Πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν χρυσός και ασήμι
Shutterstock
Shutterstock

Πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν χρυσός και ασήμι

Με οκτώ ανοδικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, ο χρυσός συνεχίζει το ανοδικό σερί του που τον έχει οδηγήσει σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφτασε στις συναλλαγές της Τετάρτης έως τα 2.772 δολάρια/ουγγιά (πριν υποχωρήσει ελαφρώς), καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν στην προοπτική περαιτέρω ανόδου, με φόντο το έκρυθμο γεωπολιτικό σκηνικό - κυρίως στη Μέση Ανατολή - αλλά και την πιθανότητα… επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. 

Το φαινόμενο του FOMO είναι σαφές ότι επηρεάζει την αγορά, όμως είναι επίσης σαφές ότι οι εστίες αβεβαιότητας δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον για ασφαλή καταφύγια. Αυτό που δεν έχει μία ξεκάθαρη εξήγηση – και γι’ αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι επενδυτικοί οίκοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους - είναι το γεγονός ότι το ράλι του χρυσού δεν ξεκίνησε ούτε φέτος, ούτε μετά την περσινή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022. Εξελίσσεται παράλληλα, δηλαδή, με το μεγάλο ράλι των μετοχών. Σε αυτό το διάστημα, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 67,5%. 

Με εκτενή άρθρα, το Liberal έχει αναλύσει διεξοδικά όλους τους παράγοντες που ευθύνονται για την άνοδο του χρυσού και του αργύρου στο υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά. Μπορείτε να βρείτε ορισμένα από τα άρθρα των ειδικών εδώ, εδώ και εδώ

Το ασήμι, από την πλευρά του, διανύει ένα πιο πρόσφατο ράλι. Αναλυτές εκτιμούν ότι το outlook παραμένει bullish, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Το Silver Institute προβλέπει ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στις 1.219 δισ. ουγγιές το 2024, ξεπερνώντας την προσφορά που δεν θα ξεπεράσει τις 1.004 δισ. ουγγιές. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, η αυξανόμενη χρήση του αργύρου σε φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα και ταυτόχρονα η στροφή προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας θα συντηρήσουν τη ζήτηση στα επόμενα χρόνια. Και μην ξεχνάμε ότι το ασήμι είναι κρίσιμο στοιχείο στην κατασκευή οπλικών συστημάτων, από πυραύλους μέχρι δορυφόρους, σε μία εποχή που οι πολεμικές συγκρούσεις αυξάνονται, αντί να μειώνονται. 

Το μεγάλο ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές του χρυσού και του αργύρου. Αν, για παράδειγμα, η Κάμαλα Χάρις επικρατήσει του Τραμπ, ο πληθωρισμός εξασθενήσει περαιτέρω και κυρίως αν αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή και τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για πτώση των τιμών.

Όμως το προαναφερθέν δεν είναι το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αναλυτές για τις αγορές. Επομένως, οι κίνδυνοι είναι ορατοί και συντηρούν το ενδιαφέρον για επενδύσεις όπως ο χρυσός. 

Ενδεικτικό του πόσο η πραγματική άνοδος του χρυσού έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις είναι ότι η Goldman Sachs στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η τιμή του χρυσού διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 2.500 δολάρια, προέβλεπε ότι θα φτάσει στα 2.700 δολάρια στις αρχές του 2025 και σήμερα είναι ήδη στα 2.730 δολάρια.

Ορισμένες εκτιμήσεις, μάλιστα, οι οποίες αποδίδονται στους πιο αισιόδοξους ή «ταύρους» του χρυσού, κάνουν λόγο για άνοδο έως τα 3.150 δολάρια το 2025 και κοντά στα 3.800 δολάρια το 2026. Κάποιοι δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει ακόμη και το επίπεδο των 5.000 δολαρίων έως το 2030. Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο…

Πόσο βάσιμες είναι όμως τέτοιες προβλέψεις; Η τάση που θέλει τις κεντρικές τράπεζες κυρίως της Ασίας να αυξάνουν τις αγορές χρυσού μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο το θέμα είναι πόσο θα ακολουθήσουν οι retail επενδυτές και τα μεγάλα funds. Μέχρι και οι Μουσώνες στην Ινδία επηρεάζουν την τιμή του χρυσού, γιατί μία μεγάλη σε διάρκεια περίοδος διαταράσσει την εποχή των γάμων όπου αγοράζονται μεγάλες ποσότητες χρυσών κοσμημάτων.

Επομένως, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις, αρχικά στο γεωπολιτικό πεδίο και εν συνεχεία σε ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη, ενώ ιδιαίτερα για το ασήμι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πράσινη μετάβαση. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος, εκτιμάται ότι θα εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε άνοδο τον πληθωρισμό και παράλληλα θα περιοριστεί ο ρυθμός μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.