Πώς και γιατί «ξύπνησαν» οι επενδυτές για το ασήμι
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Πώς και γιατί «ξύπνησαν» οι επενδυτές για το ασήμι

Η προηγούμενη Παρασκευή ήταν η μέρα που περίμεναν εδώ και πολλούς μήνες οι οπαδοί του ασημιού. Το αγαπημένο τους μέταλλο κατάφερε να ξεπεράσει την περιοχή των 32,30 δολαρίων/ουγγιά και να διασπάσει ένα επίπεδο τιμών που λειτουργούσε ως ταβάνι για το μέταλλο από τον προηγούμενο Μάιο.

Σχεδόν αμέσως, η διάσπαση αυτή προκάλεσε μία έντονη ανοδική κίνηση και μέσα σε μερικές ώρες το ασήμι έκανε ένα άλμα σχεδόν δύο δολαρίων για να φτάσει χθες το απόγευμα τα 34,49 δολάρια/ουγγιά, πριν υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα. Η κίνηση του δεύτερου πιο σημαντικού πολύτιμου μετάλλου ήταν πολύ εντυπωσιακή αλλά για όσους παρακολουθούν για χρόνια το πώς συμπεριφέρεται δεν αποτέλεσε έκπληξη. Για τους περισσότερους γνώστες της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, ένα ξέσπασμα σαν και αυτό ήταν μόνο θέμα χρόνου, από τη στιγμή που ο χρυσός κατέγραφε σχεδόν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές μιλώντας για τα πολύτιμα μέταλλα, μπορεί ο χρυσός να είναι πάντα ο οδηγός των κινήσεων αυτών των μετάλλων αλλά το ασήμι είναι αυτό που κλέβει την παράσταση από ένα σημείο και μετά, ιδίως όταν μιλάμε για κινήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας. Στην τωρινή συγκυρία, έχει ήδη περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο χρυσός ξεπέρασε τα προηγούμενα ιστορικά του υψηλά των 1970 δολαρίων/ουγγιά που είχε καταγράψει το καλοκαίρι του 2020 και η ανοδική του κίνηση συνεχίζεται σταθερά και ήρεμα.

Οι συνεχείς αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, η παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, η δυσπιστία απέναντι στις «ικανότητες» των κεντρικών τραπεζών και διάφοροι άλλοι παράγοντες έχουν αυξήσει κατά πολύ τη ζήτηση για χρυσό και αυτό φαίνεται στην εξέλιξη της τιμής του. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Τσεχίας σχετικά με την απόφαση της τράπεζάς του να διπλασιάσει τα αποθέματά της σε χρυσό ανεξάρτητα από την τιμή του, μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως είδαμε προ ημερών στο black box. Τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την εντύπωση πως η ανοδική κίνηση του χρυσού και των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα ανεξάρτητα από τις τυχόν ενδιάμεσες διακυμάνσεις. 

Κάπου εδώ λοιπόν μπαίνει και το ασήμι, το οποίο όπως είπαμε στην αρχή, σχεδόν πάντα ακολουθεί τις κινήσεις του χρυσού παραμένοντας εκτός προσκηνίου. Αυτό όμως σταδιακά αλλάζει, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση πως η κίνηση δεν είναι προσωρινή αλλά έχει πολύ πιο σοβαρό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα αφού είναι πλέον φανερό πως το ράλι των πολύτιμων μετάλλων δεν είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται μόνο σε παράγοντες όπως οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ με τα άλλα νομίσματα.

Καθώς, λοιπόν, η άνοδος ωριμάζει, οι επενδυτές αρχίζουν και στρέφονται περισσότερο προς το ασήμι, το οποίο ωφελείται και από το γεγονός πως  η ζήτηση για αυτό δεν είναι μόνο επενδυτική αλλά και βιομηχανική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το 50% της ετήσιας ζήτησης για ασήμι προέρχεται από τη βιομηχανία και ένα μεγάλο μέρος αυτής από τομείς με ισχυρές προοπτικές και άμεση σχέση με τη «πράσινη μετάβαση». Το «ξύπνημα» του ασημιού ήταν απλά θέμα χρόνου, όπως θέμα χρόνου είναι κατά πάσα πιθανότητα και η περαιτέρω ανοδική του κίνηση.

Η θεμελιώδης αιτία υπάρχει (γενικότερη κίνηση των πολύτιμων μετάλλων και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασημιού) και όπως φαίνεται οι συνθήκες ωριμάζουν για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ενδιαφέρον, το οποίο θα μπορούσε να γιγαντωθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με ό,τι μας έχει διδάξει η πείρα μας. Πρώτα απ’ όλα, δεν ξεχνάμε αυτό που λένε αρκετοί από τους βαθείς γνώστες της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, πως δηλαδή όταν το ασήμι πάρει φόρα γίνεται «χρυσός που έχει πάρει στεροειδή». Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως, υπό συνθήκες, το ασήμι μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη κίνηση από τον χρυσό. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως αρκετοί από όσους εισέρχονται τώρα στην αγορά ασημιού έχουν υπόψη τους αυτό το «ρητό».

Επίσης, έχουν υπόψη τους πως παρά την πολύ καλή φετινή του πορεία το ασήμι έχει υστερήσει χαρακτηριστικά σε σχέση με τον χρυσό και σε σχέση με τα δικά του ιστορικά υψηλά. Ενώ ο χρυσός βρίσκεται πλέον σχεδόν 40% πάνω από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του 2020, τα οποία κατάφερε να ξεπεράσει προς το τέλος του 2023, το ασήμι είναι σχεδόν 30% κάτω από τα ιστορικά υψηλά του, κοντά στα 50 δολάρια/ουγγιά, που είχε σημειώσει την άνοιξη του 2011. Εκτός από αυτό, υπέρ μίας σημαντικής ανόδου του ασημιού συνηγορεί και ένα μέγεθος που είναι πολύ σημαντικό για τα πολύτιμα μέταλλα, δηλαδή ο λόγος της τιμής του χρυσού προς αυτήν του ασημιού.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά στο 80, δηλαδή περίπου στη μέση της διακύμανσης των τελευταίων δέκα ετών. Αν εξαιρέσουμε την εξαιρετικά ακραία τιμή κοντά στα 115 την περίοδο της πανδημίας, από το 2015 μέχρι τώρα κυμαίνεται ανάμεσα από το 70 και το 90. Το 2011 όμως, όταν το ασήμι πέτυχε τα ιστορικά του υψηλά, η τιμή του χρυσού ήταν μόνο 40 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ασημιού. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να υποθέσουμε πως αν το ασήμι ξεκινήσει μία από τις μεγάλες και απότομες ανοδικές κινήσεις που κάνει κατά καιρούς, ο λόγος της τιμής των δύο μετάλλων μπορεί να μικρύνει κατά πολύ. Δεν είναι ανάγκη να κατεβεί πάλι στα 40 για να δούμε το ασήμι κοντά στα 50 δολάρια/ουγγιά.

Με την σημερινή τιμή του χρυσού, δηλαδή περίπου 2.760 δολάρια/ουγγιά, αυτό μπορεί να γίνει με τον λόγο χρυσού/ασημιού κοντά στο 55. Όλα αυτά είναι θεωρίες προς το παρόν, θεωρίες οι οποίες θα αρχίσουν να γίνονται πολύ πιο ρεαλιστικές αν στην επόμενη ανοδική του κίνηση, μετά από τη φυσιολογική διόρθωση που λογικά θα ακολουθήσει κάποια στιγμή, το ασήμι κινηθεί πέρα από τα 37 δολάρια/ουγγιά, σύμφωνα τουλάχιστον με αρκετούς τεχνικούς αναλυτές. 

Δεν είναι σωστό όμως να προσπαθήσουμε να πιθανολογήσουμε το τι ακριβώς θα γίνει με την τιμή του ασημιού. Αυτό που μετρά είναι πως αρκετοί επενδυτές εκτιμούν πλέον πως πλησιάζει η ώρα για την αλλαγή σκυτάλης στα πολύτιμα μέταλλα, από τον χρυσό προς το ασήμι. Αρκετά σημάδια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όπως πάντα, η αγορά θα μας λύσει τις απορίες. Και γνωρίζοντας το ασήμι, ας μην εκπλαγούμε αν αυτό γίνει πιο σύντομα απ’ όσο νομίζουμε.