Η πρόθεση της Ευρώπης να δαπανήσει περισσότερα κονδύλια για την άμυνα της ήδη ανεβάζει το μακροχρόνιο κόστος δανεισμού, καθώς οι αγορές προβλέπουν αυξημένες εκδόσεις χρέους μελλοντικά.
Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων σε μεγάλες οικονομίες όπως τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Τα πονταρίσματα αυξημένων αμυντικών δαπανών ήταν ο τελευταίος καταλύτης, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ στις ΗΠΑ πιέζει για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας τη Γηραιά Ήπειρο ότι δεν επωμίζεται επαρκώς το κόστος της ασφάλειας της.
Οι καμπύλες αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχουν πάρει την πιο ανοδική κλίση των δύο τελευταίων ετών, καθώς το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού αυξάνεται γρηγορότερα από τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες αυξημένης προσφοράς χρέους.
Οι διαχειριστές βλέπουν να έρχονται μεγαλύτερα ελλείμματα λόγω των υψηλότερων αμυντικών δαπανών. Αυτό σε συνδυασμό με το ρίσκο πληθωρισμού και το πριμ αβεβαιότητας που έφερε η νέα αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.
Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου έχει φτάσει το 2,5% από λίγο πάνω από το 2% στις αρχές Δεκεμβρίου. Το spread ανάμεσα στην απόδοση των 10ετών με τα διετή ομόλογα είναι σχεδόν στο 0,40%, το πιο διευρυμένο από το 2022.
Από τη μία οι προσδοκίες αυξημένων αμυντικών δαπανών και από την άλλη οι φήμες ότι η χώρα θα προβεί σε αλλαγές όσον αφορά στο συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο» χρέους μετά τις εκλογές της Κυριακής, αυξάνοντας τον δανεισμό της.
Η πρόσφατη άνοδος του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού αποτυπώνει κυρίως το ρίσκο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να καταλήξει σε ένα μπαζούκα δαπανών για να ικανοποιήσει τις αμυντικές της δεσμεύσεις, αναφέρουν στους Financial Times οι αναλυτές της TD Securities.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες για να επιτραπεί στις χώρες - μέλη να ξοδέψουν μεγαλύτερα ποσά για την άμυνα τους.
Στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής πριν από τη Σύνοδο του G20, η Κάγια Κάλας, η τοπ διπλωμάτης της ΕΕ, στηρίζει την ιδέα έκδοση κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση της μαζικής ενίσχυσης της αμυντικής δύναμης της Ένωσης.
Η κίνηση του προέδρου Τραμπ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου ή της Ευρώπης σόκαρε τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Ευρώπη αναζητά τρόπους πλέον για να έχει επιρροή στις εξελίξεις και για να διασφαλίσει ότι μια συμφωνία δεν θα θυσιάσει την ασφάλεια της ή αυτή της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P, η Ευρώπη χρειαζόταν μια χρηματοδοτική πρωτοβουλία γρήγορα για να δείξει ότι σοβαρολογεί όσον αφορά στην αύξηση των αμυντικών της δαπανών.
Αυτό αποτελεί άλλη μια πηγή ανοδικής πίεσης στους ευρωπαϊκούς δείκτες χρέους προς ΑΕΠ.