για παράδειγμα από μια απότομη ύφεση που θα μπορούσε να επέλθει τους επόμενους μήνες αν τα επιτόκια συνεχίσουν να ανεβαίνουν επιθετικά ή από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού αν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.
Μέσα από αυτό το πρίσμα λοιπόν, μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «καλό νέο» για τις αγορές, μειώνοντας τη ζήτηση και επιτρέποντας στη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αφήνοντας τον «αντικαταστάτη» της να κάνει τη δύσκολη δουλειά.
Η τοποθέτηση της αγοράς
Ήδη πολλές εταιρείες κάτω από το βάρος του σημαντικά υψηλότερου δανεισμού που εκ των πραγμάτων συμπιέζει τα περιθώρια, έχουν αρχίσει να δίνουν μια πιο συντηρητική καθοδήγηση για την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων.
Δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιμένουμε ολοένα και περισσότερες εταιρείες να προβούν σε σημαντικά πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική τους κερδοφορία.
Αυτός κατά τη γνώμη της στήλης είναι και ένας εκ των σημαντικότερων λόγων που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εμφανίζονται εκροές της τάξης των 3,9 δις δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA, από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, παρά το θετικό ισοζύγιο εισροών εκροών στην κατηγορία των αμοιβαίων που επενδύουν σε μετοχές εταιρειών τεχνολογίας με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αντίθετα, εισροές 9,5 δις δολάρια κατέγραψαν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύοντας τις εισροές από την αρχή του χρόνου στα 152 δις δολάρια.
Η ροή κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων συνεχίζεται επίσης, φτάνοντας τα 23,1 δις δολάρια σε εβδομαδιαία βάση και τα 756 δις δολάρια από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΒofA.
Προφανώς, οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχουν εξαλειφθεί και σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις αυτών των επενδυτικών προϊόντων λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ωθούν πολλούς να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις καταθέσεις και να τα τοποθετήσουν στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.