Στην κοινότητα των διαχειριστών υπάρχει η αισιοδοξία ότι χάρη στο εμβόλιο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά θα έχουμε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, εκτινάσσοντας τους κλάδους που ο Sars Cov -2 καθήλωσε, αλλά και υποστηρίζοντας τα assets που ήδη έχουν εκτοξευτεί μετά τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020.
Επομένως, η ανάκαμψη των μακροοικονομικών δεικτών και των εταιρικών κερδών από το β εξάμηνο και μετά και η υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική μέχρι τότε, αποτελούν τους τρεις σωματοφύλακες των αγορών για φέτος.
Όσον αφορά τον πρώτο, θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένουμε 6-8 μήνες για να δούμε την αποτελεσματικότητα του.
Όσον αφορά όμως τους δύο επόμενους, η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι σίγουροι για την αποτελεσματικότητα τους. Ουδείς άλλωστε περιμένει για οποιονδήποτε λόγο να αποσυρθεί η ρευστότητα από Κεντρικές Τράπεζες και Κυβερνήσεις εως και το 2022.
Για την ακρίβεια, οποιαδήποτε απόσυρση των μέτρων στήριξης φαίνεται απλά...αδιανόητη, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να οριοθετήσει το τέλος της εποχής της άπλετης ρευστότητας-άρα και της ανόδου των τιμών των assets- έχει λογικά ακόμα δρόμο μπροστά της.
Επομένως, το 2021 αναμένεται να είναι μια χρονιά με περισσότερη νομισματοποίηση χρέους, χαμηλές αποδόσεις ομολόγων και περαιτέρω υποστήριξη στις αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς τα χαμηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια στηρίζουν τις τιμές των assets και περιορίζουν το κόστος του δημοσίου χρέους.
Η Fed έχει διοχετεύσει πέριξ των 3 τρισ. δολαρίων το 2020 απευθείας στο χρηματοοικονομικό σύστημα, κυρίως μέσω των αγορών ομολόγων εκ μέρους της, αυξάνοντας τα περιουσιακά στοιχεία του ισολογισμού της στα 7,24 τρισ. δολάρια. Θα συνεχίσει να διοχετεύει άλλα 120 δισ. δολάρια στην αγορά ομολόγων κάθε μήνα για όσο καιρό χρειαστεί, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια κοντά στο 0% έως τουλάχιστον τις αρχές του 2023. Τι άλλο να ζητήσουν οι αγορές;
Προσοχή στα ζιζάνια των χαρτοφυλακίων
Το 2021 είναι όμως και η χρονιά που πιθανότατα θα διασπείρει ένα από τα μεγαλύτερα «ζιζάνια» στο επενδυτικό οικοσύστημα: Εκείνο της χαμηλής ποιότητας assets. Βλέπετε η πλημμυρίδα ρευστότητας έχει ποτίσει « πολλές γλάστρες » και ολοένα και περισσότεροι επενδυτές υποκύπτουν στον πειρασμό να αποδεχτούν χαμηλότερη ποιότητα στα χαρτοφυλάκια τους, προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις τους.
Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί αρχίζουν να «βουτούν τα δάχτυλα στο μέλι», διαβάζοντας ολοένα και λιγότερο «την ετικέτα» περί της σύνθεσης και της προέλευσης του, κάτω από την σιγουριά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και οι αγορές θα σκαρφαλώνουν την «Φασολιά του Τζακ» για πάντα.
Εδώ ακριβώς κρύβεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Η ολοένα και μεγαλύτερη στάθμιση ενεργητικού αμφίβολης ποιότητας στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Και όσο η εκτόξευση της ποσότητας των ομολόγων αρνητικής απόδοσης στη στρατόσφαιρα έχει οδηγήσει τους κυνηγούς των αποδόσεων πραγματικά στα άκρα, εν των μεταξύ ήδη έχουν συσσωρευτεί πέριξ των 1,5 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα που δεν έχουν αποπληρωθεί σε «εταιρείες ζόμπι».
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η στήλη σίγουρα δεν αισθάνεται άνετα με το γεγονός ότι συνολικά, η αγορά χρέους υψηλής απόδοσης έχει 4,5 φορές μεγαλύτερο χρέος από τα κέρδη προ φόρων των τελευταίων 12 μηνών, μια αναλογία που ξεπερνά ήδη την κορυφή του κύκλου χρεοκοπιών της περιόδου 2008-2009 και είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο
Η πρώτη λοιπόν προτεραιότητα για το 2021 είναι να φροντίσουμε ο βασιλιάς μας –ήτοι το χαρτοφυλάκιο μας- να μην είναι γυμνός. Συμμετέχουμε στην αγορά μεν, ορθολογικά δε, υιοθετώντας τις αρχές της διασποράς και της διαχείρισης κινδύνου, ακόμα και αν αισθανόμαστε ότι «χάνουμε» αποδόσεις.
Εν ολίγοις, εστιάζουμε στη δόμηση ισορροπημένων χαρτοφυλακίων που είναι ανθεκτικά σε περιόδους αστάθειας της αγοράς- ήτοι διαθέτουν οπισθοφυλακές ρευστότητας και αντιστάθμισης- και λέμε ναι στην ποιότητα και όχι στα «σκουπίδια».
Όσον αφορά τους κλάδους, η ενέργεια, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες και φυσικά ο τεχνολογικός κλάδος αναμένεται να κερδίσουν την παράσταση του 2021 με τον κλάδο της υγείας μάλιστα να ξεκινάει την χρονιά με μια τιμή προς κέρδη 16,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021.
Φροντίζοντας τα αμορτισέρ
Σε κάθε ιστορικό υψηλό των αγορών, καλό θα είναι να φροντίζουμε ... τα αμορτισέρ του χαρτοφυλακίου μας. Άλλωστε το να φροντίζει κανείς σταδιακά σε κάθε νέο υψηλό, να κατοχυρώνει ένα μέρος των κερδών του και να αυξάνει τη ρευστότητα του, είναι μια συνετή, αν και αντιθετική με την ανθρώπινη ψυχολογία, επιλογή.
Είναι όμως απαραίτητη, καθώς τα αμορτισέρ απορροφούν τους κραδασμούς.
Ανεξάρτητα αν το 2021 θα είναι μια χρονιά όπου το κοντέρ των αγορών θα καταγράψει πιθανότατα νέα ρεκόρ, αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείονται οι αναταράξεις. Και τις αναταράξεις, ένας τρόπος υπάρχει να τις εκμεταλλευτεί κανείς: Η ρευστότητα.
Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το πρόσφατο ράλι της αγοράς βασίζεται στην σιγουριά ότι το εμβόλιο θα μας γυρίσει γρήγορα στην κανονικότητα. Αυτή η σιγουριά είναι από μόνη της ένας κίνδυνος!
Βλέπετε, η παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε τόσο μεγάλη κλίμακα δεν θα είναι βόλτα στο πάρκο. Κάθε δυσκολία λοιπόν μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί σαν αρνητικός καταλύτης.
Επιπλέον, το υπερβολικά αισιόδοξο κλίμα των τελευταίων ημερών κάνει ακόμα πιο ευάλωτη την αγορά σε αρνητικούς καταλύτες, που θα μπορούσαν να προκύψουν ακόμα και από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αύριο στην Τζόρτζια. Ή μιας όχι και τόσο.... ήσυχης αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά την αυριανή ψηφοφορία στη Τζόρτζια να υπενθυμίσουμε ότι είναι κομβικής σημασίας, καθώς εάν οι Ρεπουμπλικάνοι, Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ κερδίσουν μία ή και τις δύο αυτές έδρες, θα διατηρήσουν την μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, επιτρέποντάς τους να μπλοκάρουν ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς το Κογκρέσο θα παραμείνει διχασμένο με μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία και μια Δημοκρατική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στη περίπτωση που οι Δημοκρατικοί Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ, κερδίσουν και τις δύο έδρες, το σώμα θα χωριστεί σε έδρες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών 50-50, με την εκλεγμένη όμως αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να ψηφίζει σε περιπτώσεις ισοψηφιών.
Προσοχή στο δολάριο
Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε το 2020 και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι μπορεί σε κάποια φάση να πέσει ακόμα και κατακόρυφα. Παρά το γεγονός ότι αύριο θα επιστρέψουμε με ανάλυση για το δολάριο, να σημειώσουμε ότι εάν συμβεί το σενάριο της κατακόρυφης πτώσης από τα τρέχοντα επίπεδα, μόνο καλά νέα δεν είναι για το σύμπαν των αγορών. Και αυτό γιατί απλούστατα η Fed θα χάσει την ευελιξία των αρνητικών επιτοκίων και θα απωλέσει τις επιλογές «χαλάρωσης», κάτι που μπορεί να την αναγκάσει να σταματήσει ακόμα και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό θα σήμαινε ανελέητο sell-off στα χρηματιστήρια.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.