Πώς οι αποφάσεις του Πάουελ επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές
AP
AP

Πώς οι αποφάσεις του Πάουελ επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές

Όταν η νομισματική αρχή των ΗΠΑ, η Federal Reserve, ανακοινώσει την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων αύριο, την πρώτη της εδώ και τέσσερα χρόνια, η κίνηση θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.

Το μέγεθος της πρώτης μείωσης και το σκέλος του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης αποτελεί θέμα συζήτησης στις αγορές, όπως και οι προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο που περιπλέκουν τα πράγματα για τους επενδυτές που ποντάρουν στη λεγόμενη «απαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Θα μοιάζει ο νέος κύκλος χαλάρωσης με αυτόν του 1995 που ήταν σύντομος με τις μειώσεις επιτοκίων να περιορίζονται σε 75 μονάδες βάσης ή με αυτόν του 2007-08 που χαμήλωσε το κόστος χρήματος κατά 500 μονάδες βάσης;

Οι κινήσεις της Fed επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές

Την άνοιξη, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να δείχνει πιο επίμονος απ' ό,τι αναμενόταν, υπήρξαν ερωτηματικά για το πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα του Καναδά, όταν η Fed τα διατηρούσε αμετάβλητα. Θα ρίσκαραν την εξασθένηση των νομισμάτων τους που θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις;

Σήμερα που η Fed είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις δικές της μειώσεις, επιτέλους, άλλες χώρες με πιο αδύναμες οικονομίες από τις ΗΠΑ αισθάνονται σχετική ανακούφιση. 

Ωστόσο, οι αγορές τιμολογούν λιγότερες μειώσεις στην Ευρώπη απ' ό,τι στις ΗΠΑ, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να ανησυχούν ακόμη για τα ρίσκα του πληθωρισμού.

Η σιγουριά ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων είναι τόνωση για τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως, καθώς συνηθίζουν να ακολουθούν τα αμερικανικά treasuries. Οι αποδόσεις στα αμερικανικά, τα γερμανικά και τα βρετανικά ομόλογα θα γράψουν την πρώτη τριμηνιαία τους πτώση από το τέλος του 2023.

Χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ δίνουν επίσης στις κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών περισσότερο χώρο για «μανούβρες», μπορούν και αυτές να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Οι οικονομίες, όμως, που ελπίζουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων της Fed θα αποδυναμώσουν το δυνατό δολάριο, ενισχύοντας τα δικά τους νομίσματα, μπορεί να απογοητευτούν. 

Σύμφωνα με τη JPMorgan, στους τρεις από τους τέσσερεις τελευταίους κύκλους νομισματικής χαλάρωσης το δολάριο ενισχύθηκε μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων. Η προοπτική του δολαρίου θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων σε σχέση με αυτά άλλων οικονομιών.

Οι ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου και του γιεν μπορεί να δουν την επιτοκιακή διαφορά τους με το δολάριο να μειώνεται κατά το ήμισυ την επόμενη χρονιά, ενώ η στερλίνα και το δολάριο Αυστραλίας μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερη απόδοση σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Reuters στην αγορά συναλλάγματος.

Για τις αγορές μετοχών, το παγκόσμιο ράλι που πρόσφατα ανεκόπη λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη, μπορεί να συνεχιστεί αν τα χαμηλότερα επιτόκια τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και αποφευχθεί η ύφεση.

Στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά έχασε πάνω από 6% μετά τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Barclays, οι αγορές πάντα διερωτώνται γιατί οι κεντρικές τράπεζες χαμηλώνουν τα επιτόκια και υπάρχει μια αστάθεια όταν πλησιάζει η πρώτη μείωση. Όταν υπάρχουν μειώσεις επιτοκίων χωρίς ύφεση, οι αγορές τείνουν να ανεβαίνουν.

Μια απαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα ευνοούσε και τις αγορές της Ασίας, παρόλο που ο δείκτης Nikkei έχει ήδη σημειώσει πτώση άνω του 10% από την ιστορική κορυφή του τον Ιούλιο λόγω της ανόδου του γιέν και των ιαπωνικών επιτοκίων.

Στις αγορές εμπορευμάτων, τα πολύτιμα και τα βασικά μέταλλα όπως ο χαλκός θα ευνοηθούν από τις μειώσεις της Fed. Χαμηλότερο κόστος χρήματος και φθηνότερο δολάριο μειώνουν το κόστος ευκαιρίας στη διακράτηση μετάλλων. 

Τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να ενισχυθούν. Ο χρυσός που έχει παραδοσιακά αντίστροφη σχέση με τις ομολογιακές αποδόσεις συνήθως σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα όταν τα επιτόκια μειώνονται. Βέβαια, ήδη βρίσκεται σε ιστορική κορυφή.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια